Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hydroizolace podsklepení chaty

Od: janu* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

prosím poraďte mi, jakým způsobem mám řešit hydroizolaci podsklepení chaty.
Nejprve bych chtěl popsat výchozí situaci. Podsklepená chata stará cca 30 let, první nadzemní podlaží bylo odizolováno již při stavbě. Podzemní část (garáž, dílna) je téměř celá v zemi _ nad úrovní terénu je cca 60cm. Vnitřní prostor je bez příček, obvodové zdi jsou o síle 40cm či 50cm (smíšené kámen a beton), + přizdívka (šalunk - z vnitřní strany cihla na štorc). Pod obvodovými zdmi je základ cca 25cm. V současné době není žádná podlaha.
Zdi jsou v současné době vlhké. Pokud jsou zavřeny dveře, je vlhkost vzduchu stoprocentní. Zem _ hlína je též vlhká, nejeví žádné známky osychání. Zdi jsou samozřejmě chladnější a někdy se na nich sráží voda (zdi jsou lehce omítnuté).
Rozhoduji se, jak situaci řešit. Nabízí se možnost odkopání zdí a vložení svislé izolace (ipa, nopková folie,...). Nevím, jaký efekt by mělo odvětrávání pomocí štěrku či vložení drenážní roury podél základu, či zda by bylo vhodné vložit vedle zdi i tepelnou izolaci (polystyren). Další věcí je, že v budoucnosti plánuji položit v garáži podlahu a mám obavy, zda-li se potom vlhkost, která v současné době v podlaze je, nebude tlačit více do zdí. V této souvislosti uvažuji též o položení vrstvy štěrku a též odvětrávacích drenážních trubek pod podlahu. Též uvažuji o vodorovné izolaci nad základem. V úvahu snad připadá jedině podříznutí či podbourání. Z podbourání mám strach, že si poté bude zeď sedat. Samozřejmě je to všechno otázkou financí a rád bych zvolil rozumný kompromis. Další možností jak situaci řešit by byla realizace vanové izolace ve vnitřních prostorách garáže. Tato řešení mi přijde nesympatické z oho důvodu, že si myslím, že potom by šlo ještě více vlhkosti do stěn.
Děkuji.

Hydroizolace podsklepení chaty

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladislavtikal*
hodnocení

0x

dobry den nopovou folii a drenazi nic nezkazite kdyz je to dobre provedeny ale taky by to chtelo udelat mrizky vetraci ve zdech u garaze uholpricne aby vam to vetralo a v zime je muzete zandat treba polystyrenem aby tam nesla zima jinak polystyren k zakladum nedaejte jinak vam to moc vysichat nebude

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud se chata užívá jen občasně,tak bych swkutečně prováděl jen ty nejnutnější úpravy.Jak říká Laďa,tak především dobré větrání a pak teprve řešit odvod spodní vody.Podlaha je podle mně největší zdroj vlhkosti.Ta plocha odpaří spoustu vody.Takže spíše,než se dáš do kopání okolo,odkopej nejprve hlínu,a nahraď to vanou z hydroizolace a zabetonuj s karisítí.stačí těch 10 cm betonu.Izolovat je to zbytečné,z garáže teplo utíkat nebude.Zaizoloval bych polystyrenem strop a na to perlinku a lepidlo.Jsem přesvědčen,že to bude stačit.Já mám zahradní chatku,podsklepenou a neizolovanou a ve sklípku s dobrým větráním mám vcelku sucho

JABRAKA

karelkarel
hodnocení

0x

Já bych nic nepodřezával, ale jako první krok bych udělal provětrávanou zateplenou podlahu takto. Přiměřeně odkopat zeminu z podlahy, na hlínu položit silnější geotextilii a vytáhnout ji po stěnách až nad budoucí pochůznou část. Kolem zdí ve vzdálěnosti cca 20cm bych položil perforovanou žlutou drenážní hadici, možná i v ploše směrem od vrat dozadu a v zadních rozích bych z tohoto propojeného systému vyvedl plastovejma kanalizačníma trubkama dva komínky ke stropu sklepa atam provrtal zeď a odvětral je na fasádu. Zepředu u vrat je potřeba v každém rohu udělat do těch děrovaných trubek vstupy vuduchu z venkovního prostředí. Celou plochu bych zasypal nějakým kačírkem-štěrkem do cca 32mm zrna ayu se dala odvádět vodní pára do děrovaných trubek, vysypal bych to i přes trubky i trochu do roviny nad ně, ušlapal, vyrovnal, položil nějakou co nejlevnější hydroizolační folii znovu vytaženou jak tu geotextilii, na to bych položil 2x5cm polystyrenových desek do vazby nebo deset cm a vypěnil spáry nízkoexpanzní pěnou, na to bych dal lepší levnou hydroizolační folii zase vytaženou po stěnách, stěny obložit 1cm polystyrenem jako dilataci a šup deset čísel betonu s karisítí, po vytvrdnutí betony seříznout přesahy kolem zdí všech folií a geotextilie a je hotovo. Jestli budete dávat ještě dlažbu je jen na Vás, já bych ji dal. Pokud byste se rozhodl i pro odkopání vnější zdi, tak pak použít nopkovou folii s výškou nopu 20mm a přiložit polystyren 10cm a překrýt hydroizolací, dole drenáž ve štěrku zabalené v geotextilii.

janu*
hodnocení

Děkuji za odpověď, co se podlahy týká, je mi to v podstatě jasné. Jistě se v současné době mnoho vlhkosti vytváří odpařováním vody v zemině. V současné době jsem si zomítal zdi a z praktických důvodů (počasí, bagrista) bych se rád ujal napřed položení svislé izolace vedle zdi z vnějšího prostředí.

Co říkáte na realizaci dle obrázku:

červeně - nopová folie

zelená - extrudovaný polystyren

šedá - štěrk, kačírek

žlutě - perforovaná drenážní hadice

růžová - geotextilie

oranžová - kanalizace povrchové (dešťové) vody s izolovaným podložím

hnědá - zemina

Hydroizolace podsklepení chaty #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]