Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, při sázení stromku jsme narazili kousek pod povrchem na modrý kabel viz.foto. Měl jsem za to, že kabely vedoucí elektřinu jsou vždy černé a jsou uloženy hluboko. O kus dál je na povrchu v trávě černý kabel. Zkoušel jsem to proměřit detektorem el.vedení ve zdi , který jsem koupil jako pomocníka při vrtání poliček a ten nic nenaměřil. Černý kabel mě napadlo, že může být stará elektrika a když eon dělal nové vedení tak ten starý kabel vytáhly a nechaly zarůst. Jedná se o chatařskou osadu s cca 40let starou výstavbou, od bývalé majitelky se nic nedozvím, tam je to marný
"Měl jsem za to, že kabely vedoucí elektřinu jsou vždy černé a jsou uloženy hluboko".
To jste se domníval špatně. I silové kabely jsou většinou černé, ale můžou mít barvu v podstatě jakoukoliv. Ovšem měly by být uloženy v hloubce minimálně 70 cm (ta Vaše jáma bude asi hlubší) a hlavně by měly být uloženy v pískovém loži a chráněny výstražným pásem, případně jiným vhodným způsobem (cihly, chránička...). Že tím detektorem nic nezjistíte neznamená, že je kabel "mrtvý". Také to může nějaký sdělovací kabel (telefon, Internet, nějaká signalozace něčeho...)
Doporučuju se mu obloukem vyhnout.
Jak už tu padlo, 70 cm je teorie. Čím dál od civilizace, tím víc se metr zkracuje. V neděli jsem na zahradě doloval ze země starý železniční pražec. Zakopaný na svislo, poctivě do hloubky 70 cm, místo rohového plotového sloupku. Vyviklat nešel, z jedné strany k němu přistavěl soused zídku, kterou "poctivě" založil celých 10 cm hluboko. Po obkopání pražce se z druhé strany objevil elektrický kabel. Že není na předpisové hloubce, to jsem věděl, ale na krycí desku narazím už v hloubce 20 cm, to mě docela zarazilo. Ještě, že aspoň voda je hloub.
jak zjistit jestli nejde o aktivní kabel: udělejte si vyjádření sítí, je to zdarma a zajistíte to přes internet
Děkuji za tip, Cetin už se vyjádřil a internet tam nevede. Jsem překvapený jak je vyjádření rychlé.
Co je ve směru odkud vede kabel a co je po směru kam vede? Nemůže to být trubka? Může to tam být na "černo" ...
Podle provedení to tam asi na černo bude. Možná si některý soused pořídil lacinou elektrickou přípojku .
A máte možná pravdu. Spíš, než jako kabel to vypadá jako novodurová trubka .
Nedávno u nás byl příkop, ve kterém byly kabely různých barev zřejmě optické kabely s internetem. Některé přerušené. Překvapilo mě, kolik jich je a jak jsou mělko (tak 30 centimetrů). Zřejmě jak to (to bude aspoň 2 roky, co to natahovali) začli připojovat, tak zjišťujou, co všechno jim nefunguje. Zatím jsou rozkopané jen trávníky, ale bude legrace, až něco najdou pod asfaltem.
I elektrický kabel může mít jakokoliv barvu i když běžná je černá nebo oranžová. A měl by být obložený, aby se při kopání vědělo, že tam je kabel dřív než se překopne (cihly nebo výstražná fólie). No ale tak jak se flákalo (a možná fláká) všechno, mhli se na to dělníci vykašlat stejně jako na nezámrznou hloubku. Od lidí z energetiky jsem slyšel barvité příhody, jaké věci občas objevují, třeba 200 metrů kabelu smotaných a zakopaných (a pak jim má sedět matematický model).
Nemůže to být vodovodní trubka?
Nebo jen chránička pro optická vlákna?
Podle lokality se podívejte na Digitální technickou mapu.
Správcem digitální technické mapy kraje je krajský úřad v přenesené působnosti. Digitální technická mapa kraje je zdrojem informací, které slouží zejména pro účely územního plánování, přípravy, umisťování, povolování a provádění staveb, poskytování informací o životním prostředí podle zákona o právu na informace o životním prostředí a poskytování údajů o fyzické infrastruktuře.
https://cuzk.gov.cz/DMVS/Kontakty/DTM-kraju.aspx
Podle vyjádření cetinu+egd a vašeho odkazu tam nic nevede. Přikláním se k tomu, že to jsou staré přípojky okolních chatařů, zkusím se zeptat místní drbny, ta by mohla něco říct. Modrý kabel mě zajímá ze zvědavosti, ten je aspoň trochu v zemi, ale mám obavy co ten černý na povrchu, kdyby byl pod proudem a sekl se křoviňákem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.