Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedův kamerový systém

Od: petrd77® odpovědí: 25 změna:

Dobrý den,

Jdu pro radu. Dopředu píšu, že jsem klidný a milý soused, nevyhledávající konflikty, spíše jsem rád, když jsou v ulici lidé pospolu, než na nože.

nicméně...

V naší klidné ulici, plné mladých lidí, si postavil dům o generaci starší pán s paní, kteří jsou široko daleko známí jako problémisti, kterým vadí vše a všichni.

Na svůj dům si dali kamerový systém, bohužel pro nás ale, dvě kamery jsou přímo na náš pozemek a navíc jsou otočné. Nic mi momentálně v tomto slunném období nevadí tolik, jako to, že na mě je namířená jedna kamera přímo na terasu a druhá snímá druhý konec zahrady. Soused ostatním sousedům tvrdí, že kamery má "systémově" odstíněné a tudíž našěe pozemky nesnímají. Kdo se ale s podobnou situací setkal, ví, jak nepříjemné je sedět na vlasním a mít pocit, že ho sleduje velký bratr.

k otázce... vzhledem k tomu, že se se sousedem nejspíš nebude řeč, jakým způsobem vše řešit, ideálně anonymně, byť je mi to proti srsti, aby si soused změnil kamery na stacionární a natočené jen na svůj pozemek?

Kdyby s ním totiž byla řeč, klidně bych mu dal půlku na to, aby si koupil kamery jiné.

Díky za konstruktivní rady

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Dobrý den, legální cestou jedině přes právníky a Úřad pro ochranu osobních údajů. Popřípadě ukazovátko/zrcátko namířené na kameru, jak už radili jiní. Nicméně, i když přes právníky dojde k vyřešení problému s instalovanými kamerami, budete mít pak jistotu, že nemá kameru schovanou za oknem a namířenou na vás (pokud vás chce sledovat)? Celkově je toto, bohužel, hra na kočku a myš, kde ve finále není vítězem nikdo :-/ On si cestu ke sledování najde, vy naopak budete v permanentním stresu, že vás sleduje.

Máte-li možnost, zasaďte si na danou stranu strom, postavte nějakou zástěnu a pak k vám jen tak už neuvidí.

Nebo, pořiďte si taky kameru/atrapu a tu namiřte na něj. Pokud se ozve, nabídněte dohodu, že jak sundá svou, sundáte vaši.

Přeji pevné nervy a zdárné dořešení

0rion

To by taky mohlo být řešení, pořídit kameru, třeba i nějakou nefunkční, a namířit ji na souseda. A když bude mít pindy, tak bych mu řekl, že natáčím ptáky, že mám nejnovější kameru s AI, která vše ostatní odfiltruje a zbydou jen ti ptáci na jeho zahradě a oknech *smich*

Jistotu, že vás někdo nepozoruje přes záclonu, nemáte, tady jde o pocity. Člověk je velmi vnímavý k tomu, když na něj někdo civí. Považuje se to minimálně za nezdvořilé a když to zkusíte na některé osoby, vyvoláte konflikt. Si zkuste se na dědině postavit k plůtku, za kterým se třeba někdo opaluje, nebo pracuje a 10 minut na něj vydržte civět. Tipuji, že víc jak polovinu lidí tímto vyprovokujete k tomu, že na vás vyběhnou a chlapi vám nakonec třeba i rozbijou hubu, pokud na to budou fyzicky mít. A být doma pod dohledem kamer působí podobně nepříjemně, to je prostě fakt.
Zde bych argumentoval tím, co je v místě obvyklé. Pokud budu bydlet na hlavní městské třídě, kde je i plno policejních kamer, tak si moc stěžovat nemůžu. Pokud ale bydlím na klidné malé vesnici, kde dosud ani ke vloupání nedošlo, tak bych toto považoval za nepřiměřené obtěžování a zásah do soukromí. Kamera také nemůže nahrazovat jiná opatření, například plot.

pecenkav
hodnocení

2x

Souseda řešit nebudu, ale zeptám se tě, když už mluvíš o velkém bratrovi, to ti nevadí, že tě velký bratr sleduje všude kudy chodíš, jedeš autem, jedeš MHD, jedeš křižovatkou, nakupuješ v obchodech a soused to přesto není?

doplněno 06.05.25 19:25:

Já nic neobhajuju, pro mě je to úplně to samý, prostě mě někdo sleduje, dokonce fotí a bez mého výslovného souhlasu a navíc pokud bych se na ty nahrávky mojí osoby chtěl podívat, tak nemám možnost, jedině pokud spáchám nějaký přestupek, tak mi to ukážou jenom kvůli tomu, aby mi dokázali, že jsem to já.

A k dotazu ještě, taky se může stát, že až ho vykradou, tak ještě přileze s prosíkem za sousedem, jestli to náhodou nebude na záznamech vidět.

nox®

Odkazování na dohled státu ve veřejném prostoru (např. kamery na ulicích či v obchodech) nijak neospravedlňuje zasahování do soukromí jednotlivce na jeho vlastním pozemku. Jde o zcela odlišné situace a veřejný dohled podléhá zákonným pravidlům, zatímco umístění kamery soukromé osoby namířené na cizí pozemek může představovat nepřípustný zásah do soukromí. Takovéto odvádění pozornosti od podstaty věci je argumentační faul a nelze jej považovat za relevantní obhajobu.

smode2

Jinými slovy pokud šmíruje stát, je to zcela v pořádku, avšak pokud jednotlivec, v pořádku to není. Děkuji, to jsem chtěl slyšet*smich*

0rion

Už se mnohokrát potvrdilo, že kamerový systém ve veřejném prostoru je užitečný, má víc plusů než mínusů. Ty plusy určitě nemusím uvádět, každý snad ví, k čemu je to dobré. Ovšem kamera u souseda namířená na moji zahradu, ta má plusy tak akorát pro souseda šmíráka. Důležité u kamerových záznamů z ulice je to, že s tím nesmí nikdo nijak nakládat, tedy s výjimkou OČTŘ. Čili tyhle kamery mě osobně nijak nevadí a nestresují, protože vím, že se tím budou zabývat jen tehdy, když něco způsobím, nebo když se něco semele zrovna v okamžiku, kdy tam procházím/projíždím.

nox®

pecenkav: Právě proto má monitorování veřejného prostranství své zákonné parametry, má určitý dohled a účel. A policie má zákonné oprávnění, soused ne. Stejně tak má každý právo na soukromí na svém pozemku. Pokud bych použil stejný princip argumentace, tak bych mohl říct, že když se pohybují bezdomovci na veřejném prostranství, proč by si nemohli ustlat u vás na zahradě?
Možnost kamerového záznamu v případě krádeže je sice hezká, ale stále neospravedlňuje protiprávní monitorování cizího soukromého prostoru. Navíc, kamerový záznam, pokud by vůbec existoval, by si musela vyžádat policie. Soused není povinen dobrovolně záznam sousedovi předložit.

nox®

smode2: Snad umíte rozlišit mezi pohybem na veřejném prostranství a na soukromém prostoru?

0rion

nox: *palec*
Také někdy kroutím hlavou, co zde někteří jedinci dokážou vyplodit. Když mi nevadí kamery na ulici, tak by mi přece neměla vadit ani kamera souseda šmíráka *smich*

Tak pokud chci tak moc soukromí, tak bydlím někde u lesa nebo vystavím takový plot nebo vysadím stromy, túje nebo cokoliv v takovém rozsahu, že to soukromí mít budu.
Tam jde o to si říct, jak moc mi na tom záleží. Radit nějaké lasery je pitomost. Sousedova kamera může opravdu zabírat jen část své zahrady a v případě problému by kamera neplnila funkci jakou má a díky laseru by nezachytila například zloděje na jeho pozemku a proto tam nejspíše byla instalována.
Mně je teda více nepříjemné, když soused vyleze a chce debatovat nebo jenom zvědavě kouká. Raději bych kdyby tam měl kameru a nechal mě žít.
nox®

mettaxa: Právo na soukromí ale není určeno tím, jestli si seženete pozemek u lesa nebo ne, je dáno občanským zákoníkem.

smode2
Vždyť ano. Až bude v zákoně nařízení zabít všechny ženy, protože ženy jsou zlo, Nox s Orionem budou první co usmrtí své přítelkyně, manželky a matky protože zákon. Gratuluji. Před 89 by z vás byli elitní soudruzi*smich*
vili
K otázce kamer na veřejných místech versus vlastní zahradě.
Moje žena se obvykle nahoře bez na návsi nepohybuje. Ve vlastním bazénu ano.
Což mě oprávněně vede k domněnce, že na veřejnosti jí kamery nijak nevadí, ovšem ta případná sousedova bude nejspíš opravdu zdroj problémů.
smode2

Že je tazatelův soused hlupec a problematik zde snad ani nikdo nezpochybňuje. Ale je to stejně k ničemu. Rozumnou možností je postavení vysokého plotu se stíněním, nebo, jak bylo zmíněno, stromů.

0rion

smode2: já bych raději "usmrcoval" místní trolly a spamery. Ale to je práce sys hejkala - zdravím!

hodnocení

@pecenkav Nejde o to, zda mi to vadí nebo ne. Nejsem z toho nadšený, ale taková je doba. Je to prostě dohled státu. Ale soused není ani mým soudcem, ani mým věznitelem. V tom je ten rozdíl.

nox®

smode2: Demagogie, whataboutismus, argumentační fauly. A v Americe bijí černochy. Nemá smysl abyste se více vyjadřoval k tématu, když nechápete základní právní předpoklady k jednotlivým situacím.

hodnocení

@mettaxa ALe já jsem pro to, abych měl soukromí, udělal vše. Nicméně nemohu nechat vyrůst plot 4m, protože ho za A) neostříhám a za B) tak vysoký být nesmí.

Plot mám dostatečný, betonový ale nemohu udělat 4m protože se prostě tak vysoký nevyrábí a nechci žít v betonovém krytu.

riva
hodnocení

1x

Domluva může být obtížná, protože pro někoho může být šmírování posedlostí. Pořídil bych si IR laser. Ten je pro oko neviditelný. V noci bych ho nařídil na kameru (zaměření nejde sledovat okem, ale třeba přes foťák mobilu). Laser bych napájel přerušovaně - třeba s frekvencí 1Hz aby se optika kamery nepřizpůsobila změně jasu.

hodnocení

0x

Dá se to řešit přes právní prostředky

denik.cz/...

kamerylegalne.cz/...

nebo podobně, jako jeden kolega, kterého soused šmíroval a nebyla s ním řeč - laserové ukazovátko namířené na dotyčnou kameru, ve dne stačí obyčejné zrcátko - prasátko na kameru

Jako že budete celý den natáčet zrcátko aby vrhlo prasátko na kameru? :)

0rion
hodnocení

0x

Obraťte se na Úřad pro ochranu osobních údajů, tam tyhle věci řeší.
Co soused tvrdí o své kameře je irelevantní. To by pak klidně mohl mít kamery všude a tvrdit, že jsou to jen atrapy.
U takovýchto "dobrých" sousedů je třeba se řídit heslem, jak se do lesa volá... Tito lidé jsou totiž často přesvědčeni, že oni si můžou dělat co se jim zlíbí a ostatní sice budou brblat, ale nic neudělají a nechají si čůrat na hlavu. Takže začněte trénovat střelbu ze vzduchovky, nebo kupte zelený laser s dostatečným výkonem, který poškodí čidlo kamery.

hodnocení

0x
Tak pokud chci tak moc soukromí, tak bydlím někde u lesa nebo vystavím takový plot nebo vysadím stromy, túje nebo cokoliv v takovém rozsahu, že to soukromí mít budu.
Tam jde o to si říct, jak moc mi na tom záleží. Radit nějaké lasery je pitomost. Sousedova kamera může opravdu zabírat jen část své zahrady a v případě problému by kamera neplnila funkci jakou má a díky laseru by nezachytila například zloděje na jeho pozemku a proto tam nejspíše byla instalována.
Mně je teda více nepříjemné, když soused vyleze a chce debatovat nebo jenom zvědavě kouká. Raději bych kdyby tam měl kameru a nechal mě žít
Realita je taková, že dnes bydlíte na samotě u lesa a za rok už vedle vás stojí novej barák a novej soused vám čumí vám do dvorka. Třeba i těma kamerama.
To byste musel být dost bohatý na to vykoupit i pozemky v okolí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]