Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíl mezi zimní zahradou a zasklenou pergolou?

Od: id odpovědí: 20 změna:
Zdravím, poradí mi někdo? Děkuji id.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

4x

Dle mě ze stavebního hlediska, když se mluví o pergole, tak je tvořena konstrukcí dřevěných trámů.

Zimní zahradu bych tipoval pouze ze skel a kovových profilů, jako se dělají skleníky.

Kam dotaz směřuje?

Jde o nabídku firem nebo o slovíčkaření a podmínky o zápis do katastru či ohlášení stavby?

id
hodnocení

Budu poptávat firmu na stavbu a nevím jak přesně pojmenovat. Jedna firma inzeruje pergolu, jiná zimní zahradu a fotky vypadají stejně.
I pergoly inzerují z hliníkových profilů jako zimní zahrady.
bear

Pokud bych chtěl dřevěnou konstrukci, jako je tato, tak bych osobně mluvil o pergole s dřevěných trámů se zasklením. Čím víc do poptávky vyspecifikujete firmě, tak tím spíš nemůže dojít k nedorozumění.

Specifikujte tedy použité materiály a případně z webu fotku pro představu.

Takto bych postupoval já.

Pak firma řekne Ano či ne, protože myslela spíše zimní zahradu tvořenou hliníkovými profily a skly s lepením, atd...

Možná je rozdíl i v tom, zda se dá takový prosotr vytopit a nebo profukuje. Podle mě dřevěná pergola bude tepelně horší a bude konstrukcí profukovat nežli tzv. aqurium z profilů z kovu a skla s lepením.

Ale třeba se pletu.

Jen otevřeně hovořím, jakou mám o tom představu a co bych asi doporučil při jednání Vámi s firmou chtít upřesnit.

id
hodnocení

S poptávkou a výběrem firem problém nemám. Asi uvedu obě slovíčka. Jen mě zajímalo, zda někdo 100% nezná rozdíl, ať ze sebe nedělám zbytečně troubu.
bear

Pro mě je pergola toto:

karasek.cz/...

A zimní zahrada to dole:

unihobby.cz/...

Rozdíl mezi zimní zahradou a zasklenou pergolou?
Rozdíl mezi zimní zahradou a zasklenou pergolou? #2
ben®
bear - ano, to je ono, co jsem se snažil tazatelce vysvětlit i já. Rozdíl je ve vstupu - do zimní zahrady je z domu (a tím se zvětšuje obytný prostor bytu), do zasklené pergoly je z venku.

happygod
hodnocení

4x
Jen úhel pohledu, v létě je to zasklená pergola v zimně zimní zahrada.
id
hodnocení

Obávám se, že jste mimo.
happygod
Jojo hlavně že Vy víte,.. děláme 15 let montáže, pergol/zimních zahrad.
id
hodnocení

Tak, prosím, popište rozdíl ať se přiučím. Mimo úhlu pohledu. Děkuji.
happygod
Je to pouze slovníčkaření, u nás ve firmě dělíme produkt na pergoly (otevřené) X zimní zahrady (zavřené) které třeba dále dělíme na sezónní a celoroční.

riva
14.05.25 05:21
hodnocení

1x

Žádný.

ben®
riva - z hlediska stavebního zákona/povolení a daně z nemovitostí může být podstatný.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, zimní zahrada je přímo propojena s bytem (např. z obýváku vstoupíte do zimní zahrady). Do zasklené pergoly půjdete přes dvůr. Zdravím!

P.S. Aha, tak jen legrace .

doplněno 13.05.25 21:30: Internet pravil: "Pergola je otevřený zahradní přístřešek tvořený nosníky a otevřenou či plnou střechou, případně trelážemi. Zimní zahrada je naopak představuje zcela uzavřený prostor, stojící odděleně anebo přímo napojený na stavbu.".Důležitý odkaz (zvláště pasáž o stavebním povolení) - hobbytec.cz/...
doplněno 13.05.25 22:32:

id - dejte si pozor na to stavební povolení (pokud bude přilehlá zimní zahrada k domu, vstup přímo do ní a zastavěná plocha viz můj odkaz). Nebo volte tu pergolu, do které nebudete chodit přímo z bytu, ale cestou k altánku.

id
hodnocení

Ne ne. Přes dvůr půjdu do altánu.
id
hodnocení

Tak už jsem z toho jelen. Internet má pergolu otevřenou a firmy nabízí pergoly zasklené. Asi je to fuk.
km

firmy si napíší co chtějí, jde o marketing a seo, tolik to neřešte. a neodporujte rádcům, mají pravdu. trochu pokory přikořeňte.

hodnocení

0x

Pergola je zastřešená (muže být i zasklená) předzahrátka vhodná pro léto

Zimní zahrada je zasklená, případně vytápěná,(skoro místnost) takže se používá celoročně

hodnocení

0x
Pergola- samostatné stavení, není často spojené s konstrukcí domu
Zimní zahrada -zaskleni by mělo splňovat tepelné izolační vlastnosti a mít kvalitní podlahovou krytinu, v podstatě je zimní zahrada konstrukčně spojená s domem a "obyvatelná"
Zasklená pergola- chrání hlavně jen před deštěm, často není vytápěná

km
hodnocení

0x

cs.wikipedia.org/...
cs.wikipedia.org/...

en.wikipedia.org/...
en.wikipedia.org/...

pergola slouží k opoře rostlin, které zase slouží člověku jako stín např. pro posezení (prší a fouká do ní)
zimní zahrada je něco mezi skleníkem a běžným pokojem domu (neprší, nefouká, může tam být topení)
zaskelnou pergolu si odvoďte

nazdar *stop*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]