Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čištění sušičky prádla

Od: petrik® odpovědí: 8 změna:

Bydlíme na vesnici ve starším domě. Na zimní období jsme si pořídili pračku se sušičkou. Důvodem bylo nežádoucí zvyšování vlhkosti uvnitř domu v zimním období i nedostatek prostoru pro překážející sušáky. Pračko-sušička pracuje k plné spokojenosti, jen začínám přemýšlet nad jednou věcí. Samostatná sušička prádla má zabudované filtry zachycující vlákna a další nečistoty a o ty se musí pravidelně pečovat jejich čištěním. U pračky se sušičkou však nic podobného není a ani v návodu na obsluhu není v tomto směru žádná zmínka. Sám od sebe odstraňuji dosti vláken zadržených v záhybech těsnění kolem dvířek kde vytvářejí časem až takové plstěné provazce, další prostory však nejsou přístupné. V záchytném "filtru" čerpadla je čisto. Za nějakou zkušenost a radu moc děkuji.

Petřík

doplněno 18.05.25 22:59:

Děkuji za odpověď od "hanakr" i podpory od "patrik". I já uvažoval tímto směrem a uvedl jsem kontrolu "filtru" před čerpadlem. Ten je uveden v návodě jako samočistící a skutečně je bez usazenin - i tak jej nejméně jednou v měsíci kontroluji. Jsem ale rád za uvedenou zkušenost s délkou používání i čištěním.

K těm ostatním radám jen uvedu, že máme, mimo sociálky a chodby) jen tři místnosti (obyvací, kuchyň a ložnici). Jeden sklípek je určen pro zavřeniny a ovoce, druhý brambory a lahvové zásoby (vesnice je bez obchodu). Pro umístění pračky je vhodná jen chodba a v prostoru nad pračkou je ještě umístěn plynový kotel (8 kW - docela by mne zajímalo jakou spotřebu má obhájce planety "prostromek"). Od jara do podzimu sušíme na zahradě, zimní období vyžadovalo hodně odvětrávat a to zase nahrazovat topením. O pohodlí obcházení sušeného prádla nebo čekání na jeho vymrznutí nemluvě.

Těm jmenovaným začátkem této informace ještě jednou děkuji a přeji hezké dny.

Petřík

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hanakr
hodnocení

4x

Většina pračkosušiček nemá přístupný filtr na vlákna ze sušení, protože používají vodou chlazený kondenzační systém.
Vlákna a chlupy z prádla nejsou zachytávány samostatným filtrem, ale odcházejí do odpadu spolu s kondenzační vodou. Chlupy a vlákna se mohou v pračce usazovat a zhoršovat účinnost sušení, ale snadno je odstraníte, když jednou za čas pustíte prázdný prací cyklus na vysokou teplotu (např. s octem nebo čističem pračky), aby se systém pročistil. Také mám pračko - sušičku, už 8 let, a zatím bez problémů. Nesuším všechno, pračka je na 9 kg, kapacita sušení jen 4,5 kg. Suším hlavně peřiny, polštáře, povlečení, ručníky a utěrky, citlivější věci jako trička nebo svetry ne. Pračku čistím přibližně každé dva měsíce - to je asi po 40x praní a 20 x sušení, vyberu vždy náhodně nějaký čistič pračky v drogerii.

patrik

Ano dekuji, vy jedina jste pochopila otazku a odpovedela normalne. Ostatni jsou jen blbe kecy a spravce by to mel smazat, protoze pokud nekdo pouziva vyhledavani, nalezne jen spoustu balastu a kecu mimo tema, to se pak dobra odpoved lehce ztrati.

hodnocení

0x
Rád bych se mýlil, s prackosusickou nemám žádnou zkušenost, ale obávám se, že při dnešní přesně plánované životnosti a zároveň komplikovanosti takového zařízení výrobce počítá s tím, že než zanesení zcela zabrání funkci, stejně něco definitivně odejde ...
Před časem jsem opravoval jednu sušičku AEG (bez pračky), kde je použit třífázový motorek se střídačem a rotor motorku je polepen
permanentními magnety - jeden z nich odpadl a brousil se tam, to byla primární závada, pěkný kurvitko. Ale druhá věc, když jsem to otevřel, vnitřek kolem kompresoru vycpanej chuchvalcema prachu z hadrů, vzduch tam cirkuloval v podstatě volně, jestli si dobře vybavuju, jeden větrák ho foukal skrz "chladiče" do skříně a druhej odtamtud zase do bubnu.

hodnocení

0x
Pračkosušička je kompromisní kočkopes, se kterým bývají spíš problémy a má opodstatnění v nějakém minibytě. Na baráku zpravidla nebývá problém umístit "poctivou" sušičku a pračku.

prostromek
hodnocení

0x

Pokud píšete, že bydlíte ve starším domě, předpokládám, že máte půdu, sklepy, zahradu. Ty byly většinou podsklepené.

Beru to podle sebe. Mám natažené šňůry jak na půdě, tak ve sklepě a též na zahradě.

Ty naše zimy nejsou až tak mrazivé, aby se i v zimě nedalo pověsit prádlo ven. Krásně potom voní.

Babička sušila prádlo i v mrazu. Asi nejlíp vypadaly zmrzlý podvlíkačky. :-D
Jednou jsem si na zahradě o zmrzlý džíny na šňůře skoro rozbil hlavu :)
prostromek

Já s tím souhlasím. I mráz vysušuje.

---------------------

Další řádky berte všeobecně, nic proti tazateli. Jenom povzdech, selský rozum šel kukat.

Všude slyším drahé energie, zátěže životního prostředí a šetřit naši planetu, nežehlit, netopit. A přesto se vyrábějí sušičky, žroutky el. energie.

Za mě je mnoho, přemnoho věcí postavené na hlavu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]