Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím poraďte mi, jakým způsobem mám řešit hydroizolaci podsklepení chaty.
dobry den nopovou folii a drenazi nic nezkazite kdyz je to dobre provedeny ale taky by to chtelo udelat mrizky vetraci ve zdech u garaze uholpricne aby vam to vetralo a v zime je muzete zandat treba polystyrenem aby tam nesla zima jinak polystyren k zakladum nedaejte jinak vam to moc vysichat nebude
Pokud se chata užívá jen občasně,tak bych swkutečně prováděl jen ty nejnutnější úpravy.Jak říká Laďa,tak především dobré větrání a pak teprve řešit odvod spodní vody.Podlaha je podle mně největší zdroj vlhkosti.Ta plocha odpaří spoustu vody.Takže spíše,než se dáš do kopání okolo,odkopej nejprve hlínu,a nahraď to vanou z hydroizolace a zabetonuj s karisítí.stačí těch 10 cm betonu.Izolovat je to zbytečné,z garáže teplo utíkat nebude.Zaizoloval bych polystyrenem strop a na to perlinku a lepidlo.Jsem přesvědčen,že to bude stačit.Já mám zahradní chatku,podsklepenou a neizolovanou a ve sklípku s dobrým větráním mám vcelku sucho
JABRAKA
Já bych nic nepodřezával, ale jako první krok bych udělal provětrávanou zateplenou podlahu takto. Přiměřeně odkopat zeminu z podlahy, na hlínu položit silnější geotextilii a vytáhnout ji po stěnách až nad budoucí pochůznou část. Kolem zdí ve vzdálěnosti cca 20cm bych položil perforovanou žlutou drenážní hadici, možná i v ploše směrem od vrat dozadu a v zadních rozích bych z tohoto propojeného systému vyvedl plastovejma kanalizačníma trubkama dva komínky ke stropu sklepa atam provrtal zeď a odvětral je na fasádu. Zepředu u vrat je potřeba v každém rohu udělat do těch děrovaných trubek vstupy vuduchu z venkovního prostředí. Celou plochu bych zasypal nějakým kačírkem-štěrkem do cca 32mm zrna ayu se dala odvádět vodní pára do děrovaných trubek, vysypal bych to i přes trubky i trochu do roviny nad ně, ušlapal, vyrovnal, položil nějakou co nejlevnější hydroizolační folii znovu vytaženou jak tu geotextilii, na to bych položil 2x5cm polystyrenových desek do vazby nebo deset cm a vypěnil spáry nízkoexpanzní pěnou, na to bych dal lepší levnou hydroizolační folii zase vytaženou po stěnách, stěny obložit 1cm polystyrenem jako dilataci a šup deset čísel betonu s karisítí, po vytvrdnutí betony seříznout přesahy kolem zdí všech folií a geotextilie a je hotovo. Jestli budete dávat ještě dlažbu je jen na Vás, já bych ji dal. Pokud byste se rozhodl i pro odkopání vnější zdi, tak pak použít nopkovou folii s výškou nopu 20mm a přiložit polystyren 10cm a překrýt hydroizolací, dole drenáž ve štěrku zabalené v geotextilii.
Děkuji za odpověď, co se podlahy týká, je mi to v podstatě jasné. Jistě se v současné době mnoho vlhkosti vytváří odpařováním vody v zemině. V současné době jsem si zomítal zdi a z praktických důvodů (počasí, bagrista) bych se rád ujal napřed položení svislé izolace vedle zdi z vnějšího prostředí.
Co říkáte na realizaci dle obrázku:
červeně - nopová folie
zelená - extrudovaný polystyren
šedá - štěrk, kačírek
žlutě - perforovaná drenážní hadice
růžová - geotextilie
oranžová - kanalizace povrchové (dešťové) vody s izolovaným podložím
hnědá - zemina
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.