Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kladecí vrstva

Od: kladecivrstva odpovědí: 8 změna:
Dobrý den,
budu dělat zámkovou dlažbu pod auťák a bojím se, aby mi tam po časy nevznikly “kolejnice”. Slyšel jsem nedávno názor, že kladecí vrstav musí zaclínat 0, tedy např. 0-32, a ne až 32-63, protože par to prý má za důsledek propadnutí v místě kol. Jaké s tím máte zkušenosti? Prý vyšší frakce nejde pořádne zhutnit. Někde jsem to nedávno četl a docela to teď řeším.
Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zhutnit jde, nejde srovnat ...U hrubšího kameniva ani po zhutnění nedostanete rovinu pod dlažbu

km
hodnocení

2x
0-32 a na to hned zamkovka? To je furt bych rekl hrube.

hodnocení

1x

0-32, hutnit, hutnit, hutnit.

Pak1,5cm 4-8 hutnit, hutnit, hutnit, hutnit.

Pak poslední vrstva 4-8mm, do toho zámkovku. Kdo málo hutní, tomu se to propadne.

antikolaje
hodnocení

0x

Tak se inspirujte vlakem. Po čim jezdí? Na vlakovými kolejnicemi, co mají? Trámy. Tak dejte u sebe pod to take roznášecí vrstvu. Například podbetonávka.

el
hodnocení

0x
Taky to řeším, na netu lze najít x obrázku jak to má být a každý se mírně liší.
Za mě ano, první vrstva 0-32 např. ( Je to asi z důvodu toho že ta první vrstva zabrání výraznějšímu sesedání do půdy té hrubé frakcí. Pak až 16-32 nebo 32-63,
Navrch 4-8 nebo někdy 1-8.

hodnocení

0x
Jednak je důležité mít dostatečnou výšku základu. Dále důležité je hutnit po vrstvách max 10cm. U zámkovky je výhodou že když se udělá nerovnost tak jde jednoduše rozebrat, srovnat podklad a zase složit.

hodnocení

0x

Pokud nebude na betonu tak se dřív či déle, dle frekvence ježdění stejně trochu udělají koleje.

kladecivrstav
hodnocení

0x
Děkuji všem za odpovědi ☺

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]