Zdravim. Prepokladejme stavbu kulny, skladba od spodu rost z fosen (natrene lazurou, zespodu navic gumoasfaltem) - prkna (terasova nebo plotovky) - stenove panely (kvh+palubky). Vse je smrk/borovice. Rost bude stat na par kusech betonove dlazby polozene v puvodnim travniku. Co byste dali mezi fosny a prkna, nejakou folii? Ma cenu dat na zem pod dlazdice jezirkovou folii? Patky nebudou, ani sterkovy podklad.
Buď udělat plnohodnotnou hydroizolaci proti vzlínající vlhkosti, nebo mezi dřevo a terén odvětrávanou vzduchovou mezeru minimálně 20cm. Jiné možnosti nejsou co zaručí dlouhou životnost bez vlhkosti a s tím spojené problémy s houbami a plísní.
"Co byste dali mezi fosny a prkna, nejakou folii?" tam se imho nic nedává, není důvod "Ma cenu dat na zem pod dlazdice jezirkovou folii" ano, něco nepropustného "Rost bude stat na par kusech betonove dlazby polozene v puvodnim travniku." toto je problém. pokud nebude stavba nadzvednutá, nebo nebude základ hydroizolovaný, dříve nebo později přijde hniloba, stačí, když tam zateče nebo zafouká voda při větším dešti, těžko se bude odtud dostávat, sice tam bude ten gumoasfalt, ale ten nebude fungovat dokonale
Prkna těsně u země bez možnosti odvětrávání dříve či později shnijou, a to i když tam bude fólie, která omezí působení vlhkosti od země. S gumoasfaltem to půjde ještě rychleji. Leda byste sehnal sajrajt, kterým se imregnovaly pražce.
Diky vsem. Prave ze jsem nekolikrat videl delat, ze davali mezi spodni rost a zbytek drevostavby neco jako stresni pojistnou folii, asi aby vlhkost nesla ze spodniho rostu vys. Kazdopadne hodim folii na zem, na to dlazbu a na to az rost. Fosny jsou 10cm vysoke a dlazby tam muzu dat vic kusu na sebe, takze to moc blizko k zemi nebude.
0rion
Fošny 10 cm? Tak pokud je něčím kvalitním naimpregnujete, mohly by vydržet přes 10 let i s minimální mezerou nad zemí, resp. fólií. Ale gumoasfalt bych nedával, dřevu neprospívá, když se obalí do pláštěnky, voda a vodní pára si dovnitř vždy cestu najde, ale pak ven je to horší.
km
Nularion: s tim gumoasfaltem souhlas, take si nyslim, ze to neni dobry napad
re4zon
Gumoasfalt mel byt jen ze spodni strany, maximalne vytazeny do tretiny na boky tech fosen. Ciste proto aby to nemohlo tahnout vlhkost od dlazby, ktera je nasakava.
Mám několik roků dřevěnou chajdu postavenou na cca 25 cm vysokých tvárnicích ztraceného bednění a v pohodě, větrá to a ani pod tím nic neroste, sekám jen trávu okolo. Podlaha je kostra z trámů a na ní palubky. Na ní mám položené lino a nic to nedělá, nemá to třeba snahu plesnivět.
re4zon
Diky, to mi jak zkusenost staci. Udelam to podobne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.