Nejste přihlášen/a.
1) Stavba bude možná vrhat stín. Nepíšete, jak bude postavená ke světovým stranám.
2) Pozor na šikmou střechu k Vám, kvůli odvodu vody. Též mírný spád zahrady, tak abyste neměla podmáčeno.
3) Pokud tam bude mít krb, nebo udírnu, tak kouř může vadit.
4) Ztráta soukromí. Večerní letní sedánky a budete na zahradě slyšet každý hovor, větší párty, oslavy.
Dojděte na stavební úřad, zjistěte velikost = podlahovou plochu, odstup od plotu. Ulička 20 cm je zhovadina, akorát na plevel. A koukat se na to budete Vy, Vás to bude štvát! Oni to budou mít u zadku.
Nic dopředu nepodepisujte. A též doporučuji otravovat na stavebním úřadě, případně číst vývěsky.
.. no nejspíše mu svým požadavkem změníte jeho plány ..asi se můžete připravit na několik možnosti:
1/ budete zticha a bude vás no neustále žrát
2/ budete trvat na přemístění stavby... vás soused přestane být přátelský..
3/ přestanete být přátelská na souseda a on na vás...
...takže, počítejte že se vaše sousedské vztahy už teď začínají měnit..! a k horšímu samozřejmě.
...být vámi bych si vybrat tu variantu č.2 .
Vzhledem k tomu, že soused je jen de facto majitel a nebydlí tam - je to nájemní dům, tak budu v klidu a určitě využiji připomínku pro přemístění. O to více, že toto zamýšlel oznámit až při samotné realizaci a patky vše odhalili dřív. Osobně by se Vám to takto líbilo, myslím to umístění stavby?
Bez plánku těžko hodnotit, ale pokud to bude na patkách, tak to je již asi pevná stavba a na to by měl mít od vás souhlas. Ale pokud o tom již víte, tak asi mu rovnou říci, že se stavbou nesouhlasíte a z jakého důvodu. Jako 3 x 5 m není již nic malého a ta výška bude min 2 metry, jinak by se tam ani člověk nepostavil.
Tak vkládám nákres, ale opravdu jednoduchý. Jde hlavně o tu červenou zónu. Na oranžové ploše je starý skleník, bez využití a chátrá. Nechápu proč to nechce tam - i ten kouř tam bude vadit minimálně, klid, pěkné místo, dostatek světla.
Moje je tedy řadovka č.5, krajní pozemky jsou větší, ale jsou to kaskády (je to ve svahu), prostřední domy mají zahrady zahloubené, tudíž v "rovině" -> proto ty hnědé svislé čáry - výškové úrovně na mém pozemku + vliv centrálně umístěného ovocného stromu. Orientace svahu a světových stran zakreslena.
Žlutou barvou jsou hranice - ploty.
Ta bouda bude tak velká? Každopádně vám bude dost stínit, zvláště na jaře a na podzim (a samozřejmě v zimě), kdy je slunce blíž k horizontu.
Jak daleko jsou patky od plotu na hranici se sousedem? Nevěřím, že je má přilepené k plotu.
Drobné stavby nevyžadují řízení o povolení záměru ani kolaudaci.
(1) Drobnými stavbami jsou
a) stavby nebo zařízení a jejich údržba, a to
1. stavba do 40 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s nejvýše jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m, na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí s bydlením nebo rodinnou rekreací, a nejde o stavbu pro podnikatelskou činnost, která je umisťována v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m a plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci,
---
Zákon č. 283/2021 Sb. (Stavební zákon)
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2021-283#f7205830
Krajní patky, po delší straně jsou opravdu nalepené hned na betonovém soklu (můj) a na něm je dělící drátoplot (rovněž můj) -> je to uděláno z "kostek"ztraceného bednění. Jinak díky za citaci zákona, ale tato je patrně již starší, byla novela a údaj o 2 m odstupu je stále v platné vyhlášce, tuším č. 268/2006 Sb.
P.S.: Vkládám ilustrační foto, podobného dělícího plotu: lh4.googleusercontent.com/...
Je to aktuální verze, viz odkaz. (novela bude platná od srpna 2025)
Zkuste to sousedovi odrecitovat nebo zajděte na stavební úřad.
Ok, beru jakoukoliv radu, v těch zákonech a nejen stavebních se kolikrát nevyzná ani advokát .
"ale proboha proč tak blbě u plotu a ne třeba u konce zahrady (zahrady mají cca 10x15 metrů), kde je úplně TOP místo z hlediska všeho, nejen mého pohledu."
"Nechápu proč to nechce tam - i ten kouř tam bude vadit minimálně, klid, pěkné místo, dostatek světla."
Chápat nemusíte, pokud vše vyřeší v mezích legislativy, je to naprosto jeho věc a důvody vás nemusí opravdu zajímat.
Třeba proto, že v oranžové ploše by musel jednat se 3 sousedy, v červené jen s jedním, byť potencionálně problematickým.
Podle toho nákresu to je hrůza, ta stavba k velikosti pozemku je fakt velká. Ještě mi napadlo, nemá to být kotec pro psa? Ten by totiž odpovídal té sousedem udané výšce u plotu, zadní stěna 180 cm .
Staví to soused, nebo ten nájemce?
Já osobně bych sousedovi zaslala (na doručenku) dopis, že s jeho plánovanou výstavbou čehosi u hranice Vašeho pozemku nesouhlasím.
Protože jakmile to již bude postavené, tak bude velice obtížné ho donutit stavbu odstranit.
Mám v emailu s datem a časem uvedeno, že probíhá stavba patek - už se stačil vyjádřit, tudíž důkaz, že tam nic nebylo a nyní je, mám. Foto potvrdí, že patky tam nebyly, mám nějaké starší snímky.
A co to jako řeší, jestli ty patky tam byly nebo nebyly? Dokud stavba nebude vyšší než 2 m, tak je vše v mezích zákona a děláte vlny úplně zbytečně. Soused vás opravdu nemusí informovat o tom, co staví na svém pozemku, pokud je to do zákony stanovených limitů.
No, pokud by to bylo "férové" jednání, což bylo dříve nejen slovně, ale i písemně odsouhlaseno, tak by to bylo OK. Ale sám se "práskl", že to chtěl říci, až bude vědět všechny parametry k zahradnímu projektu. No výška 2 m to na tuty nebude, ale více, takže tak.
poznámce o férovém jednání nerozumím.
a o čem byste chěla být informovaná, když sám soused zatím nemá přesnou představu? je snad logické, že až bude mít tu představu přesnou, tak pak teprve může o něčem relevantně informovat.
No, nakloněná střecha taky nejspíše neprojde, jelikož vodu není kam bezpečně odvést. Jinak místně obvyklé řešení to není, většina má posezení řešeno jinak a hlavně se souhlasem souseda (pokud je třeba). Jinak 2 m výšky jsou celkem na nic, člověk se pod to nevejde, takže stejně bude muset na úřad, ten osloví mě, já vznesu námitku a můžnou variantu,...
Dobrý den, ovocná zahrádku, tj. keříky na mojí straně, kde už mimochodem byly, jen se postupně obnovují -> tj. rybíz, borůvka, atd. Jinak plot i jeho základ jsou moje a jsou na úkor mojí velikosti pozemku (kryjí se s jednou - jižní stranou domu), tudíž by byl docela blbý nábad tam stavět ještě plot druhý a tzv. ho tuplovat. Uzemní plán již za minulého režimu počítal pouze s lehkými a "průhlednými" dělícími ploty.
Jasně, rozumně si to svojí boudou zastíní ještě víc
POkud to bude vyšší než 2m tak blíž jak 2m od hranice musí mít souhlas souseda a stavební povolení. Pokud to bude nižší tak si to může postavit až k plotu a sousedka ani stavební úřad nic nenadělaj. Ale zas to takhle nízký moc stínit nebude a ovocný strom tam bude v pohodě.
Ale se sousedem bych řešil že porušil dohodu o stavbách/ úpravách se domlouvat předem, nic neřekl a rovnou staví.. Upozornil bych ho že tam chci mít záhony, bouda bude stínit tak s ní nesouhlasim, když to tam postaví tak to budu řešit se stavebním úřadem a požadovat odstranění stavby (on nemusí vědět že do 2m výšky to může být až u plotu, i když nejspíš ví, proto jeho zmínka že to bude metr nad pas tj. do 2m...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.