Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinnost odklízení sněhu

Od: zuzana* odpovědí: 11 změna:
Prosím, existuje právní norma, která určuje povinnost majiteli domu uklízet sníh před vraty a vrátky, nebo je to otázka dobrých mravů.?Chodník či silnice je přece veřejná komunikace. Dříve to povinnost byla, ale mám dojem, že se o tom v poslední době mluví, že to je věc obce.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jantar1*
hodnocení

0x
Dobrý den, právní norma o tom existuje, ale teď nevím jaká konkrétně. Tato povinnost stále trvá, jen se o tom mluví v televizi, poněvadž se jednomu chytrému panu senátorovi nechce uklízet před domem, takže by tuto povinnost rád přehodil na vlastníky komunikací - tedy obce, kraje, stát.

al bunda*
hodnocení

0x
Ačkoli nevolnictví bylo oficiálně zrušeno za vlády Josefa II, tedy pokud se nepletu, stále trvá. Majitel domu má pořád ještě pod sankcí povinnost uklízet sníh na obecním pozemku před svým domem. Ovšem nedej Bože, kdyby si tam chtěl třeba složit uhlí, nebo zaparkovat auto.

hawatt*
hodnocení

0x

§ 27 odst.odst.4 zák.č.13/1997 Sb., o pozemních komunikacích

Vlastník nemovitosti, která v zastavěném území obce hraničí se silnicí nebo s místní komunikací, odpovídá za škody, jejichž příčinou byla závada ve schůdnosti na přilehlém chodníku, která vznikla znečištěním, náledím nebo sněhem, pokud neprokáže, že nebylo v mezích jeho možností tuto závadu odstranit; u závady způsobené povětrnostními situacemi a jejich důsledky takovou závadu zmírnit.

zuzana*
hodnocení

Ach jo, tak díky, nechce se mě nic dokazovat:( Apropos, ten avatar je snad fotka ministra Julínka?Jako byste mu z voka vypad...
zuzana*
hodnocení

Tedy pardon,ne vy, ale ten avatar jakoby mu z voka...
ve me to naopak evokuje hru Hitman (nehral jsem ji, jen znam ten obrazek)

hawatt*
hodnocení

0x

jj, hitman..

dajmona
hodnocení

0x

Podle mého názoru, obec neseká mojí zahradu jen proto, že sousedí s chodníkem a práva fyzických a právnických osob jsou snad stejná, pokud ne, je to těžká diskriminace občanů jejiž pozemky sousedí s obecním chodníkem např. proti ostatním se kterými nesousedí, není to názor líného senátora, ale otázka principu, pane.

haryfotr
Naštěstí mám před chodníkem metr široký pás obecní zeleně, tak jsem z toho venku, ale podle mne je to záležitost pro ústavní soud. Stále se divím, že tento soc. atavismus ještě není ze zákona pryč.
a) Přinejmenším náklady s údržbou (sůl, písek... ) by měl nést vlastník komunikace.
b) Co když dojde k při odklízení sněhu k poškození chodníku? To se bude řešit jak?
yurek*

Viz odpověď poradce Ala nahoře. není to tak dávno, co o tom proběhla dost velká diskuse v souvislosti s tím, že Senát podal návrh na změnu zákonné úpravy. nevím ale, jak to dopadlo.

To, že je něco logické, neznamená, že to tak je i podle zákona. Žijeme v České republice...

cb
Toto neni nas soc. atavismus, toto je pozustatek po Hitlerovi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]