Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co obnáší správa domu SVJ

Od: david odpovědí: 19 změna:

Dobrý den. By by někdo tak hodný a vysvětlil "debilovi" co obnáší správa bytového domu kde je SVJ? Správu zajišťuje pro SVJ na základě smouvy bytové družstvo. Co si pod tou správou představit? Kromě revizí. Prosím, úplně jako pitomci. Moc díky.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Vedenie uctvovnictva okolo fondu oprav, odpocty meracej techniky, vypracovanie rocnych vyuctovani, organizacia schodzi a hlasovania, zabezpecenie revizii a poziarnych kontrol.

hodnocení

0x

Vše potřebné máte ve smlouvě mezi správcem a SVJ.

Podíval jste se do příslušné smlouvy?

david
hodnocení

Smlouva není, byt je babičky a nic takového nemá.

Babička je nepochybně členka SVJ. Nechť se obrátí na předsedu SVJ. Nebo vy jako její zástupce.

uklizec
hodnocení

0x
I úklid společných nebytových prostor, údržba zeleně, opravy (fasády, stoupačky etc.)…
david
hodnocení

Díky. Musí to být někde písemně? Máme k dispozici stanovy a tam nic není.

krtek6
hodnocení

0x

No...1x ročně udělají vyúčtování všech služeb spojených s domem a pro jednotlivé byty..., v průběhu roku sbírají podklady pro to vyúčtování a dělají běžnou základní ekonomiku...a pokud se zrovna na domě nedělají nějaké opravy nebo údržbové práce, kdy většina z nich se řeší pouze ze startu a pak je to vše repetetivní dle rámcové objednávky/smlouvy...tak vlastně nic:)

petrm

Takový názor může mít pouze někdo, kdo tuto činnost nikdy nedělal.

krtek6

takový názor může mít jen někdo kdo přesně ví jak to funguje a co dostává...

petrm

Jak dlouho tuto funkci děláte?

krtek6

já tu funkci nedělám...já pouze píšu, že vím co a jak dělají a hlavně co nedělají...a mám to ověřené z více stran Jejich odbornost končí vždy u vyúčtování a všechno ostatní, stylem udělej si sám

petrm

Nikdy jste to nedělal, znalosti sbíráte od známých v hospodě a chcete radit tazateli? To opravdu nikomu nepomůže. Tady jste na poradně, tazatel se chce něco dozvědět.

krtek6

já žádný znalosti v hospodě nesbírám...já znalosti na rozdíl od nich mám...když pominu tu účetní stránku věci, tak paradoxně toho vím většinou víc jak oni... 9z10 tady těch správců jsou pouze obyčejní účetní a ne stavaři. A ti co se starají o ty technické věci, tak mi někdy přijde, že školník na základce ví víc. Prozatím jsem se nesetkal s žádným správcem SVJ, který by byl nějak zvlášť užitečný nebo zkušený. Ale chápu, že v očích majitelů jednotek, kteří toho ví ještě míň jak oni nebo to mají všechno na háku, tak v jejich očích jsou to "odborníci" ...naposled se mi jeden takovej "odborník" správce snažil "prodat" informaci, že sedlová střecha na panelák cca 400m2 podlahové plochy za 3,25mil je super nabídka, a že jinak to řešit nejde...to jen tak okrajově...

petrm
hodnocení

0x

Nemám rád pojem "správa domu", protože si pod tím každý představuje něco jiného.

Pro dobré fungování bytového domu je potřeba zajistit :

1. právní služby, tj. sledování změn zákonů, vyhlášek, uzavírání smluv s dodavateli, pojištění, vymáhání dluhů, reklamace faktur...

2. učetnictví, tj. příjmy, výdaje, zálohy, dluhy na zálohách, půjčky, daně...

3. technická správa, tj. běžná údržba, opravy, havárie, plánování investic, rekonstrukce

Vzhledem k tomu, že jste SVJ, předpokládám, že máte zvolený výbor. Záleží na tom, co je schopen výbor zajistit sám a na co si najme nějaké další firmy. Co zajistí externí firmy by mělo být podrobně popsáno ve smlouvách.

hodnocení

0x

Správu domu definuje občanský zákoník v § 1189 takto:

(1) Správa domu a pozemku zahrnuje vše, co nenáleží vlastníku jednotky a co je v zájmu všech spoluvlastníků nutné nebo účelné pro řádnou péči o dům a pozemek jako funkční celek a zachování nebo zlepšení společných částí. Správa domu a pozemku zahrnuje i činnosti spojené s údržbou a opravou společných částí, přípravou a prováděním změn společných částí domu nástavbou, přístavbou, stavební úpravou nebo změnou v užívání, jakož i se zřízením, udržováním nebo zlepšením zařízení v domě nebo na pozemku sloužících všem spoluvlastníkům domu.

(2) Má se za to, že se správa vztahuje i na společné části, které slouží výlučně k užívání jen některému spoluvlastníku.

petrm

Znění zákona je obecné, nevysvětluje tazateli, co to konkrétně znamená. Mnoho lidí vůbec netuší, co si pod tím představit a tvrdí, že správce vlastně nic nedělá kromě ročního vyúčtování a revizí.

david
hodnocení

Díky všem. Byt je 80-ti leté babičky. Měli v domě sekačku na trávu, elektrickou. Prý byla stará a moc "žrala", tak prý správce rozhodl a koupil zahradní traktůrek. Pozemek 800m. Babička trávu na třikrát posekala, teď nedokáže a prý musí. Svoji sekačku mít v domě nesmí. 8 bytů platí každý 800 Kč fond oprav (jasně, nejmenuje se tak), z toho se hradí i společná elektřina, ale na žádné schůzi nikdo neukázal fakturu. Hradí se z toho prý i odměny výboru, nikde není napsáno kolik. Jinak babča chodí na všechny schůze, prý tam jsou pokaždé úplně cizí lidé, nezná je, nebydlí v domě. Teď nějaký správce rozhoduje sám bez názoru vlastníků.

krtek6

v tom domě je podle toho co píšeš uplně všechno špatně a někdo by je měl hodit do latě...to je viz. moje připomínka, že většina lidí neví nebo je jim to šumák...a tohle je toho následek...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]