Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čerpadlo k IBC kotejneru (zálivka)

Od: tm odpovědí: 17 změna:

Mám prosbu - nedoporučil by mi někdo z rádců/nepomohl by mi najít nějaké čerpadlo na čerpání (zálivka) dešťové vody z IBC kontejneru? Mělo by to zvládnout převýšení cca do 8 m, délku hadice 20 - 25 m. Z nádrže mám zahradní kohout 1/2 (viz ilustrační foto). Čerpadel je mraky - vybral jsem si podle hodnocení na heurece značky Metabo, Riwall, Güde... psal jsem do 5 obchodů, jestli je čerpadlo vhodné a co vše musím koupit... odpovědi mě docela překvapily - ač se údajně jedná o čerpadla na mírně znečištěnou dešťovou vodu (právě z nádrží), 4 prodejci mi napsali, že mi tato čerpadla k těmto účelům nedoporučují (k čemu tedy jsou?). Žádné konkrétní mi však nedoporučili. Pouze v obchodě Kamody mi napsali, že neví a kontaktují výrobce...Což mě zarazilo ještě víc, protože v tomto obchodě mi vždy dobře a přesvědčivě poradili. No, myslel jsem, že je to jednodušší... Cenu bych rád tak do 2500,- Děkuji za případné doporučení.

Ventil zahradní k/...

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Já měl na vývodu z nádrže kohout s možností nasadit silnou hadici. Tu jsem napojil na normální vodárnu. Jen je třaba dát zpětnou klapku, aby tlak z vodárny nevracel vodu zpět do nádrže.

hodnocení

1x

Já vidím hlavní problém v tvém vývodu z IBC kontejneru. Zahradní kohout 1/2 je prostě malý.

Takže si kup přechodku na výstup z IBC kontejneru se závitem G1" a toho závitu si dej kulák taky 1". Za kulákem udělej rozbočku na kterou připojíš hadicí sání čerpadla a na druhý vývod si přes redukci můžeš namontovat ten 1/2 zahradní kohout.

A ještě by bylo vhodné ochránit čerpadlo před nečistotami pomocí sacího filtru. Ale běžné sací filtry se dělají na konec sací hadice. V tom případě by ti stačilo do horní plochy IBC kontejneru vyvrtat otvor pro sací hadici se sacím filtrem a spodní vývod z kontejneru můžeš nechat beze změny.

tm
hodnocení

Mám tam konkrétně toto 1/2: Propojení 2x IBC /...

Co s tím? Vyhodit odbočku T na kohout, nahradit větší odbočkou a větším kohoutem? Protože do té černé odbočky kohout 1 asi pasovat nebude (vyměnil bych jen kohout)... Mám obavy, že větší T kus pro kohout 1 mi asi neprodají, takže to leda nějak zbastlit... tzn. svářečku na trubky?

Co s tím? to záleži na tobě a tvé šikovnosti.

Pokud tam ten zahradní kohout nepotřebuješ, tak si objednej nový T-kus se závitem 1" a s kulovým kohoutem (1") na uzavření.

Pokud tam chceš zahrydní kohout 1/2 nechat, tak můžeš a to nové "téčko" se závitem 1" a s kulovým kohoutem 1" vložíš někam do té propojovací trubky.

Samozřejmě musíš mít nádrže bez vody nebo funkční a uzavřené plastové ventily přímo na IBC kontejneru.

Svářečku nepotřebuješ.

Musíš pouze naměřit a vyříznout správnou délku trubky. Ty plastové šroubení obsahují o-kroužek pro utěsnění a svěrný kroužek pro sevření plastové trubky. Takže musíš trubku dorazit do šroubení (přes o-kroužek) a při dotahování matice šroubení se spoj sevře a je i utěsněn.

tm
hodnocení

Jasně, vyrobím ideálně něco jako v náčrtku. Jen ještě prosba - jak se jmenuje ten T-kus s těsněním, abych nemusel svařovat? Průměr té plastové trubky podle popisu prodejce je 32 mm. Na tuto odbočku tedy hadici 1", která povede k čerpadlu... zbývá tedy ještě najít nějaké vhodné čerpadlo

Čerpadlo k IBC kotejneru (zálivka)
martinh
tm
hodnocení

Spíš to bude toto ne? (32 mm trubka zleva i zprava, vnější závit 1"pro připojení hadice s čerpdlem): PE T-kus s vnější/...

Ten váš odkaz je T kus pro zahradní kohout v vnitřním závitem. Kohout tedy nebude třeba, když připojím rovnou hadici k čerpadlu. Ale díky! Ještě musím najít nějaké čerpadlo...

Ten kohout tam dává skoro každý, protože když potřebuješ odpojit čerpadlo, tak je jednodušší zavřít kulák a nechat si vodu v nádržích.

Pokud tam kulák nemáš, tak musíš uzavřít jiné ventily a pokud netěsní, tak ti bude mizet odtíkat Stejně tak po skončení zalévání je lepší uzavřít kohout před čerpadlem, protože jinak přes čerpadlo může vytéct všechna voda z nádrží..

A nebo musíš před odpojením nebo jakoukoliv opravou vyčerpat všechnu vodu ze sudů.

A čerpadlo můžeš použít jakékoliv zahradní, které se ti bude líbit.

Jakou si vybereš značku, podle toho zaplatíš cenu a pokud zvolíš drahou značku, tak můžeš mít pocit, že je čerpadlo kvalitnější a když se k němu budeš slušně chovat, tak i vydrží.

A jestli tam namontuješ T-kus s vnějším závitem nebo s vnitřním závitem je vlastně jedno. Pouze tomu pak musíš přizpůsobit navazující součásti. Třeba kulový uzávěr se dělá v provedení vnější/vnitřní závit, nebo vnitřní/vnitřní závit.

tm
To zní rozumně s tím kohoutem. Uvažuji o čerpadlu z lidlu - tu má sací hadici 1", takže ta by měla jít nasroubovat na ten kohout. A ještě tedy dotaz - když mám v T kusu kohout 1/2, šlo by ho vyměnit za 1"? Myslím, jestli průměr těch kohoutů, co se šroubují do T kusu, je stejný... diky

Kulové kohouty ve velikosti 1/2" a 1" jsou různé velikosti, takže se nedají našroubovat na stejné místo.

Je možné, že máš v tom T-kusu našroubovanou redukci a do redukce pak kulový kohout se závitem 1/2". Pokud bys redukci vyšrouboval, tak podle závitu na redukci koupíš kulový uzávěr.

A hadice k čerpadlu se nešroubuje na kulový kohout.

Já třeba mám na každém kulovém kohoutu geka rychlospojky. Ale to už je další level.

tm
Třeba u toho lidl čerpadla je napsáno, že rychlospojky se mezi nádrž a čerpadlo nedoporučují
U rychlospojek hrozí přisávání vzduchu při podtlaku. To je problém především při sání ze studny, u nádrže prakticky nad úrovní čerpadla bych to jako velký problém neviděl. Ale těsnost je samozřejmě důležitá, jinak si to bude přisávat vzduch a zavzdušnovat tlakovou nádobu. V reálu se to projeví jako bubliny vzduchu a prskání krátce před sepnutím čerpadla. Tedy lepší jsou spolehlivě těsné spoje.
tm

hodnocení

0x

Průměr otvoru shora do IBC? Jedna z možností...pokud je průměr větší než 149 mm...sice cena trochu výše, ale odzkoušené a fugguje. Podívejte na obsluhu, popis

tm
Vrchním otvorem mám napevno okapove potrubí s přepadem do další nádrže...

hodnocení

0x

Soused má čerpadlo z Tesca.Bohatě stačí...

výtka
Upozornění od sys hejkal 13. 05. 2025 05:20:29
...čerpadlo z Tesca bohatě stačí...
Kvalitní odpověď, vyčerpávající.
Děkujeme za tazatele
tm
Ano, děkuji. Rádce chtěl zřejmě říct, že stačí koupit nejlevnější šunt)) právě mě překvapilo, že prodejci známých značek od toho dávají ruce pryč a nejraději by cerpadlem na dešťovou vodu prohnali max pitnou vodu z kohoutku, aby nemuseli nést odpovědnost za případné poniceni výrobku. Což je celkem zcestné - prodávám čerpadlo na čerpání dešťové vody a zároveň ho k tomuto účelu nedoporučuji používat

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]