Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dřevěný plot

Od: merin* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,

před nedávnem jsem na pile koupila dřevěný plot. Stojky, příčníky a laťky ze smrkového dřeva. Stojky jsem si nechala udělat klasické čtyřhranné 9x9cm dole s otvorem dlouhým 15cm, který pasuje na železné tyče zasazené hluboko do betonové terasy. Můj dotaz směřuje zejména ke stojkám, které jsou vždy z boku nahoře a dole skrz provrtány asi 5cm otvorem. myslela jsem, ze do tohoto otvoru bude pasovat nejaka kovova konzole, na kterou nasadím příčník. Nicméně mi v jedné prodejně řekli, že jsou to otvory udělané tak, aby se do nich zarazil přímo samotný příčník, který se dle tvaru upraví u truhláře. plot budu budovat 70km od jakékoli prodejny konzolí, ale truhlar tam nastesti je. Proto se ptám... máte někdo zkušenost s takovm typem plotové soustavy a opravdu, jsou-li ve stojkách takovéto otvory, kotví se příčníky jen zasunutím? případně jaký je postup práce? předpokádám, že takové ukotvení musí být v mírách naprosto precizní.

Ještě bych se zeptala... bývají takové rohové stojky jiné? respektive maji nejak jinak umistene ty otvory? ja hadam, ze ano, ale z pily mi byly dodány všechyn stojky stejné, i když pán si byl osobně terasu prohlédnout.

Děkuji mnohokrát za odpověď.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

istvan*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Zkušenosti s takovým plotem nemám, ale přesto můžu napsat co si myslím. Pokud znáte už dopředu místa ukotvení stojek a příčníky byly co se týká délky dělány na míru, prověřte, že jsou o něco delší, neboli že mají přesah, který by se dal upravit pro vetknutí do stojin. Pokud takový přesah mají, asi se skutečně musí upravit tak aby vetknout šly. Pokud ale budete místa pro stojky teprve určovat na místě "jak to vyjde", můžete příčníky ke stojkám připevnit pomocí kovových vinglů (taková eLka, která si koupíte v železářství) a pak nemusíte s žádným přesahem u příčníků počítat.

Dále si myslím, že rohové stojky by měly být jiné (otvory do pravého úhlu). Zkuste je vyměnit a nebo si poraďte s tím co máte. Např. pokud jde v rozích o pravé úhly otvory na chyvbějících místech (na bocích) dovrtejte tak jak potřebujete a přebívající otvory ucpěte přesným dřevěným špalíčkem a přebruste. Když potom plot jako komplet přetřete i se špalíky jedním nátěrem, třeba mořidlem, nikdo si toho nevšimne. Pokud v rohu není pravý úhel možná že půjde v tom rohu umístit vedle sebe stojiny dvě v patřičném úhlu (snad stojin máte dost).

A nebo se zeptejte pána, který Vám stavebnici prodal...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]