Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení pohádkové dílny

Od: pavel odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

obracím se na vás s prosbou o radu ohledně správného způsobu zateplení mé zahradní dílny. Hrubá stavba už stojí, ale nyní se chci pustit do zateplení a rád bych si ověřil, že mám správně zvolenou skladbu stěny, materiály i detaily provedení, abych něco neudělal špatně.

Popis současné konstrukce:

Konstrukce je tvořena dřevěnými kulatinami (stojny) a opláštěna smrkovými odřezky.

Stavba stojí na betonové desce, mezi deskou a pozednicovým trámkem je vložen asfaltový pás.

Na stěnách jsou osazeny vazníky, propojené prkny, na nichž jsou přišroubované vlnité plechy tvořící sedlovou střechu (sklon cca 30°).

Plánovaná skladba stěny (difuzně otevřená):

Vnitřní obklad – palubky

Parobrzdná fólie – např. Intello Plus, ISOVER Vario KM Duplex, Ampatex DB 90
– propouští vodní páru řízeně podle vlhkosti; ideální pro stavby s kamny

Nosná konstrukce z kulatiny

Tepelná izolace (100 mm) – např. Steico Flex, Pavatex (mezi kulatiny)

Dřevovláknitá deska – pokud není voděodolná, doplnit fólií

Pojistná hydroizolace (difuzní fólie) – např. Jutadach 135, Delta Vent N, Tyvek Soft

Kontralatě + odvětrávaná mezera (2–4 cm)

Vnější obklad – smrkové odřezky, ošetřené/natřené dle potřeby

Materiálové výpočty a doplňky:

Dřevovláknitá izolace: 64 m²

Vnější difuzní fólie: 65 m²

Vnitřní parobrzdná fólie: 65 m²

Příslušenství: spojovací pásky (Jutafol SP AL), butylové pásky, těsnicí tmely, průchodky pro kabely a instalační otvory (zásuvky, světla, vypínače)

Střecha: latě pro větrací mezeru

Elektroinstalace: kabely, zásuvky (220V, 360V), světla, vypínače

Komín: připravuji výrobu betonové průchodky pro prostup stěnou

Budu moc vděčný za zpětnou vazbu – hlavně k navržené skladbě, použitým fóliím a provedení detailů, abych zajistil správnou funkci a dlouhou životnost konstrukce.
Díky moc předem! *placni*

Zateplení pohádkové dílny
Zateplení pohádkové dílny #2

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Ty nosné kuláky budou tvořit tepelný most. Sokl má tepelnou izolaci, nebo izolace bude v podlaze? Nejen pro kabely je dobré udělat instalační předstěnu.
pavel
hodnocení

Sokl zateplovat mě nenapadlo, stím jsem zatím nepočítal. To znamená, že musím desku z venku odkrýt a přilepit na ni extrudovaný polystryren? Vršek polystyrenu přilepit nějakou pěnou ke spodní části, přidanému trámku okolních stěn? Měl byste odkaz na nákres podobného řešení, abych si to mohl představit? Prozatím jsou kolem vyvýšeného základu nasypány kamenné oblázky, které si myslím, že jsou tam z důvodu větrání vlhkosti.

Přikládám nákres současného stavu *pivo*

Zateplení pohádkové dílny #3
Spíš bych zateplil podlahu. To má výhodu že když v dílně jednou za čas zatopíte tak bude rychleji vyhřátá, protože betonová deska má hodně hmoty.
Já nejsem stavař, většinu informací mám z internetu, protože svůj dům si opravuju sám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]