Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nové vodovodní potrubí. Čím zakrýt? Hlínou?

Od: protlacek odpovědí: 19 změna:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat.
Vytahovat jsem staré vodovodní potrubí a nahrazovat ho novým plastovým.
Mám na to zasypat už jenom hlínou a nebo mám ty trubky něčím obalit/chránit.
Viz. Fotky.
Stačí takový pěnový molitan?
Děkuji za postřehy.
Lukáš.

Nové vodovodní potrubí. Čím zakrýt? Hlínou?
Nové vodovodní potrubí. Čím zakrýt? Hlínou? #2
Nové vodovodní potrubí. Čím zakrýt? Hlínou? #3

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Dobrý den! Vodovodní trubky uložené v zemi se obsypávají pískem. Podle příslušných norem.

Pozn.: Kdysi mě starý praktik, vodař, vedoucí údržby vodovodní sítě nutnost uložení trubek do jemného materiálu odůvodnil takto. Vodovodní potrubí se v provozu vždy víceméně chvěje. Způsobuje to proudící voda a rázy při otevření či zavření vody v armaturách. Leží-li na potrubí např. ostý kámen a tlakem zeminy je na potrubí přitlačován, je jen otázkou času /třeba i řadu let/, kdy se s pomocí chvění potrubí "podívá" do jeho vnitřku. :)

S tím chvěním potrubí je to pravda, přestože je v zemi tlak cca 1-2 bary a mohlo by se zdát, že potrubí je pevně fixovány tlakem zeminy. Ostrý kamínek to fakt proseká časem. Ale ne všude jsou rázy.

hodnocení

2x

Obsypat pískem, nebo překatrovanou hlínou, bez kamenů. Ten Mirelon na posledním fotu je k ničemu, ten tam nedávejte.

hodnocení

2x

Maximalni ochrana trubky je dat ji do chranicky. Tepelna izolace Mirelon nepomuze. dek.cz/...

0rion
hodnocení

2x

Zajímavé, jaké fyzikální mýty kolují mezi lidmi. Potrubí uložené přímo v zemině může přenášet tak akorát zvuk, žádné nižší kmitočty ne, natož aby se chvělo a odíralo o kameny. Důvod zásypu je ten, že zmíněný ostrý kámen při sesedání zeminy tlačí na trubku stále více, až může dojít k poškození. Kdo chce ušetřit za písek, může obsyp udělat ze zeminy, ale musí být přesita přes síto, neměly by v ní být větší kameny než cca 2 centimetry. Do výkopu se vkládá plastová výstražná síť pro případ, že se bude kolem zase kopat (síť musí být uložena kolmo, jinak nemá význam).

Naprosto správně i s tou zeminou.

1* a *palec*

trtr
Zdravím, pusťte si doma v zahradní hadici vodu na plný průtok a pak jej rychle zavřete. Uvidíte, jak to s hadicí cukne. To samé bude pod zemí i s polyšem. Rázy existují, takže nějaké tření tam bude.
0rion

Tohle nedělá jen hadice, i ocelové potrubí se otřese a udělá pořádnou ránu, když se v něm rychle tekoucí voda skokově zastaví. Takovýto provoz dokáže za pár dní vyrvat konzole ze zdi. Jenže mluvíme o potrubí zasypaném v zemi. Kdyby se dělo to co píšete, tak by to byla katastrofa, jakékoli zasypané potrubí by se časem prodřelo, a to i když by bylo správně zasypáno v písku. Ale mohu vás uklidnit, zasypané potrubí nijak nevibruje, maximálně přenese zvukové vlny vzniklé nějakým rázem.

km
hodnocení

1x

potrubí se pokládá do pískového lože a zasype pískem (10–15 cm) na to hlína bez kamení a na to může už být i hlína s kamením. mirelon netreba. hutní se po vrstvách, jinak se výkop propadne, což je také možné nechat propadnout a vždy po zimě dosypat. do výkopu můžete dát modoru fólii, aby až po letech budete něco kopat a zapomenete, že tam je voda, aby vás folie upozornila dřív než kopnete to potrubí.

hodnocení

0x

Potrubí (snad jakékoliv, matně pamatuji že i optikcké kabely) jsem dávali do lože písku (nejpodřadnější písek ze skrýky ve pískovně) MInimum co jsme msueli dodržet bylo 15 pod 15 nad. pak dle potrubí fólie (modrá-voda, červená - eletrika, žlutá - plyn) na to zemina bez kamenů -vyžadovali min25cm a pak zbytek a po cca15-25cm , hutnit.

Každopadně je pravda jak tu někdo píše-voda, tedy potrubí se o kameny za čas může prodřít, nebo tlakem zúží průměr a... PS na jedné stavbě jsme opravovali, sice jen dešťák asi 25cm) díky kamenu byl vnitřní průměšr snížen na méně než poloviční!

Hlavně nezapomenotu tu fólii- když budete příště "šimrat zeměkouli" a narazíte na fólii= víte že tam něco je zbytek pak jen opatrně RU , nikoliv bagrem!

protlacek
hodnocení

Děkuji za odpovědi.
Nejdrive použiji vrstvu písku. Pak dám modrou folii nebo igelit a pak bych dal vrstvu jemné zeminy a pak nakonec dám zeminu s menším kameny. Větší kameny/šutry dám z výkopu pryč.
km

písek trochu podházejte i pod tu trubku, pokud to lze. fólii dejte tak hluboko, aby to dávalo smysl. pokud ji dáte 10 cm nad trubku a budete hrabat bagrem, je malá šance, že si ji všimnete, abyste nenabral taky tu trubku samotnou.

"Výstražné fólie do výkopu se umísťují hluboko tak, aby byly minimálně 20 cm nad vrcholem podzemního vedení, a to podle ČSN 73 6005. Nejmenší hloubka fólie pod povrchem terénu je 20 cm. "

Folie lepší děrovaná, vode proteče a neodplavuje písek

hodnocení

0x
Můžu sem napsat, jak dlouho taková trubka zasypána do země přesně zcela špatně vydrží - až to sám zjistím:)
Zatím je to cca 3 roky, co jsem do baráku kopal nový přívod užitkové vody ze studny, vedeno černou plastovou rourou 5/4 nebo 6/4, teď nevím. Pár metrů v zemině jsem to jen zpátky zasypal, ale u domu, pod chodníčkem a schodem ze sutrů, jsem tu vzpurnou trubku těma sutrama rovnou zatížil a podobně ve šlicu vyříznutým v betonovým chodníku jsem trubku před zabetonováním zafixoval ulomkama betonu, aby se nezvedala (nezamrznou hloubku jsem vedle domu ignoroval, zem tam nepromrza).
Jinak na těch rázech v potrubí něco bude, vždycky v okamžiku sepnutí vodárny, když tlak ma vstupu ze spínacích cca 2 barů se skokově změní v podlak, se t potrubí ozve ohlušující šlupka a kde vede ve sklepě vzduchem, se viditelně otřese.
km

to riziko je a určitě je proto lepší dělat to tak, jak se má, pro snížení toho rizika. ono i když se člověk snaží to udělat správně, někdy se to třeba i nevědomky nepovede, ale když se to dělá "dle norem", tak tam je také prostor na takovou chybu. něsnáším, když firma tvrdí "to bude v pohodě" a normy ignrouje.

protlacek
hodnocení

Ještě se chci zeptat na jednu věc.
U fasády je chodník se zamkovou dlažbou.
Povodní trubka od vody měla větší průměr. Teď je tam průměr 25. Menší než bylo před tím. Takže mám v místě vytažení mezi zeminou a novou trubkou prostor. Mám ho něčím zaplnit.? A čìm. Napadlo mně, že se tam mohu pokusit nahlásit písek nebo fouknout montážní pěnu.
Teď jsem tam provizorně strčil polystyren
Viz. Fotka s polysem na trubce.
km

jde vám o ochranu trubky a nebo to, aby se chodník nepropadl?

protlacek
hodnocení

Hlavně kvůli ochraně trubky, že se propadne chodník o to strach nemám. Dira není velká.
km

klidně foukněte pěnu, pokud máte

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]