Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přemrštěná cena za elektrikáře

Od: miroslav4 odpovědí: 64 změna:

Zdravím, rád bych zde zkonzultovat cenu elektrikářských prací, kterou u nás prováděl elektrikář, který připojoval čerpací stanici. Bydlíme ve vesnické bytovce (6 bytů), splašková voda léta šla do septiku, který se vyvážel, teď se nahrazoval čerpací stanicí a jde na obecní ČOV. Firma osazovala nádrž s čerpadlem a dojednali i vlastního elektrikáře. Teď ale začíná ta sranda. Elektrikář se prvně přijel podívat, následující den přijel a zapojil. Práce na dopoledne. Ve faktuře má vyčísleno 280km a 3h na cestě za 3690 Kč, chápu tedy správně, že to jeho podívání nás stálo skoro 2 tisíce? Mě do práce cestu taky nikdo nehradí. Následně dalších 5h práce za 4250 Kč, kde protahoval kabel ze společných prostor k čerpačce, zapojoval rozvaděč a čerpadlo, osobně bych řekl, že mu to nemohlo trvat déle jak 3 hodiny. Aby to nebylo málo, tak si tento zloděj napočítal ještě 12% DPH. Tedy ta jeho půldenní práce nás stála skoro 9 tisíc, je tohle v pořádku? Se sousedy jednáme, že mu zaplatíme pouze část faktury za práci.

64 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

13x

Mě do práce cestu taky nikdo nehradí.

Ještě napište, že Vám zaměstnavatel nehradí příspěvek na stravu, zajištění pitné vody ve vedrech, neodvádí za Vás socko a zdrávko, nepřispívá na stravu a nezajistil Vám montérky a lopatu *smich*

petrm

Toto slýchám často. Zaměstnavatel všechno (soc.poj., zdrav.poj., pracovní pomůcky,...) platí z peněz, které vydělají jeho zaměstnanci, proto si ty zaměstnance nabral. To nejsou peníze, které přiletí z vesmíru, ani žádné dary.

bear

Ovšem zaměstnavatel dále nese další povinnosti a odpovědnost za firmu i zaměstnance.

Zaměstnanec je v tomto směru nula (nemá zodpovědnost za nic). Jen chodí do práce, po práci si odpíchne a nic ho nemusí zajímat.

Každý si může vybrat, na které straně bude. Ovšem málo kdo na to má a tak je rád, že je zaměstnancem a může z ostatními nadávat jak mají málo. ;)

petrm

Pravdu máte v tom, že si každý může vybrat, co mu vyhovuje. Ale pletete se v tom, že zaměstnanec odejde z práce a nic ho nezajímá. V práci jsem držel pohotovosti 200-250 hodin měsíčně, cokoli se pokazilo, musel jsem zasáhnout buď vzdáleně nebo jet do práce, včetně víkendů. Pokud se zaměstnavatel a zaměstnanec nedokáží domluvit na společném cílu, tak taková firma těžko může dlouhodobě prosperovat.

bear

Také to není takto černobílé. Nedokáží se domluvit, ale čí je to chyba?

Pokud se zaměstnavatel nedomluví s konkrétním zaměstnancem, tak s ním rozváže pracovní poměr a sežene jiného. Jiný zaměstnanaec totiž bude mít jiné nároky, jiné požadavky a pochopitelně on sám může i něco jiného nabídnout.

Pokud tedy v průběhu pracovního poměru zjistí, že zaměstnanaec jen prosí o volna, dovolenou a nechce dělat přesčasy a přitom sám toho moc neumí a nechce se dál kvalifikovat a růst ve firmě (jen tam chodit jak do školy a brát výplatu za nic za flink), tak je přeci normální, že zaměstnavatel si najde šikovného a abicijózního člověka, který maká a pak nevadí, že dostane víc dovolené nebo větší plat nežli jeho kolegové.

To je úplně normální výběr schopných lidí do firmy.

To neznamená, že takový zaměstnavatel krachuje a končí (neprosperuje, jak jste psal), jak naznačujete, když se nedohodne s nějakým flinkem.

Nebo jsem to pochopil blbě?

petrm

Myslím, že jste to pochopil dobře. Pokud se zaměstnavatel a zaměstnanec nedohodnou, tak je nejrozumnější, když se rozejdou. Nemá smysl hledat chybu, to nikomu neprospěje, jen to způsobí dusno. Prostě mají jiné představy. To je zcela přirozené. Samozřejmě pokud má zaměstnavatel přehnané požadavky, tak na to může doplatit, je to jeho riziko.

bear

;)

OK, jen ještě zpět k dotazu.

Se sousedy jednáme, že mu zaplatíme pouze část faktury za práci.

By mě zajímalo, jestli si elektrikář neřekne ještě o penále z prodlení včas nezapalcené faktury na úplnou částku, kterou požaduje za své služby.

krtek6

@bear: vzhledem k tomu, že to byla objednávka na hubu, tak na žádný takový nesmysly nemá nárok

bear

"na hubu"?

Ve faktuře má vyčísleno 280km a 3h na cestě za 3690 Kč, chápu tedy

Hele já jsem elektrikář a posuzovat celou situaci od stolu nejde.
Bůh ví, co všechno tam vůbec musel elektrikář dělat a o čem nemá tazatel jako laik vůbec tušení.
Budeme tu vytvářet konstrukce, domněnky a jak to bylo nikdo neví, ani tazatel, protože tomu nerozumí, je to laik.
bear

@boban... pravdu máš;)

krtek6

@bear: ty taky nevíš jak to funguje co?... máš pouze nějakou naivní představu...pokud nemáš žádnou smlouvu nebo objenávku, ve které mají obě strany písemně dané závazky...jako třeba ty úroky z prodlení platby faktury, tak máš smůlu a můžeš leda tak čekat jestli ti to zaplatí...to je opět to riziko podnikání co tu všeci ignorují...vsadím boty, že ta bytovka ani nepodepsala žádný předávací protokol zakázky (proč by to taky dělala, že) takže svým způsobem nemá ani ten elektrikář žádný právní podklad proto, aby vůbec něco fakturoval...bez ohledu na to v jaké hodnotě...

bear

kurzívou vkládám jen opis tazatele. Vůbec netuším, co mají sepsané a co mají per hubu.

hodnocení

9x
Běžná za cestu řemeslníka autem je 10..15 Kč, tedy zde žádný rozpor nevidím. Pokud vám naúčtoval víc hodin, než odpovídá realitě, tak to samozřejmě řešit můžete.
A ano, vám, jako zaměstnanci takto cestu do práce nikdo nezaplatí. Ale to je vaše "volba" a nemůže to být důvodem, že odmítnete zaplatit cestu elektrikáři. Ten by bez proplacení cesty prostě nepřijel
tm
Zajímavé je, ze když řemeslník pojede na fušku, bude účtovat 15, když se s ním budete bavit mimopracovně, proč musí všude autem, bude vám argumentovat jako většina lidí, že auto přece stojí 2,50 za kilometr... přijde mi divné, že taxikář, kterého ta cesta živí, si v menších městech účtuje i pod 30 za kilometr a řemeslník 15...
cien
"Zajímavé je, ze když řemeslník pojede na fušku, bude účtovat 15,"
"bude vám argumentovat jako většina lidí, že auto přece stojí 2,50 za kilometr"
Co je na tom zajímavého? 2,50 jsou naklady na auto, zbytek je čas. Opotřebení šroubováku za hodinu práce je treba jen 5 haléřů. Jestli najdete někoho, kdo vam za tu cenu treba seridí okna, tak hodně štěstí.
krtek6

no pánové...tady je totiž základní problém v tom, že většina těch řemeslníků absolutně netuší co se jak počítá a hlavně proč...oni prostě někde slyší, že se tohle účtuje za tolik, tak to chcou taky...ne, proto že by ty náklady takové měly, ale proto, že to tak dělá každý a oni si tím nemusí mít žádnou další práci...

A k těm Kč za km...to je právě krásnej příklad toho co jsem psal výš...ono taxa 10-15,-/km je sazba pro někoho kdo SE ŽIVÍ ROZVOZEM čehokoliv např. v malé dodávce nebo větším autě...tzn... v těch 10-15 korunách jsou promítnuty veškeré ty náklady o kterém ten elektrikář mluvil ve videu...viz. pořizovací cena auta, amortizace, opravy, mzda a odvody řidiče a případně zisk... Příkladem takové práce buď např. Zásilkovna, PPL a podobní...ale pokud má někdo auto pouze jako přemisťovadlo k nějaké další činnosti, určitě by neměl chtít tuhle sazbu, protože jeho náklady se MUSÍ PROMÍTNOUT do všech věcí s tímto spojených...od dopravy jeho samotného na zakázku, od zajištění materiálu, od montáže od revize atd...tzn..ten řemeslník má asi X dalších možností do kterých se promítají a rozmělňují tyto celkové náklady.. To, že někdo místo 2,50kč za km účtuje 10,- a někdo to zaplatí je pouze výsledek toho, že ten systém je takto špatně nastaven...viz. moje prtvotní věta..

btw...v tom videu toho elektrikáře má taky chybu, protože on nemá náklad 25tis či kolik to tam bylo...on má 15tis...protože těch 10tis, které udává jako odvody za zdravotní a sociální se do toho "šuplíku" nepočítají

Jenže na rozdíl od taxikáře ten elektrikář, když k vám jede, tak zabíjí čas, ve kterém mohl vykonávat odbornou práci za třeba 600 na hodinu, nebo i víc.Tedy výslednou cenu klidně chápejte tak, že půlka jsou náklady a půlka jeho odměna.
Já to chápu tak, že je to částka, za kterou je ochoten k vám přijet. Jestli je v tom 5 Kč auto a 10 Kč za prostoj, nebo 10 Kč auto a 5 Kč prostoj je dost jedno. A ano, kdyby nebyl převis poptávky, možná by přijel i za 5 Kč, možná i "zadarmo", ale takto si může vybírat a diktovat.
krtek6

@tomkk: nevymýšlej ptákoviny...je to tak jak jsem napsal...pokud je služba pouze "dovoz něčeho" jsou všechny náklady rozmělněny ve službě za ten dovoz...pokud je služba nějaké ucelené komplexní dílo "dodávka a montáž", tak se všechny náklady rovnoměrně rozkládají do všech těchto souvisejících položek, většinou % dílem...takhle je to systémově správně... ale jak jsem psal dřív...hromada lidí si to ulehčuje a nebo to dělá, protože to tak dělají ostatní

@krtek6: Pokud si vezmu, kolik mě stálo auto, jak dlouho se odepisuje, kolik stojí pojištění, servis a spotřební materiál a k tomu palivo, tak se na těch 10 korun za kilometr dostanu jenom za to auto, i když svůj čas nebudu počítat.

yarda1
hodnocení

8x

Vtip(?):

Firma měla problémy s nějakým přístrojem, zavolala servisáka, ten přijel, chvíli se koukal pak vzal šroubovák, otočil nějakým trimrem a přístroj začal fungovat. Naúčtoval si cenu 100 dolarů. Ve firmě neměli námitky, ale cifršpion chtěl tu částku nějak rozepsat. Tak servisák napsal:

Pootočení trimrem...1 dolar

Věděl kterým...99 dolarů.

Že se elektrikář přijel podívat, to znamená že čas co strávil na cestě mohl věnovat jiné práci a to že se podíval znamenalo, že si zjistil co bude potřeba udělat a druhý den už jel najisto. Možná si na základě toho podívání ještě musel něco nastudovat, připravit materiál... Třeba školení co elektrikáři musí pravidelně absolvovat je taky něco stojí.

Netvrdím, že byste nemohli sehnat někoho kdo by tu práci udělal stejně kvalitě za polovinu, ale takhle se u nás hodnotí duševní práce.

Bravurně mistře!
Tohle je jeden z nejlepších příspěvků.
Za odbornými pracemi stojí dlouhé roky učení, samovzdělávání, navíc někdy dost stresující práce něco vyřešit, přijít na to.
A pak nějaký týpek řekne "ale dyť von jenom točil šroubovákem a spojuje k sobje pár drátů"
Ale tím nemůžu vyloučit, že technik co byl u tazatele, účtoval přiměřenou cenu. To od stolu říct nejde
bear

Následně dalších 5h práce za 4250 Kč, kde protahoval kabel ze společných prostor k čerpačce, zapojoval rozvaděč a čerpadlo, osobně bych řekl, že mu to nemohlo trvat déle jak 3 hodiny.

Sám jsem také pár rozvaděčů zapojil a a by to nevypadalo jako vrabčí hnízdo bez popisků na drátech i na panelu a mělo to "štábní" kulturu, tak ještě ho vrtat, tahat kabely, zalištovat nebo plastové eletro trubky či husí krky do omítky... 3 hodiny?

Kolikrát se na stavbě první co, tak se hledají klíče a nebo se zvoní půl hodiny, aby se dalo do společných prostor vůbec jít.

smode2
hodnocení

8x
Tedy za 2 dny a cca 6h práce celkem cca 8t Kč. Určitě nedělá víc jak 6h denně a 3 dny v týdnu. Ostatní 2 dny nákup materiálu a papíry. Odpoledne telefony, nabídky a domluvy další práce (tj. neviditelná, ale udělat se musí). Pokud započítám odvody, daně, platby za auto, sklad, telefon, nářadí, pc atd, zbyde mu měsíčně cca 50t Kč. To je v dnešní době na hranici toho nechat se zaměstnat.

hodnocení

7x

Dobrý den, každý řemeslník si účtuje veškeré náklady, které má. Byl by hloupý, kdyby ne. Narazil jste na slušného, který vám tyto náklady i rozepsal. Někteří se s tím moc netrápí a hodí to vše pod 1 položku.

Z mého pohledu naprosto OK. Cena mi přijde přiměřená a určitě nebyla překvapením ale ten, kdo to dojednával nějakou představu o ceně jistě dostal a s cenou souhlasil.

Co se doby práce týče, tak to vám případně elektrikář objasní. Nicméně i věci, které se na první pohled zdají, že budou rychlovka, ve finále mohou z různých důvodů trvat mnohem déle a to i při maximální snaze o efektivitu.

2024
hodnocení

6x

Vám se to zdá drahé pouze z jednoho důvodu, ten důvod je ten, že neumíte počítat.

3690Kč za 280km cesty autem (a 3h ztráty času) je zcela adekvátní a nijak přemrštěná cena.

A že si k práci ještě napočítal DPH? To je hrozné, že? Ale to on jako plátce DPH ze zákona musí...

tm
A vy si jako myslíte, že s tím DPH poběží dobrovolně na financak. Nenechte se vysmat... dá sice fakturu velkoryse s DPH, ale pak ji neprizna, resp. přizná třeba každou čtvrtou. Nedávno na mě tohle zkoušel jeden koumák na bazoši - že mi jako k té částce musí ještě připočítat DPH - rozsekal jsem se smíchy a vysmal jsem se mu.

A jak byste si to představoval? Peníze na ruku a bez papíru? Já vystavuju vždy doklad, vždy s DPH a vždy to jde na finančák.

hodnocení

5x
Cena je vicemene v poradku. Nevidim duvod, proc mu nezaplatit. Priste si zavolejte nejakeho levnejsiho mistniho elektrikare.

hodnocení

5x

Ano, je to naprosto v pořádku!
S tím neplacením "pár tisíc" bych si to rychle rozmyslel. Ten elektrikář to jistě má podložené a případný soud vás bude stát mnoho násobně víc a pak si všichni v bytovce budete drbat hlavu.

hodnocení

4x

850,-/h bezna cena za odborneho remeslnika.

2 cesty - jak jinak mel zjistit, co a kolik ceho bude potrebovat?

I truhlar, nez Te pojede na montaz linky, si ji prijede zamerit.

1500,- na byt...to date dnes i za veceri. A tohle ma trvalejsi hodnotu.

tm
Ano, není se pak čemu divit, ze většina lidí má řemeslníky za zloděje. Samozřejmě většina řemeslníků doslova živoří a v penzi se jim budeme skládat na doplatek na bydlení. Obdobně jako kadeřnicím, které za hodinu vydělají klidně 2,5 tisíce čistého bo vše samozřejmě bez papíru... není divu, ze průměrně zdatný člověk snaží udělat většinu věcí sám nebo se domluvi s kamarádem já pomůžu tobě, ty pak mně... a teď se do mě pusťte, co na tom není pravda.

hodnocení

4x

Ta cena zdaleka není přemrštěná, bohužel takové ceny jsou dnes normální.

Vždycky jsem si bytové rozvaděče (jističové) vyráběl a zapojoval sám. Kvalifikaci jsem na to měl. Stálo mě to pár stovek za materiál (práci jsem si samozřejmě neplatil). Změnily se ale předpisy a prošlo mi oprávnění (vyhl. 50), které už obnovovat nehodlám, tak jem tu práci zadal firmě. Přijel elektrikář, kouknul co a jak a odjel. Po pár dnech se vrátil, namontoval a zapojil rozvaděč (kabeláž byla připravena). Trvalo mu to cca 4 hodiny.

Ta sranda mě stála 17 000 ! Těch Vašich necelých 8 000 je proti tomu k smíchu.

doplněno 15.05.25 13:07:

Takže Vy jste se ani předem nezeptali, co to bude stát *sok*? Většinou bývá zvykem u větších zakázek oslovit několik firem, sehnat si na ně reference a pak vybrat tu, která nejvíc vyhovuje. Jak finančně, tak provedením práce.

Rozhodně se to nepokoušejte vyřešit nezaplacením, způsobíte si jen značné problémy.

hodnocení

3x
Vy kdyby jste jel pro někoho dělat kvalifikovanou práci tak si minimálně takovou částku také naúčtujete. A jenom zloději si neúčtují dph, protože podnikají legálně.
Až čerpacku zprovozní tak počítejte že takové elektrikáře si budete zvát často protože v bytovce se vždy někdo najde kdo do odpadu bude házet co tam nepatří a na to reklamace nebude uznána a opravy budete tvrdě platit.

elektrika
hodnocení

3x

Zda se mi to ok, jinak male prirovnani, kdyby se vam to chtelo shlednout

to video vzniklo prave kvuli takovym lidem, kteri si mysli, ze jsou elektrikari zlodeji

smode2

Perfektní. Pán to shrnul velice pěkně*palec*

hodnocení

2x
Měl jsem tu elektrikáře na úpravu rozvaděče, měnil dráty plus jistič, cca 6 hodin práce, pravda musel se na to přijet podívat, nahlásit distributorovi atd a také 8tis a to byl místní.

krtek6
hodnocení

1x

No mě spíš na celé té story nějak neštymuje...Komu patří bytovka? Komu patří byty? Komu patří čerpací stanice když ČOV je obecní? Firmu na osazení nádrže s čerpadlem objednával KDO? A proč firma dojednávala vlastního elektrikáře a proč elektrikář fakturuje vám a ne firmě co osazovala čerpadlo?*poctar*

miroslav4
hodnocení

Bytovka je rozdělena na šestiny, každý z vlastníků má jednu. Čerpací stanice je na společném pozemku bytovky vedle stávajícího septiku a je naše (úroveň kanalizace je nad naší úrovní), objednávali jsme ji my jako vlastníci. Firma měla v dodávce pouze nádrž a vystrojení, elektrikáře jsme sjednávali sami, ale předali nám kontakt na elektrikáře, se kterým pravidelně spolupracují.

2024

No výborně. Takže když jste si objednávali elektrikáře sami, pak jste si cenu jistě dohodli dopředu.

Já také když po mne někdo chce zakázku "x" kilometrů daleko, tak první co mu řeknu jsou mé náklady na cestu. To není tajná informace a považuji to za samozřejmost (mimo jiné i proto, aby nevznikl problém jako máte vy).

krtek6

@miroslav4: tak pak nevím na co si tu stěžujete...když si někoho objednávám nebo sjednávám, tak první co mě zajímá je kolik to bude stát...a ne, že udělá práci, naúčtuje si něco pak se budu divit, že se mi to nelíbí...tolik k těm prvním dotazům..a co se ceny týče...na to všechno co se napsalo, že udělal...je 9tis skoro zadarmo...kor když je to zase montáž včetně materiálu a všeho... btw...platíte i Know-how tzn..že musel taky vymyslet kudy co a jak povede...

miroslav4
hodnocení

Nejednalo se o cenu včetně materiálu. Vypsal jsem pouze položky práce.

krtek6

@miroslav4. tak či tak platí co jsem psal prvně...nejdířv se ptám co to bude stát, pak objednávám...ne objednávám a pak se divím

petrr
hodnocení

1x
Tak mě ta cena teda přijde úplně v pohodě.
Nic extra. Cena za km je nízká. Je vidět že na té vydělávat nechce. A za práci taky dobrý, pokud ji tedy odvedl dobře.

jir
hodnocení

0x
Tak to bohužel je. Když jsem poptával připojení plynového sporáku, mnoho firem to odmítlo, že to je moc malá akce. Jedni by to udělali, ale stálo by to 1000 Kč jen za příjezd + cesta + práce.
Vy jste udělali tu chybu, že jste neměli ujednáno, že zapojení bude součástí montáže,aby se předešlo takovým překvapením.
Jen 1000 Kč za cestu a práci? To snad museli být podvodníci. Neupsal jste se?
15.05.25 09:26
jir
No, bylo to z vedlejšího města 4 km a těch 1000 byl jen paušál, pak ještě cesta a práce.
tm
Tak co, tady se dočtete, že 1000 je dobrá cena, protože plynař je vysoce kvalifikovaná práce a cena naprosto odpovídá. Co je pak práce lidí, co dělají za ctvrtinovou mzdu ve vývoji a inovacích? Jo aha, to jsou vlastně blbí vysokoškoláci, kterým 250 na hodinu musí stačit. Ti že ten elektrikář nebo plynař by bez toho vysokoškoláka měl holý zadek, to nikoho nenapadne
A je to tady, už začíná doba, kdy někteří jedinci budou plakat, že řemeslo se platí královsky a frajeři s diplomem mají mnohem méně a to chudáci museli studovat mnohem déle.
Tak abys věděl, tak borci co ty inovace dělají a vymýšlí mají úplně jiné peníze. Tady se nebavíme o řadové kancelářské kryse s diplomem, tak to nesrovnávej.

tm
hodnocení

0x
Nabízí se otázka, proč jel 280 km...?
Jsou to 4 jízdy po 70 km. To sice není blízko, ale zřejmě elektrikář pro konkrétní značku zařízení, ten není v každé vesnici.
2024

Pravděpodobně proto, že to měl tak daleko.

Asi nikdo z oněch "stěžovatelů" neoslovil místního elektrikáře a nepožádal ho o nabídku, případně místní elektrikář tu práci dělat nechtěl. Možné jsou i jiné důvody (a napadá mne jich docela dost). Ale teď si "ex post" stěžovat a říkat že tu práci mu nezaplatí, to opravdu není košer.

yarda1

Byl tam dvakrát, celkem 4 cesty (tam a zpátky). 280 : 4 = 70 km jedna cesta.

Na čtyři cesty,to ještě jde.
Osobně nevidím žádný problém. Zadarmo to nikdo dělat nebude. Doby kdy to Franta z kolchozu udělal za flašku rumu a kabel si vzal v kravíně, jsou naštěstí dávno pryč.

0rion
hodnocení

0x

Proč platíte technika, se kterým nemáte žádnou smlouvu? Vy jste ho neobjednávali, pozvala si ho firma, tak pána odkažte na firmu, ať si fakturu nechá proplatit od nich.

hodnocení

0x

já se spíše divím že ten odborník cestoval z takové dálky-to tam nebyl někdo blíže který by tu práci taky zvládnul?jinak pokud to nemohl udělat někdo blíž tak samozřejmě to že se přijel kouknout co bude potřebovat..popřípadě si to i sehnat aby požadovanou práci udělal i ten soukromník si někde materiál musí koupit,zajet si pro něj...to fakt není cesta do práce...mimochodem mám rád strašně lidi co tomu nerozumí ale mají plno výhrad-když jsem podnikal pár takových jsem slušně odmítl -to už se při sjednávání opravy dalo vycítit že Vás má za zloděje...než se pak s někým hádat tak jsem vycouval já..a taky jste si to mohl udělat sám když to bylo tak jednoduché...ale pod revizi podpis a razítko nedostanete...a vůbec ne zadarmo...

hodnocení

0x
Mně do práce cestu taky nikdo nehradí. Tak to mě rozsekalo, ty jsi fakt hlava….to je naprosto odlišná situace. To není cesta metrem po Praze před 8 hodinovou šichtou v kanclu. Ta cesta je už jeho pracovní doba a pracovní náplň.
yarda1

Mně do práce cestu taky nikdo nehradí.

IMHO když si hledám zaměstnání, asi uvažuji i jak dlouho mi bude trvat cesta do zaměstnání a zpátky, kolik mne to bude stát a podle toho se rozhodnu, jestli se mi to za ty peníze co mi tam nabízejí vyplatí.

jano123
hodnocení

0x

Žijeme v "trhovej ekonomike", a všetko je za peniaze, prípadne peníze...

Ak dojednávam prácu, a je to jedno, či je to "fuška", alebo práca dojednaná

ústnou dohodou, alebo formou zmluvy. Ak je to seriozne dojednanie,

vždy tam má byť predmet zmluvy a cena za "KOLIK", a je to jedno,

či je to cukrár, alebo elektrikár...*alene*

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, co tady na poraďte čtu, tak se celkem běžné "u moderního" řemeslníka účtovat už i cestu k dílu, tj. jednak cestovné a jednak základní hodinovku.
2024
Ano, to je naprosto běžné.
Jistě, pokud jde o zakázku někde v mém okolí, pak se mi do ceny projektu jedna cesta vejde a nebudu ji účtovat zvlášť.
Když je ale nutné kvůli menší zakázce jet přes půl republiky, pak si cestu počítat musím.
Ovšem pokud bude chtít zákazník jednu celkovou cenu, tak mu to tak klidně spočítám. Celková cena bude stejně součtem ceny zakázky plus náklady na cestu,.ale když to někomu udělá dobře...
Vše je o nabídce, poptávce a dohodě.
trtr
Tak jasně, pokud je místní chasa kopyto No1, tak si řemeslníka holt povolám z dálky a pak to zaplatím. Příbuzní si takto vozili truhláře i za hranice.

program
hodnocení

0x

Cena za práci mi přijde odpovídající, cena za cestu bohužel když jste si vybral elektrikáře z daleka tak se to prostě promítne a to byla vaše volba.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]