Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mistři elektrikáři.
Kdopak si dá práci, prohlídne schéma zapojení na víčku a poradí, kam dát L1, L2, L3? Našel jsem starý motor, potřebuji ho zapojit.
Moc děkuji.
Zdravím kolego, z diskuze elektrika jsem čerpal toto info. Snad pomůže posunout se dále. A kondíky to nejsou. Jsou to varistory.
Svorkovnice motoru s brzdou + schéma
Žádný další štítek na motoru není? Bližší info o typu, napětí? Vyší napětí...x voltů? Je to na 3x400/230V?
Jediná možnost ...do hvězdy, tedy na vyšší napětí, pokud to má být 3x400; ale vidím to předem na bližší určení motoru. Z čeho je? Co kdy poháněl?
Takže čtyřpolový motor, na 3x400V zapojit do hvězdy, první schéma, vyšší napětí.. předem proměřit, jak radí další
Na vašem motoru nevidím BRZDU, tady je pod válco/...; kde končí vodiče vaší brzdy? Nekončí náhodou odizolované někde na kostře? Odpojil bych "brzdu", (která tam s velkou pravděpodobností není), tedy ty dva spodní svorníky by zůstaly "čisté", pryč propojovací plech i vodič z těch tří propojených svorek... a uvidíme. Ještě jaký odpor je mezi těmi dvěma spodními svorníky po odpojení spojů? Měl by tam být odpor vinutí brzdy, oba proti kostře nekonečno...
(která tam s velkou pravděpodobností není),***určitě tam již není.
kde končí vodiče brzdy***nikde je nevidím, volký konec.
Šel bych podle levého schématu. A jako u každého elmotoru v neznámém stavu bych si proměřil odpor vinutí mezi těmito fázemi jestli je +- stejný a i izolační odpor na kostru.
Tak jsem to zapojil, dle rady elektrikáře. Proto mám označeno bílou fixou tečky na šroubku. Odpor je mezi fázemi stejný u všech třech.
0,16 ohmu.
Zapojím prskne to, jistič a hlavní jistič spadne.
Možná to prý mělo asi i brzdu...
Mezi fázemi a kostrou nic, je to OK.
To bude zřejmě motor s klidovou brzdou na 230V. Při zapnutí proudu se motor samočinně odbrzdí.
Tři fáze připojit na třetí vodorovnou řadu, brzda je napájena přes další kontakt spínače z jedné fáze..
Ano, na ty tři bílé šroubky. Ale když jsem si to pořádně prohlédl, vidím že brzda je asi fuč, (byla zřejmě na té podezřele prodloužené části hřídele, pod větrákem ale může být i pod tím štítem, skrytá) tak jestli cívka byla jen odstřižena, může být mezi vodiči zkrat. Odpojte tu dolní svislou plochou klemu a tu drátovou propojku, a pak zkuste multimetrem ty svorky P a O propípnout, není-li mezi nimi zkrat. Pokud ano, možná bude motor v pořádku, zkuste ho pak zapnou t do sítě.
Aby se to nemíchalo, sdělím pokrok.
Kuchnul jsem to. Normálně tam jsou uskřípané drátky, i kondíky na malém plošňáku. To bylo asi pro tu brzdu.
Navrhuji vše odstranit a nechat jen tři a tři žluté dráty, které vedou dovnitř do motoru. Zapojit fáze tak, jak je již krásně označil pan riva.
Podle mne, zbytek je zbytečný, nic neřešící.
Zítra to spustím, pak dám vědět.
Zatím moc děkuji a přeji hezký večer.
Peter, díky, taky jsem si říkal, proč tam jsou keramické kondenzátory?..
Ale jsou tam 4 diody a dva termistory.
Díky a hezký víkend.
Varistory. K čemu by tam byl termistor?
Varistor má závislost odporu na napětí.
Termistor na teplotě.
Termistor je pak v aplikaci čidel. Varistor pro omezení proudového nárazu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.