Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Větve ze zahrady

Od: simona odpovědí: 19 změna:
Dobrý den všem, jak řešíte větve ze stromů a keřů na zahradě? Máme v obci kontejnery na bioodpad, ale smí se dávat jen tráva. V okolních městech jsou sběrné dvory jen pro občany s trvalým bydlištěm. Kam to dáváte? Větve z tújí, lísky, vrby.. Díky

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jir
hodnocení

0x
Pořiďte si štěpkovač. Já mám štěpkovač Vari a ten z větví o průměru až 6cm dělá špalíčky cca 2cm. Měl jsem toho ze zahrady několik kubíků, ty jsem pak postupně sypal do kontejnerů na bioodpad. Existují i menší drtiče, elektrické a ty z větví do 2cm max dělají jemnou drť, která se dá dát do kompostu, zarýt nebo jim postupně sypat do těch kontejnerů. Na to nic nemůžou říct. Objem drtě je oproti objemu samotných větví tak pětinový.
km

štěpka se smí ukládat do kontejneru na bioodpad?

jir
Na kontejneru je napsaný, co tam může a i co tam nemůže. U nás to tak je.
km
12.05.25 17:33

děkuji

Větve rozdrtíme a štěpku dáme do kompostu.

prostromek
hodnocení

0x

Tak mě napadlo:

Hodně zahrádkářů má drtič větví a potom tou drtí mulčuje.

Můžete větvičky použít do kamen, nebo na nich na venkovním ohništi uvařit guláš, nebo opéci právě buřty.

Namáte bio (hnědou/zelenou) popelnici? Do té se mohou dávat také větve, jenom musí být drobněji nastříhané.

Pokud máte větví opravdu hodně, objednat zahradnické služby, které by odpad odvezli.

Jinak vzneste dotaz na obec.

km
hodnocení

0x

pálím v kamnech, pálím na zahradě, odvážím do sběrného dvora.
další možností je štěpkovat a to využít na zahradě, pálit a nebo po menších množstvích dávat do komunálu (to by se nemělo).
obec by vám měla zajistit možnost likvidace, nebo o to můžete usilovat.

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, stěpkovač je dobrá volba -> koloběh ořežu-nadrtim a šup pod stromek. Štěpky by už v kontejneru vadit nebudou -> ty větve vadí tzv. Kukačce (svoz. auto), resp. její lopatě uvnitř, kterou zablokují, možná i poškodí.

hodnocení

0x

Jenom si dejte pozor na větve napadené houbovou nákazou (třeba monilióza peckovin) - ty je nutné bezpodmínečně spálit.

hodnocení

0x
K těm radám na štěpkování dlužno ale říct, že to není bez práce. Nadrtit pytel štěpky chvíli trvá. No a i to vyžaduje jistou zkušenost a zručnost, co a jak se tam dá strčit. Dlouhé větve z lísky a vrby budou v pohodě, pokrouucené tvrdé dřevou z ovocných stromů už je horší, to bych manželku dělat nenechal (jistě, časem by se naučila). No a samozřejmě je u válcového drtiče nutné umět seřídit přítlačnou desku, či couvnout při záseku. Zdánlivě triviální, ale jsou lidi, kteří ji stále utahují tak, že desku po dvou sezónách zcela ohoblují.
Jednomu jsem opravoval drtič, kde ten utahovací šroub rovnou vylomil s kusem hliníku, ale to byla spíš vada materiálu. Svařil jsem kolem toho celýho masivní kovovou klec, aby se šroub měl dál o co opírat...
Přesně totéž jsem udělal, když jsem před hromadou let koupil za pár kaček rozbitý drtič. Slouží už cca 13 let. Opásání tam krásně pasuje i se vlezlo do původního obalu.

Původní fotka praskliny z Aukra. Někde mám i fotky opásání. Asi to byla typická slabina, tím šroubem šla vyvinout velká síla a lidi nechápali, že mají nastavit minimální štěrbinu a ne to utahovat na sílu. Možná to dokázal vyrvat i tvrdý klacek.

Větve ze zahrady
Ten kus, ci jsem opravoval, praskl vyloženě kilem šroubu, úplně vypadl čtverec cca 4x4cm se šroubem uprostřed. Hlavně, kdyby to někdo dotahoval opakovaně moc, odfrezovalo by to nožové kolo celou přítlačnou desku :)

hodnocení

0x

pokud drtič tak jedině s drtícím válcem--já mám drtič Bosch takže i když je dražší tak stojí za to-je i velmi tichý...myslím že jak jsem četl recenze tak i ten z Lídlu není špatný-nejdříve jsem si koupil asi za okolo 3000 Kč co měl dva nože a asi po pěti minutách to místo drcení začlo ty větvičky pálit-tak jsem nože otočil a za pár minut tu samé-naložil do auta a jel do obchodu kde jsem to ten den koupil---- a dozvěděl jsem se-kdo ví co jsem s tím dělal-a to jsem ty spálené větvíčky po stříhání měl sebou -a nože jsou bez záruky protože je to spotřební material...takže jsem ten červený klimprkaslík zabalil a jel domů...byl jsem pak u kolegy a ten má drtič s tím válcem takže jsem jenom koukal co to umí a jak si ty vložené větve pěkně vtahuje dovnitř...no a tu hmotu dávám do kompostéru nebo sypu místo mulčovací kůry...

jir
Mně se líbí drtič s dvouchodou spirálou, jako má Vari. Co chytne, nepustí, drtí větve o velikosti násady k lopatě, motor má výkon 5koní. Samozřejmě na drtiče, co vezmou 12cm kmen stromu to nemá.
Máme ve firmě "skartovačkau" na traktoru, vstupní trychtýř má dost přes metr a schroupne to až 15cm průměr:) Ale je to šílenj rachot, zubaté válce to jen vtahují dovnitř, případně okoušou překážející větve, kde se otáčí dorychla zprevodovany setrvačník o průměru asi třičtvrtě metru a síle asi 4cm se třemi noži po obvodu, dvoulitrový traktor to roztáčí do otáček asi půl minuty a občas s tím i má co dělat, aby to utáhl.

hodnocení

0x

Zkuste se poptat v okolí nebo na obci, jestli někdo nemá zájem o štěpku. Otcův soused si vyloženě vyžádal po jarním střihu tento odpad - drtí si to sám a topí s tím. Je rád za "dřevo zdarma".

Měl jsem z bazoše starý zahradní drtič - stáří cca. 10 let, dalších 10 let jsem ho používal, než se ulomil nůž. Nedalo se sehnat, tak jsem si koupil podobný, doporučil mi ho "servis zahradní techniky" - Alpina Bio Master

Tento drtič mi od začátku neseděl - onen technik ho sice předchystal a smontoval, ale větve to občas jen mačkalo a pořád se zalepoval štěpkou. Používal jsem ho na čestvé větve a od 3cm si větve suším na palivo. Letos se mi poškodila litá deska - asi hliník - co je proti noži. Dal jsem to na reklamaci. Servis po měsíci řekl, že to prostě je opotřebení a že mi prodá novou desku za 1130,-.

Poslal jsem ho do prdele - protože toto teda opotřebení není. Napsal jsem na Stiga (Alpina), že s vyjádřením zamítnuté reklamace nesouhlasím vč. fotek a popisů - 15 dnů se mi nikdo neozval :(

Drcení je sice správná cesta, ale s nákupem konkrétního stroje pozor! Ty starší dejme tomu 10 let a víc byly prostě v jiné kvalitě. Nové - je jedno jestli hecht, parkside, ... - jsou prostě vyrobeny na to, aby vydržely dva roky pro člověka s jedním stromem. Dražší si kupovat je nesmysl.

Ve vesnici u nás pronajímá obec benzínový drtič. Hodina vyjde na 200,-, drtič se zapřáhne za tažné zařízení a kdo nemůže přijet, tomu ho pracovník obce doveze sám. Práce je to úplně jiná - za hodinu udělám to, co bych dělal malou mrchou 2 dny!

km

"pronajímá obec benzínový drtič" zřejmě dobrá obec *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]