Nejste přihlášen/a.
k tomu vám odpoví kompetentnější zde. já jen, že hrabat se do něčeho starého, co předtím nemělo údržbu, je cesta k odpisu té věci.
Při rekonstrukci a výměně kotle na tuhá paliva jsme asi před 4 roky měnili i horizontální bojler.
Z bojleru jsem vypustil všechnu vodu a i tak byl strašlivě těžký.
Bojler jsem rozmontoval až po výměně a vyvezení bojleru na dvůr.
Na přírubě, do které se přívádí voda z kotle, jsou uvnitř bojleru napojené měděné trubky, které vedou přes celou délku bojleru. Tyto trubky byly obalené vrstvou vodního kamene a vodní kámen bránil vytažení trubek přes přírubu. Takže to vyrvat byla docela dřina (a to jsem nemusel mít strach že něco poškodím.
Dále jsem z tělesa bojleru vysypal odhadem dva kýble vodního kamene. A protože ty výměníkové trubky jsou vo spodní částí bojleru, tak jsou právě zasypané tím vodním kamenem a proto se voda v bojleru ohřívá pomalu.
Nějaké čištění bych si dobře rozmyslel. Pokud máš možnost, tak se zkus do vnitřku bojleru podívat po vypuštění vody třeba kamerou.
Naše vysvětlení tak dlouhé životnosti bojleru bylo to, že jsme nepoužívali ohřev vody elektřinou a tedy bojler tolik netrpěl.
Ze zvědavosti jsem nakonec odřízl jedno dno bojleru, abych viděl jaká tloušťka oceli tam zbývala. Když odhadnu že tloušťka plechu byla 5mm, tak na 75% obvodu ve svaru byl plech o tloušťce 4 až 5mm. Ale ve zbývajících 25% obvodu byla tloušťka materiálu hodně zeslabená (na asi 2mm).
Na co se máš připravit: na všechno. Jakákoliv manipulace, oklepávání, tryskání wapkou nebo poklepávání po obvodu může způsobit prasklinu a následnou nutnost výměny bojleru.
Teoreticky by možná šlo vymontovat topné těleso a přes ten otvor po topném tělese zkusit vysavačem na mokré vysávání zkusit povysávat co nejvíce vodního kamene z vnitřku bojleru bez demontáže.
Ale riziko poškození a následné netěsnosti je u takto starého výrobku velmi vysoké.
Měl jsem donedávna bojler, který tu byl od předchozího majitele už nějakých roků + já 20 let. Pořád šlapal, čistěný a rozdělaný nebyl vůbec, ale měl přes 100 litrů a na jednoho člověka moc a byl velký. Tak dokud jsem ještě při síle, tak jsem ho vypustil a dal pryč a koupil jsem 30 litrový a uplně stačí. Ten když se vypustí, je lehký a sundám ho i v 80sáti
Pak mám pračku s horním plněním, tá má cca 23 let a valí jak čert bez opravy.
Pak sekačku, která má taky přes 20 let-Alko, motor jede furt perfektně, ale šasí (umělá hmota) už se rozpadá, tak to zatím slepuju..ale i pojezd už je malinko slabší. Dávám ji tohle léto a asi přijde už nová.
To samé mikrovlnka Whirpoolka má nějak 20 let a jede. Tu bych vyměnil už jen skrz, že bych chtěl změnu Ale co se týče nových, tak moc rozdílu v nich není..pořád na jedno brďo-tak počkám asi až klekne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.