Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neurčitý projekt souseda - zahrada

Od: manetka11 odpovědí: 59 změna:
Dobrý den, obracím se sem pro rady co dělat či nedělat v následující situaci - neurčitý zahradní projekt souseda.
Dnes jsem shodou náhody "odhalila" záměr na stavbu sousedova zahradního domku, pergoly nebo nevím co ještě, jelikož on sám prý neví co to bude a jak to bude vypadat. Seznámit se záměrem mě plánoval až bude jasno.
Zatím prý vybuduje u plotu mezi zahradami (řadová zástavba) jen 6 pátek pro stavbu půdorysu 3x5 metrů. Výška "domku" prý bude max 1 metr nad výšku dělícího plotu (ten je mi tak do pasu :)), takže blbost.
Ano domek si postavit může, ale proboha proč tak blbě u plotu a ne třeba u konce zahrady (zahrady mají cca 10x15 metrů), kde je úplně TOP místo z hlediska všeho, nejen mého pohledu.Je tam nevyužitý a rozpadající se skleník.
Co v na to? Plánek kdyžtak dodám.

59 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Je "to" minimálně 2 metry od hranice pozemku?

manetka11
hodnocení

Dobrý večer, dobrý point. No bude to nalepené de facto na plotě, takže tam bude fuka maximálně pár cm (tipuji tak 20cm max, spíše méně). Krajní patky jsou hned nalepené na základě plotu, který má cca 30cm šíři. Plot už z druhé strany natřu akorát mezerou.

Žádná stavba (až na malé vyjímky), nemůže být blíže jak 2 metry.

manetka11
hodnocení

Díky, koukám na to. Stavební zákon se sice od 1.7.2024 změnil v "nový", ale stále musí být dodržena vyhláška č. 268/2006Sb -> odstup od hranice, tj. plotu minimálně 2 metry.
Pokud to chápu dobře, tak menší může být jen v případě ohlášky a povolení stavebního úřadu + moje kladné vyjádření, jinak nelze nic realizovat blíže. Je tak?

Chápete to dobře.

bg

Pokud myslíte vyhlášku 268/2009 (tedy ne 2006), tak byla k 1. 1. 2024 zrušena.

prostromek
hodnocení

2x

1) Stavba bude možná vrhat stín. Nepíšete, jak bude postavená ke světovým stranám.

2) Pozor na šikmou střechu k Vám, kvůli odvodu vody. Též mírný spád zahrady, tak abyste neměla podmáčeno.

3) Pokud tam bude mít krb, nebo udírnu, tak kouř může vadit.

4) Ztráta soukromí. Večerní letní sedánky a budete na zahradě slyšet každý hovor, větší párty, oslavy.

Dojděte na stavební úřad, zjistěte velikost = podlahovou plochu, odstup od plotu. Ulička 20 cm je zhovadina, akorát na plevel. A koukat se na to budete Vy, Vás to bude štvát! Oni to budou mít u zadku.

Nic dopředu nepodepisujte. A též doporučuji otravovat na stavebním úřadě, případně číst vývěsky.

kryl
hodnocení

2x

.. no nejspíše mu svým požadavkem změníte jeho plány ..asi se můžete připravit na několik možnosti:

1/ budete zticha a bude vás no neustále žrát

2/ budete trvat na přemístění stavby... vás soused přestane být přátelský..

3/ přestanete být přátelská na souseda a on na vás...

...takže, počítejte že se vaše sousedské vztahy už teď začínají měnit..! a k horšímu samozřejmě.

...být vámi bych si vybrat tu variantu č.2 .

manetka11
hodnocení

Vzhledem k tomu, že soused je jen de facto majitel a nebydlí tam - je to nájemní dům, tak budu v klidu a určitě využiji připomínku pro přemístění. O to více, že toto zamýšlel oznámit až při samotné realizaci a patky vše odhalili dřív. Osobně by se Vám to takto líbilo, myslím to umístění stavby?

k2
hodnocení

0x

Na neurcity projet neurcita otazka?

Nebo co Vam vlaste vadi a ceho chcete dosahnout?

manetka11
hodnocení

Ano, souhlas, ale lépe řešit hned, než tam bude hradba jak hrom. Sám prý neví a ten odhad o přesahu, no nevím co si myslet.

hodnocení

0x

Bez plánku těžko hodnotit, ale pokud to bude na patkách, tak to je již asi pevná stavba a na to by měl mít od vás souhlas. Ale pokud o tom již víte, tak asi mu rovnou říci, že se stavbou nesouhlasíte a z jakého důvodu. Jako 3 x 5 m není již nic malého a ta výška bude min 2 metry, jinak by se tam ani člověk nepostavil.

manetka11
hodnocení

No, patky tam už jsou, v tomto je rychlý jak Blesk a ano velikost už ve velkém velká. U plotu jsem chtěla mít opět ovocnou zahrádku + mít možnost plot v případě potřeby udržovat. Navíc pokud bude stavba vyšší a to patrně bude, bude časem požadovat ořez stromu pro více světla atd. No celkem mi to vrtá hlavou. Písemně už jsem oznámila, že to chce větší konzultaci a to před započetím práci. V minulosti jsme si toto oboustranně odsouhlasili a písemně potvrdili. Nakreslím a vložím plánek.

ale pokud to bude na patkách, tak to je již asi pevná stavba****to není vůbec rozhodující, zdali to je, či není na patkách.

hodnocení

0x

Co na to Stavební úřad? Na povolení to nevypadá, ale co ohlášení? Kromě toho musí dodržet 2m odstup, pokud od vás nemá povolení na menší.

Na vašem místě bych se určitě na tom SÚ zeptal!

tm
Ohlášení už neexistuje.

manetka11
hodnocení

Tak vkládám nákres, ale opravdu jednoduchý. *smich* Jde hlavně o tu červenou zónu. Na oranžové ploše je starý skleník, bez využití a chátrá. Nechápu proč to nechce tam - i ten kouř tam bude vadit minimálně, klid, pěkné místo, dostatek světla.

Moje je tedy řadovka č.5, krajní pozemky jsou větší, ale jsou to kaskády (je to ve svahu), prostřední domy mají zahrady zahloubené, tudíž v "rovině" -> proto ty hnědé svislé čáry - výškové úrovně na mém pozemku + vliv centrálně umístěného ovocného stromu. Orientace svahu a světových stran zakreslena.

Žlutou barvou jsou hranice - ploty.

Neurčitý projekt souseda - zahrada
0rion

Ta bouda bude tak velká? Každopádně vám bude dost stínit, zvláště na jaře a na podzim (a samozřejmě v zimě), kdy je slunce blíž k horizontu.

manetka11
hodnocení

3x5 metrů, pokud teda nezmění rozměry.
0rion

Takhle velká stavba na tak malý pozemek..., soused evidentně nemá soudnost.

Jak daleko jsou patky od plotu na hranici se sousedem? Nevěřím, že je má přilepené k plotu.

Drobné stavby nevyžadují řízení o povolení záměru ani kolaudaci.

(1) Drobnými stavbami jsou

a) stavby nebo zařízení a jejich údržba, a to

1. stavba do 40 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s nejvýše jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m, na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí s bydlením nebo rodinnou rekreací, a nejde o stavbu pro podnikatelskou činnost, která je umisťována v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m a plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci,

---

Zákon č. 283/2021 Sb. (Stavební zákon)

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2021-283#f7205830

manetka11
hodnocení

Krajní patky, po delší straně jsou opravdu nalepené hned na betonovém soklu (můj) a na něm je dělící drátoplot (rovněž můj) -> je to uděláno z "kostek"ztraceného bednění. Jinak díky za citaci zákona, ale tato je patrně již starší, byla novela a údaj o 2 m odstupu je stále v platné vyhlášce, tuším č. 268/2006 Sb.

P.S.: Vkládám ilustrační foto, podobného dělícího plotu: lh4.googleusercontent.com/...

Je to aktuální verze, viz odkaz. (novela bude platná od srpna 2025)

Zkuste to sousedovi odrecitovat nebo zajděte na stavební úřad.

manetka11
hodnocení

Ok, beru jakoukoliv radu, v těch zákonech a nejen stavebních se kolikrát nevyzná ani advokát *smich*.

km

"ale proboha proč tak blbě u plotu a ne třeba u konce zahrady (zahrady mají cca 10x15 metrů), kde je úplně TOP místo z hlediska všeho, nejen mého pohledu."
"Nechápu proč to nechce tam - i ten kouř tam bude vadit minimálně, klid, pěkné místo, dostatek světla."

Chápat nemusíte, pokud vše vyřeší v mezích legislativy, je to naprosto jeho věc a důvody vás nemusí opravdu zajímat.

Třeba proto, že v oranžové ploše by musel jednat se 3 sousedy, v červené jen s jedním, byť potencionálně problematickým.

tm
Přiznávám, že umístění v místě skleníku by bylo pro vás lepší, ale... 2 m od hranice pozemku budete hledat asi těžko všude a vždy bude někdo poškozen. Blbé je, že vám to zastíní pozemek a ... zeptejte se, jak má v plánu řešit požárně nebezpečný prostor od stavby?

hodnocení

0x

Podle toho nákresu to je hrůza, ta stavba k velikosti pozemku je fakt velká. Ještě mi napadlo, nemá to být kotec pro psa? Ten by totiž odpovídal té sousedem udané výšce u plotu, zadní stěna 180 cm ;).

Staví to soused, nebo ten nájemce?

Já osobně bych sousedovi zaslala (na doručenku) dopis, že s jeho plánovanou výstavbou čehosi u hranice Vašeho pozemku nesouhlasím.

Protože jakmile to již bude postavené, tak bude velice obtížné ho donutit stavbu odstranit.

manetka11
hodnocení

Dobrý den, ano, stavba je zamýšlená docela velká, měřítko nákresu je pouze orientační - neodpovídá plně skutečnosti. Teďka jsou tam jen ty patky - 6ks. Určitě si to pořeším a pohlídám. Staví to majitel a pro psa to nebude.
kryl

aby vám pak nezačal tvrdit...že ty patky už tam byly!..

kryl, "že ty patky už tam byly"*** to bylo mělo jaký vliv, že tam již byly?

manetka11
hodnocení

Mám v emailu s datem a časem uvedeno, že probíhá stavba patek - už se stačil vyjádřit, tudíž důkaz, že tam nic nebylo a nyní je, mám. Foto potvrdí, že patky tam nebyly, mám nějaké starší snímky.

kryl

´´milancukrar´´ ...třeba na pasport.

km

A co to jako řeší, jestli ty patky tam byly nebo nebyly? Dokud stavba nebude vyšší než 2 m, tak je vše v mezích zákona a děláte vlny úplně zbytečně. Soused vás opravdu nemusí informovat o tom, co staví na svém pozemku, pokud je to do zákony stanovených limitů.

manetka11
hodnocení

No, pokud by to bylo "férové" jednání, což bylo dříve nejen slovně, ale i písemně odsouhlaseno, tak by to bylo OK. Ale sám se "práskl", že to chtěl říci, až bude vědět všechny parametry k zahradnímu projektu. No výška 2 m to na tuty nebude, ale více, takže tak.

km

poznámce o férovém jednání nerozumím.
a o čem byste chěla být informovaná, když sám soused zatím nemá přesnou představu? je snad logické, že až bude mít tu představu přesnou, tak pak teprve může o něčem relevantně informovat.

0rion

Tak se stavbou už evidentně začal, takže o nějaké férovosti nemůže být řeč.

km

podle toho co píše tazatelka v otázce, staví (zatím) legálně

manetka11
hodnocení

No staví stylem, kousek sem, kousek tam a až to bude druhý dům, tak to nějak "protlačíme". Domluva byla, že když se něco bude dít, dáme si vědět předem, tj. např. nátěr plotu, různé větší opravy na střeše, stavby atd.

jir
hodnocení

0x
Nejlepší by bylo, postavit tam třímetrový betonový plot. Měla byste klid a soused taky, mohl by si tam dělat, co by chtěl a vy byste o ničem nevěděla :)
km

pokud by ho soused svolil

0rion

3 metrový plot na jižní straně mrňavého pozemku. Geniální nápad :-D

manetka11
hodnocení

Tak pozor vážení, věc se řídí nyní vyhláškou č. 146/2024Sb., konkrétně paragraf 11 odst. 2 a 3 + 4. Z uvedeného vyplývá, že stavba vyšší 2m musí být 2m od plotu.

Takže již víte vše potřebné a je třeba s tím seznámit souseda.

manetka11
hodnocení

Zdravím, už se stalo, to jsem vložila pro ostatní.:), :)

Jste šikula, přeji jen úspěch.

ludek1
Takže když postavím pergolu, která bude lehce skloněná k sousedovi (samozřejmě okap) a u souseda bude mít 180 cm nad jeho terénem (tzn. stavbu můžu zapustit třeba 30 cm pod zem, tzn. bude mit 210) a směrem k mému pozemku se bude výška nad sousedův terén navyšovat tak, aby 2m od hranice byla 200 cm, není potřeba žádné povolení ani souhlas souseda, tzn. volný stavební režim? A co 11 - 3 - c? Není to náhodou v místě obvyklé? Je to řadovka a tam se nalepení na souseda asi předpokládá...
km

*alene* ne, výška stavby se nepočítát od výšky terénu sousedního pozemku

ludek1
No dejme tomu, ale jde proste o to, že 2 m od hranice pozemku může být stavba max 2m vysoká, dále od pozemku může být vyšší.
manetka11
hodnocení

No, nakloněná střecha taky nejspíše neprojde, jelikož vodu není kam bezpečně odvést. Jinak místně obvyklé řešení to není, většina má posezení řešeno jinak a hlavně se souhlasem souseda (pokud je třeba). Jinak 2 m výšky jsou celkem na nic, člověk se pod to nevejde, takže stejně bude muset na úřad, ten osloví mě, já vznesu námitku a můžnou variantu,...

ludek1
Srážkové vody bych neřešil - okap prostě na vlastním pozemku, odvedeni na vlastní pozemek. Tzn. s přesahem na okap bude domek tak 30 cm od hranice. 2m na pergolu je nanic, ale jako sklad a drevnik v pohodě. A v největší nouzi se dá sedět a pít i v domku 200 cm. Když jste malí, vejdete se))

bobann
hodnocení

0x
Co znamená to vaše "u plotu jsem chtěla mít ovocnou zahrádku?"
Co tam mělo být vysazeno? Kdyby tam byly ovocné stromy,.tak by to zase mohlo vadit sousedovi
Jestli má právo soused mít třeba betonový plot vysoký 2 metry, tak už je snad i pomalu prakticky pro vás jedno, zda tam bude mít pergolu.
Nevím jak to je, napadlo mě to
doplněno 21.05.25 07:25: A kdyby 2 metrový betonový plot byl v rozporu s územním plánem. Tak vymyslí jinou fintu.
Jenom ho tím nabudíte aby vám to " natřel"
Nakonec přece jenom něco vymyslí čím to očůrá
manetka11
hodnocení

Dobrý den, ovocná zahrádku, tj. keříky na mojí straně, kde už mimochodem byly, jen se postupně obnovují -> tj. rybíz, borůvka, atd. Jinak plot i jeho základ jsou moje a jsou na úkor mojí velikosti pozemku (kryjí se s jednou - jižní stranou domu), tudíž by byl docela blbý nábad tam stavět ještě plot druhý a tzv. ho tuplovat. Uzemní plán již za minulého režimu počítal pouze s lehkými a "průhlednými" dělícími ploty.

bobann
Pokud je soused tvrdohlavý, postavil bych u plotu ze své strany nějakou dřevěnou kůlnu na nářadí. Nebo nějakou stavebnici dřevěné chatky.
Asi to není co chcete slyšet, ale je to rozumný.
Z tohodle bude jenom boj a zhoršování vztahů.
Dělá soused hluk, bordel, obtěžují vás jeho kočky, pálí často něco na zahradě? Hází přes plot k vám nejaký krámy?
Tohle všechno bych zvážil
asd1

Jasně, rozumně si to svojí boudou zastíní ještě víc *zed*

POkud to bude vyšší než 2m tak blíž jak 2m od hranice musí mít souhlas souseda a stavební povolení. Pokud to bude nižší tak si to může postavit až k plotu a sousedka ani stavební úřad nic nenadělaj. Ale zas to takhle nízký moc stínit nebude a ovocný strom tam bude v pohodě.

Ale se sousedem bych řešil že porušil dohodu o stavbách/ úpravách se domlouvat předem, nic neřekl a rovnou staví.. Upozornil bych ho že tam chci mít záhony, bouda bude stínit tak s ní nesouhlasim, když to tam postaví tak to budu řešit se stavebním úřadem a požadovat odstranění stavby (on nemusí vědět že do 2m výšky to může být až u plotu, i když nejspíš ví, proto jeho zmínka že to bude metr nad pas tj. do 2m...

bobann
Hádat se můžeš, máš na to právo.
Sousedi si postavili obytnou boudu 50cm nod plotu, my jsme postavili přímo k tomu taky boudu, na nářadí, vysokou asi 2.6 metrů.
Vzájemné jsme si nic neohlašovali.
Takže dvě boudy u plotu. Spokojenost a klid na obou stranách.
Že by 2 metrová případná bouda-chatka tazatelky měla zastínit ovocný strom, který bude i tak ještě kus od případně chatky?
Může to být poměrně levný, bohatě prosklený malinký zahradní domek s proskleným výhledem na zahradu.
Vzájemně si oba mohou tahle malá stavení povolit.
Plánované malé keříky,jako asi rybíz atd určitě není problém zasadit jinam.
Paní bude mít možnost soukromí odpočinout si úplně sama, když bude chtít,.nebo děti, nebo vnoučata. Bingo...

manetka11
hodnocení

Další zajímavost "vstupuje"do hry:
umimeporadit.cz/...
Zatím se nic neděje, stavba stojí.
Jak tohle souvisí s tímhle tématem a dotazem?
km

tomu říkám kvalitní, ryze odborný článek *nene* tak děkujeme za sdílení! *alene*

manetka11
hodnocení

Tak souvisí i ne, ale hlavní je, že to nikdo vyhodnotil. Já neznám všechno. *hi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]