Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Voda v lednici

Od: hamrock odpovědí: 14 změna:

V lednici se mi začalo objevovat hodně vody, odtokový kanál jsem zkoušel čistit, ale pomůže to jen trochu a na pár dnů. Lednice je 11 let stará a nikdy v minulosti s tím problémy nebyly (nemá No Frost systém). Mám zkusit do odtokového kanálu strčit třeba drát, kam se vlastně až dostanu? Nebo má to nějaké jiné řešení (nepočítám koupení nové lednice :) ).

Děkuji.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

5x

Drát? U lednice bývá občas plastová pomůcka na prošťouchnutí. Drátem můžete propíchnout něco, co nechcete. Takhle plastová struna do křovinořezu. A třeba se podívat a pročistit to zezadu - obvykle to ústí nad nádobku nad kompresorem, aby se voda odpařila.

hamrock
hodnocení

Ano čistil jsem to tím dodaným plastovým čistítkem, jak píši v dotazu, tak neúspěšně. Proto přemýšlím o alternativě.

riva

Na té zadní straně lednice (kam se špatně dostane) končí hadička a na jejím konci bývá občas bordel s plísní a ten se šťouchátkem zevnitř nepodaří odstranit.

hodnocení

0x
Plastové čistítko bývá často krátké, stačí použít zlehka špejli, tou nic nepoškodíte.
doplněno 04.05.25 11:32: Radím ze své praxe, kdyby byla hadička nesmyslně přes metr dlouhá, nikdy byste ji tím krátkým čistítkem nepročistil!
Ani nevycistite. Hadice bývá i přes metr dlouhá a různě zahnutá, právě proto se ucpává. Navíc špejle se může zlomit a co potom.
Používám lanko-vodic s bužírkou.
pecenkav

Přidám se k zoozahada, zatím jsem se u žádného zákazníka, který měl problém s neodtékajízí vodou z lednice nesetkal s dlouhou hadicí, všude byla přímo pod vyústěním trubičky vanička na vodu, která je umístěná přímo na kompresoru, abe se od jeho teplého povrchu ta voda ohřívala a odpařovala.

Ta dírka v lednici byla pokaždé ucpaná nějakým zbytkem ze zeleniny, natí z mrkve, kouskem listu salátu...

S tím vším souhlasím, ake beru to třeba 5podle naší lednice s mrazákem dole, kde je mezi odtokovým žlábkem a kompresorem asi metr výškový rozdíl, čemuž odpovídá i délka hadičky.
pecenkav

A není náhodou kompresor umístěný na mrazáku hned pod lednicí?

Jak u jiných lednic nevím, tohle je 40+ letá dvoukompresorova Calexka, kde jsou oba kompresory na zemi.

hodnocení

0x
Může pomoct i stříkačka:
allegro.cz/...

hodnocení

0x

Pokud nepomáhá prošťouchnutí zevnitř lednice, tak ji odtáhněte od zdi. Pak odmontujte radiátor na zádech lednice, který když vám někdo přidrží poodtažený, tak se dotanete k té hadici a můžete ji klidně vyměnit. U mé lednice ani hadici nemám, ale jen takový plastový uzavřený C profil přimontovaný k zádům lednice. Ten se dá v pohodě vyčistit. Potom ještě můžete prošťouchnout tu díru v zádech lednice zvenku směrem dovnitř a pořádně ji vyčistit.

mll
hodnocení

0x

Asi to bude někde ucpané. Zažil jsem to jen jednou, tehdy to byla šlupka od cibule. (Té vody bylo opravdu hodně. Teda hodně na zaplavení ledničky, jinak to nebylo jako u klimatizace, kde to býval kýbl denně, tak to opravdu ne.) To bylo ještě u staré lednice, kde to vedlo krátkou hadičkou rovně do té ohrádky u motoru.

Nejdřív by to chtělo zjistit kudy to vede, jestli to vede rovně, tak zkusit něčím protáhnout (drát mi přijde dost drastický). Většinou ta voda vede právě k motoru, kde se zpátky odpařuje a tím chladí motor. Ale to vedení může být různé. U současné ledica mám podezření, že to neni tak jednoduché, ale nikdy jsem to nepotřeboval čistit. Koupení nové lednice je nesmysl, pokud mrazí/chladí. Ten kondenzát se musí někam odvést a to se zrřejmě neděje, což je (snad i uživatelem) opravitelná závada.

Motor to určitě nechladí, jednak nemá jak (je to plastová mistička nad motorem) druhak ten se chladí prouděním média a svým povrchem.

asd1
hodnocení

0x

Pokud je funkční odtok a odpařování vzadu, tak bude už horší těsnění dveří a dostává se tam trvale vzduch zvenku (a voda z něj kondenzuje v lednici).

Odtok prošťouchni hodně tvrdým špagátem nebo hodně měkkým drátem (lanko), odpařovátko = odtáhnout lednici a vyčistit zezadu.

Horší těsnění - investice do oprav nemají smysl, celkově nejvýhodnější je pořídit novou lednici.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]