Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dá se zjistit zda je v bytě napojení na HDO?

Od: knopka* odpovědí: 32 změna:

Ahojky,předem se omlouvám možná hloupý dotaz jelikož tomu nerozumím.Jde nějak laikovi jako mně zjistit zda v bytě je nebo není (byl nebo nebyl) zaveden dvoutarif když není elektroměr?Případně dle čeho se to dá poznat.Byl tam bojler který si pův.nájemce odnesl,ze zdi čouhá silný černý drát.Vím že ve skříni s elektroměry od všech bytů v baráku je přijímač HDO.Případně mám možnost se podívat do krabičky s těma všelijakými jističi v bytě.Tady poradte.cz/... jsem se dočetla o tom modrým drátě akorát jak poznám jak vypadá stykač?

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pepane*
hodnocení

2x

Zde jsou obrázky.:D

knopka*
12.07.10 23:40
hodnocení

*placni*

hop®
hodnocení

2x

Ahoj, zkusím laicky.

Černý drát od bojleru má někde druhý konec, pravděpodobně u jističů.

Když otevřete krabičku s jističi, občas lze opticky usoudit, co vede od elměru dovnitř, a co dál do bytu. Pokud třeba z jednoho husího krku (průchodky) vede jeden hodně tlustej drát a jeden hodně tenkej, tak je velká pravděpodobnost, že ovládací kablík od HDO je instalován.

Stykač je taková krabička, která nemá páčku, a pokud funguje a spíná, tak na ní většinou zvršku bývají vidět dvě růné polohy.

knopka*
hodnocení

Taky hned zítra to půjdu študovat! *smich*.A pokud tam teda bude stykač tak je možné že tam je právě pro ten bojler nebo tam může být jen tak,bez učelu?A pokud by to celé nebylo a já bych chtěla odebírat levný tarif co by to znamenalo?Sekání ve zdi a vedení dalšího kabelu či jak? *andel*

pavka76*
hodnocení

0x

Hlavně se podívejte na elektroměr -pokud měří jen jeden tarif ,tak už nemusíte nic hledat ;)

doplněno 13.07.10 10:46:

Pokud máte opravdu dvojtarif a nechcete sekat do zdi,tak můžete použít toto: mikrovlny.cz/...

Každopádně by na to měl mrknout nějakej elektrikář.

pavka76*

max. zatížení 10A!

knopka*
hodnocení

Pavko právě že tam není elektroměr.Ale co vím tak je tam jistič 25A.

pavka76*

Elektroměr musí být. Pokud vidíte spínč HDO ,tak by z něj měl jít přečíst kód hdo, pak podle něj na stránkách distributora el.energie zjistit časy spínání a měřením na tom černým kabelu po boileru zjistit zda to spíná. Ale opakuju,svěřte to raději někomu zkušenějšímu. ;)

knopka*
hodnocení

Ten bojler tam ještě není,teprv se tam bude dávat,a elektroměr je demontovaný protože nájemce neplatil.Já právě netuším zda ten bojler tam byl pořád anebo zda si ho ten nájemce tam montoval na vlastní náklady,odvezl si ho.

knopka*
hodnocení

Ahojky znova.Tak jsem v krabici v bytě našla mimo jističů s páčkou :D i tohle: elektro-paloucek.cz/... .

standam*

jo to bude rele pro jedofazovy boiler 230V. Kontakty tohoto rele zvladnou 20A (zapredpokladu, ze je to presne ten, na ktery jsi dala odkaz). Toto rele ovlada bude ovladat energetika.

knopka*
hodnocení

No já jsem si opsala typ a název a vygooglila jsem tohle,vypadá stejně,ještě tam bylo napsáno 20A tak myslím že to je ono.

standam*

podle vseho ano. Chtelo by to s energetikou probrat co vse je potreba. Stejne to bude muset zapojit (pripravit) elektrikar, energetika zapoji jen elektromer. A dle typu se bude odvijet cele ovladani.

knopka*
hodnocení

Ano,s tím já počítám,musím mít potvrzení od revizáka.

hop®

Jj, tohle je relé či stykač na spínání (třeba) bojleru. Pokud máte na elektroměrové desce pouze jistič 25A, soudím, že jste z Prahy, tedy odebíráte od PRE.?

knopka*
hodnocení

No je tam nějaký 25 A ale je to od ČEZu.Takže huráááááá?

hop®

Nóó, zatím ještě né. Pro Prahu by to fungovalo, PRE už dává HDO do elměru, ale ČEZ to ještě mívá jako dvě krabičky, přičemž to HDO potřebuje ještě druhý (2A) jistič u elměru. K tomu relátku by měly vést tři drátky tmavé (černá, hnědá, případně šedá, v libovolné kombinaci) a jeden modrý. Druhý konec toho modrého drátku by na Vás měl "čumět" z elektroměrové desky.

?

knopka*
hodnocení

A jak to zjistím ty drátky?To bych musela asi odmontovat *ee* a to já ne-ne! :D A na místě kde byl elektroměr je krabička-asi kryt.Ale dle logického uvažování to relátko nebude tam jen tak,něco se mělo spínat,předpokládám že bojler protože nic jiného na spínání tam není.A jistič je jednofáz.25A takže na přímotopy by to bylo asi málo,nebo se pletu?

hop®
13.07.10 22:38
hodnocení

0x

Čumí? ;)

knopka*
hodnocení

:D Čumím leda tak já do té krabičky s jističema *smich*.

standam*

a co fotak :)

hop®

Mrkni na můj dotaz z 21:21, pochopíš! ;)

knopka*
hodnocení

Jsi ze mně asi hotový co? :D.Já už sama ze sebe ano *ee*.Hope,zatím to rozdělím na:krabice v bytě a skřín na chodbě v přízemí kde jsou umístěny všechny elektroměry(teda kromě toho u kterého elektroměr je odmontován) to aby jsem věděla o čem je řeč.Právě že nikde nečouhá žádný drát natož modrý *smich*.Myslíš ty dráty které by měly vést do elektroměru?Pokud ano tak na nich je právě kryt a je tam plomba takže se tam nepodívám.

hop®

Aha, a krabice v bytě má kryt nebo vidíš na dráty?

knopka*
hodnocení

Je to taková odklápěcí krabice z umělé hmoty a když zvednu krytku tak už tam jsou v řadě samé jističe a i to relé(či stykač).Takže na dráty nevidím.Ale snad to bude ono.

hop®

Pokud ten kryt neodšroubuješ, neuvidíš na dráty. Bát se toho nemusíš, jsou to většinou čtyři šroubky a elektrika v tom stejně není.

knopka*
hodnocení

Tak já to zkusím ;),ale až zítra.Děkuju moc za tvůj čas!A dobrou noc :).

hop®

Jj, taky půjdu pinkat, dobrou... *modla*

knopka*
hodnocení

0x

Ahojík.Tak jsem odšroubovala krytku a do toho relátka vede černý a modrý drátek.

hop®

Ahojky, bingo! *placni*

A ten černej vede k nějakému jističi a ten modrej do zdi (asi v nějakém kablíku a druhej drát z tohodle kablíku je nezapojenej) . Takže ten modrej má na 99% druhej konec pod tím zaplombovaným krytem u elměru a je to ovládání nízkého tarifu!*hej*

knopka*

Ahojky! No tak to je super *tanec*!Ted už toho vím tolik že můžu dělat elektrikáře *smich*!Každopádně moc děkuju za rady,trpělivost a tvůj čas *pusa**placni*:).

hodnocení

0x

Není jednodušší oba rozvaděče vyfotit, a někdo to tu už identifikuje?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]