@vernon : teoreticky pre prosty sinus 50 Hz ano, prakticky ked su tam nesinusove prudy, ich sucet nebude nula, su o tom aj odborne publikacie, kde sa analyzuje dimenzovanie N vodica v modernych instalaciach plnych invertorov a spinanych zdrojov.
Pokud je zatížení 16A ve všech fázích symetrické = posunuté po 120° , pak skutečně středním (pracovním) vodičem do sítě žádný proud neteče ... což nebývá vždy.
Otázka není úplná. Nevíme co chce tazatel napájet. Třeba trifaz.asynchronni motor má účiník cca 0.8 Dobrá odpověď je od Vernona, který uvádí 11kVA. Malokdo s tím údajem umí pracovat Třeba elektromotor s příkonem 11 kW by mohl žrát na fázi i 20-23 A, dle vlastností motoru jak z výroby, tak technickém stavu. Elektro obor se nedá radit na dálku
Mně se zdá otázka celkem jasná a Vernonova odpověď víc než dostačující. Zato ty odpovídáš na něco, na co se nikdo neptal a hledáš jinotaje, které v otázce vůbec nejsou. Navíc, a to hlavně, si pleteš příkon s výkonem. K čemu je tazateli taková odpověď?
proboha daníčkovic, uklidněj se, vezmou si prášek... upozornil jsem na záludnost čísel na štítku motorů, příkon, výkon, zdánlivý výkon.Záludnost pro laika.
U motoru o 10kW(na štítku motoru) jsme naměřili 21A jednou fází. Kdyby to byl třeba elektrokotel, je to kolem cca 15 A Proto jsem doplnil .
Autor dotazu je laik a hodnotu uvedenou na štítku motoru může brát jako to, co by naměřil měřákem-proud zatěžující vodiče, zásuvku, kontakty
Pak by se divil, kdyby mu vybavoval jistič nebo se mu to nadměrně hřálo
Upozornění od sys milancukrar 27. 05. 2025 11:55:19
!Pravidlo Z2: je zakázáno psát vulgárně, napadat, urážet uživatele, používat urážlivý nick.
Jenom abyste ze z toho nepodělali, že jsem něco dodal.
Jednoduše říkám, že jak třeba elektrokotel, co má na štítku napsáno 11kW, tak elektromotor 11 kW budou mít rozdílný proudy fází. Elektrokotel bude brát cca 14 A a motor klidně 21 A
a to je proudový rozdíl 50%
Jestli chce laik něco dělat, zapojovat, ať to nedělá tak, že se mu to bude výrazně přehřívat. Ať je to zemědělský stroj, průmyslový, stavebnictví atd atd
hujerbratr
No bobane nediv se -na příkon motoru se tě fakt nikdo neptal... Tazatel se ptal na zásuvku!
Tazatel se ptal na zásuvku!Kterou taky může tazatel snadno přetížit, jako laik co tomu nerozumí. A to o 3x6A. Klidně o 18 A . Nebo přetížit spoj. Jenomže to je vám u zádele že jo?
hujerbratr
Už prosimtě nám neblbni hlavy! Jak může přetížit zásuvku 16A, pokud jí bude mít jištěnou 3x16A?
Kriste pane, Bobane…já tohle taky nemám rád. Položím prostou otázku a místo odpovědi mám samé kecy okolo jako co chci dělat, proč to chci dělat a jak a jak by to bylo lepší atd. Kdyby mě to zajímalo, tak se zeptám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.