Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyhazování jističe

Od: radekchlan odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, teď se mi dva dny po sobě stalo, že vypadnul jistič na zásuvky (na jističi je zapojeno 5 používaných zásuvek). Předevčírem stačilo nahodit zpět a běželo vše normálně. Včera vypadnul znovu. Asi 5x při pokusu o nahození zpět v podstatě hned vypadnul. Potom se podařilo ho nahodit a opět běží vše normálně. Jistič nebzučí ani se nehřeje. Jak je to možné? Je možné, že pouze odchází jistič?

Díky za odpovědi

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Jistič nikam neodchází, pravděpodobně funguje tak jak má! Pravděpodobně je obvod přetížen velkým soudobým příkonem.

Jistič skutečně může odcházet. Dlouhodobě přetížený jistič (krátkodobě snese několikrát vyšší proud, než je na něm uvedeno) se časem "vyhřeje" a pak se může chovat všelijak, hlavně se snižuje jeho zatížitelnost.

radekchlan
hodnocení

Je na něm 3 roky zapojené v podstatě to stejné. Tak dlouhou dobu by vydržel přetížení?

jir
hodnocení

0x
Také je možné, že je tam někde v okruhu nebo zapojeném spotřebiči závada. Opakovaným nahrazováním vypadavajícího jističe bez odstranění závady hrozí jeho zničení. Jističe totiž nejsou určeny na takovou manipulaci.
Určitě musíte vyhledat pomoc elektrikáře, co to prohlédne.

hodnocení

0x
Ja bych začal kontrolou zásuvek jestli nejsou vypáleny zkontroloval spoje popřípadě podotahoval
Pak bych odpojováním spotřebičú v zásuvkách koumal která to dělá

km
hodnocení

0x

někde bude závada, (částečně) přerušený kabel, chyba v zásuvce, porucha spotřebiče, nebo velké přetížení na okruhu. nepřijde mi jako dobrý nápad to na 5. pokus znovu nahodit a frčet si dál. závadu je třeba odstranit.

zbynek
hodnocení

0x
Jaké spotřebiče máte v těch pěti zásuvkách připojeny?
radekchlan
hodnocení

Dobrý den, 2x TV, stolní PC a notebook vše s monitory, 2 x stolní lampa (LED) a občas nabíječka na telefon.

V podstatě 3 roky to stejné v těch stejných zásuvkách a nikdy nebyl problém. Našel jsem včera v jedné ze zásuvek zapojený rozseklý kabel na prodlužovačce. Mohlo by to být tím? Popřípadě vlhkost v prodlužovaččce (že by do ní nateklo při zalévání kytek apod...)

zbynek
To jsou spíš takové běžné spotřebiče, kde celkový příkon zde není tak veliký, aby přetížily tepelnou ochranu jističe. Tyto spotřebiče mají většinou na vstupu spínané zdroje, kde je nárazový proud při připojení, ale v tomto případě nebude tak veliký aby shodil jistič.
Voda v naseknutém kabelu by to snad i mohla udělat, teď taky záleží, zda to co vám vypadává je opravdu jistič nebo proudový chránič..
radekchlan
hodnocení

Ano je to opravdu jistič :)

lll
Dejte fotku toho údajného jističe.
A hned potom ho vyměňte, jistič bude za 70kč a budete hned vědět zda závada byla/je na jističi či v obvodu.
radekchlan
07.05.25 14:49
hodnocení

Vyhazování jističe

mll

Jinak mechanicky poškozený kabel bych okamžitě vyřadil (pokud je to prodlužka, tak to snad neni takový problém koupit novou). Zalitý prodlužovák bych vysušil (pokud to neni ten samej). Určitě bych je v obvodu nenechával. Bez ohledu na to, jestli to padní jističe způsobuou nebo ne.

radekchlan
To jsem samozřejmě už udělal. Prodlužovák jsem vyhodil. Od té doby jistič nespadl. Tak to třeba bylo tím.

asd1
hodnocení

0x

Některý to dělaj, že po vystavení nejde nahodit, musí vychladnout a až pak drží..

Ověř odběr, ideálně včetně proudových nárazů při sepnutí spotřebiče..

Od věci neni ani projít všechny spoje, podotahovat šroubky atd.

mll
hodnocení

0x

Výčet spotřebičů nezní jako něco, s čím by 16 A jistič (pokud máte páčky podle proudů, když vedle je červená) měl mít problém. I desítka zvládá něco podobného nejvejš napodruhé.

Takže asi bude potřeba udělat nějakou detektivní práci, třeba všechno vytahat a zapojovat to až po nahození. Prostě bych začal prověřením spotřebičů. Včetně jejich očuchání. Pokud tam něco prsklo, bude to cítit. Pak může být taky závada v rozvodu, to už se hledá hůř (pro neelektrikáře). Jinak nezbyde, než počkat, až se závada projeví nějak výraznějc.

Něco by se dalo usuzovat z toho, jak se jistič brání, jestli jen cvakne nebo jestli z něj srší blesky (ale to byste ho asi jentak nenahodil). Tohle jsem zažil, že nám jednou vyhodil jistič, z ničeho nic. Po nahození nikde nic, vše šlo normálně. Pak se to asi po měsíci (prostě za dlouho) stalo znova a nešel nahodit (právě z jističe šly blesky). Našel jsem dva spečené dráty v zásuvce (plus stopu po té předchozí události, kdy to ještě dokázal zkratový výkon odstřelit). Nebo jindy vyhodil i hlavní jistič a nikde nic (nic jsme nenašli i když jsme slyšeli, odkud ta rána šla). Pak až asi za týden jsme našli totálně vypálenou nabíječku powercube (podle zkušeností z internetu na tohle jejich nabíječky trpěly, nejsem jediný, komu se to stalo, že by mu tenhle drobek vyhodil celý byt), když jsem hledal, proč nevím už co na USB nešlo (hodiny, lampička).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]