Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neuvěřitelná 33 letá životnost boileru co s tim?

Od: boiler odpovědí: 11 změna:
Mám horizontalní kombinovaný boiler Kovoděl Moravský Písek 160l r.v. 1992, který dodneška bez problémů funguje, navzdory tomu, že máme mj. velmi tvrdou hlubinou vodu a nebyl nikdy čištěn. Je sice oboustraně pozinkovaný, i tak mě ta životnost udivuje. Chystám se jej otevřít přes přírubu s 8ks šoubů a vyčistit, už se zdá že pomalu ohřívá vodou z ÚT. Elektrické těleso navzdory, že není keramické uložené zvláště v trubce, ale normální ponorné přímo ve vodě, ohřívá celou dobu, nechápu. Předchozí boiler co cca 2 roky stejné těleso pravidelně obalené vodním kamenem a poté se přehřálo a Cu plášt s odpor. vinutím praskl a zkratoval. Poslední cca rok se u přívodu studené vody mírně rosí a tedy v minulosti nevydržel dočasné napojení na veřejný vodovod s tlakem 5bar, velmi pomalu , ale jistě pouštěl díky velkému tlaku tuto vodu do okruhu ÚT. Nemá klasického topného hada na ÚT, ale dutý vnitřní "boiler" na ohřev. Na co se mám připravit po otevření boileru? Wapku si půjčím...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Jak už zaznělo, uvnitř bude tolik vodního kamene, že bude problém to nedestruktivně rozebrat. No a taky se nakonec může ukázat, že to tím vodním kamenem i těsní, ať už elektrické těleso, nebo vodní výměník.
Mimochodem, nesnížili jste náhodou v rámci úspor teplotu topné vody a nenahřívá to pomalu kvůli tomu?
boiler
hodnocení

Já boiler ohřívám kotlem na tuhá paliva převážně ze zahrady, nebudu podporovat Občasné Zdroje Elektřiny (OZE) a zrůdný GD. Takže držím cca teplotu 50-60C, abych aspon trochu nahřál boiler. Samozřejmě desetiletí úsad skvěle izoluje vnitřní topnou vložku, čili jsou značné ztráty přestupu tepla do TUV.
Budu oddělávat pouze přirubu na ktere neni nic jineho usticiho do boileru nez elektricke teleso a rovna jimka termostatu čili bez problemu v tomto. Spiše bude problém s krkolomnou pozici mého tela, protoze pred boilerem je kotel ZP a na boku trubky, komin a další kotel-malo mista na normálni vzpřímenou práci, spiše tam budu klečet nebo polosedet na něčem.

hodnocení

1x
Tak po tech letech by mohl byt uz novy bojler….Stary bojler se Vam rozsype pri rozdelani pod rukama.

km
hodnocení

0x

pokud je možné, vůbec bych neotvíral a nechal jak je, když funguje

boiler
hodnocení

No právě že již dlouho ohřívá vodu ÚT, tzn. bude plny vodniho kamene. Pri 2hod prouděni vody z ÚT s instalovaným čerpadelem na nejvyšši otáčky přimo na boileru a teplotě vody v oběhu cca 50-60C ohřeje tak na 40-45C, již se topi v kotli jen pro boiler a přesto...
km

k tomu vám odpoví kompetentnější zde. já jen, že hrabat se do něčeho starého, co předtím nemělo údržbu, je cesta k odpisu té věci.

boiler
hodnocení

Coby...vyberu úsadu, vyplachnu wapkou, nasvitím, prohlédnu míru vnitřni koroze, mj. i u toho vstupu studene pitne vody ze spodu a uvidim, zda neni celková koroze už výrazně důlková. Příruba boileru obsahuje jen el. těleso, ne trubky s kotelní vodou,takže pohoda. Měl jsem původně strach, ze v přirube je implementován trubkový výmeník, ale po googleni jsem zjistil,ze boiler ma vnitrni menší "boiler", logicky tomu odpovida i umisteni trubek ÚT.

hodnocení

0x

Při rekonstrukci a výměně kotle na tuhá paliva jsme asi před 4 roky měnili i horizontální bojler.

Z bojleru jsem vypustil všechnu vodu a i tak byl strašlivě těžký.

Bojler jsem rozmontoval až po výměně a vyvezení bojleru na dvůr.

Na přírubě, do které se přívádí voda z kotle, jsou uvnitř bojleru napojené měděné trubky, které vedou přes celou délku bojleru. Tyto trubky byly obalené vrstvou vodního kamene a vodní kámen bránil vytažení trubek přes přírubu. Takže to vyrvat byla docela dřina (a to jsem nemusel mít strach že něco poškodím.

Dále jsem z tělesa bojleru vysypal odhadem dva kýble vodního kamene. A protože ty výměníkové trubky jsou vo spodní částí bojleru, tak jsou právě zasypané tím vodním kamenem a proto se voda v bojleru ohřívá pomalu.

Nějaké čištění bych si dobře rozmyslel. Pokud máš možnost, tak se zkus do vnitřku bojleru podívat po vypuštění vody třeba kamerou.

Naše vysvětlení tak dlouhé životnosti bojleru bylo to, že jsme nepoužívali ohřev vody elektřinou a tedy bojler tolik netrpěl.

Ze zvědavosti jsem nakonec odřízl jedno dno bojleru, abych viděl jaká tloušťka oceli tam zbývala. Když odhadnu že tloušťka plechu byla 5mm, tak na 75% obvodu ve svaru byl plech o tloušťce 4 až 5mm. Ale ve zbývajících 25% obvodu byla tloušťka materiálu hodně zeslabená (na asi 2mm).

Na co se máš připravit: na všechno. Jakákoliv manipulace, oklepávání, tryskání wapkou nebo poklepávání po obvodu může způsobit prasklinu a následnou nutnost výměny bojleru.

Teoreticky by možná šlo vymontovat topné těleso a přes ten otvor po topném tělese zkusit vysavačem na mokré vysávání zkusit povysávat co nejvíce vodního kamene z vnitřku bojleru bez demontáže.

Ale riziko poškození a následné netěsnosti je u takto starého výrobku velmi vysoké.

boiler
hodnocení

Abych předešel dalšímu faux pas...tak posílám odkaz s foty návodu, co je na netu. Je tam v 1. odkaze na fotce vidět vnitřní ohřívací vložku boileru na ÚT, tedy NEJEDNÁ se o "had"-trubkový výměník! Tento vnitřní ohřívák "boiler"(boiler v boileru) je přímou a nedělitelnou součástí velkého boileru a NENÍ nijak napojen na přírubu. Tudíž je příruba jen tzv. inspekční a udržbová na výběr oněch usazenin. Druhy odkaz obsahu po srolováni dole fota vnitrku tohoto typu boileru...
antikvariat-olomouc.cz/...
energoportal.cz/...

hodnocení

0x

Vymenit, lebo ked do toho zacnete sparat, rozsype sa to uz rychlo.

hodnocení

0x

Měl jsem donedávna bojler, který tu byl od předchozího majitele už nějakých roků + já 20 let. Pořád šlapal, čistěný a rozdělaný nebyl vůbec, ale měl přes 100 litrů a na jednoho člověka moc a byl velký. Tak dokud jsem ještě při síle, tak jsem ho vypustil a dal pryč a koupil jsem 30 litrový a uplně stačí. Ten když se vypustí, je lehký a sundám ho i v 80sáti :)

Pak mám pračku s horním plněním, tá má cca 23 let a valí jak čert bez opravy.

Pak sekačku, která má taky přes 20 let-Alko, motor jede furt perfektně, ale šasí (umělá hmota) už se rozpadá, tak to zatím slepuju..ale i pojezd už je malinko slabší. Dávám ji tohle léto a asi přijde už nová.

To samé mikrovlnka Whirpoolka má nějak 20 let a jede. Tu bych vyměnil už jen skrz, že bych chtěl změnu :) Ale co se týče nových, tak moc rozdílu v nich není..pořád na jedno brďo-tak počkám asi až klekne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]