Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Umyvadlo špatně odtéká

Od: kacka22 odpovědí: 10 změna:
Dobrý den,máte prosím nějaký tip co na špatně odtékající umyvadlo? Viděla jsem nějaké video kde se ucpe třeba hadříkem to kolečko (pardon nevím jak se tomu říká) napustí se vodou umyvadlo pak vlastně oddělat to kolečko a zvonek to prostouchnout, ono to na chvíli pomohlo ale dělá to zase

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Asi nejjednodušší je nalít do něj horkou vodu , používám varnou konev, pak nasypu do výtoku dvě odměrky Krtka alza.cz/... je to v podstatě louh. Po 10 minutách zase zalít horkou vodou a hotovo. Gumový zvon jde použít taky, ale v tom případě musíte těsně ucpat horní přepadový otvor, jinak použití zvonu nebude účinné

hodnocení

2x

Nejlépe nalít do sifonu tak 2 litry horké vody s krtkem. nechat působit několik hodin. Pak zašpuntovat a naplnit umyvadlo horkou vodou. Ucpat přetokový otvor (druhý špunt, hadra, co máte, je potřeba to držet palcem levé ruky), odšpuntovat dole umyvadlo a rychle odtok zase překrýt gumovým zvonem, Vždy nakloněním zvonu nechat zaplnit sifon vodou a pak pumpovat zvonem za stálého dopouštěné teplé vody. Místo silného hlubokého stlačení zvonu se mi osvědčily rychlé krátké vibrace nahoru dolů, které oběma směry rotřepou a uvolní úsady z trubek.

Ovšem jednou za čas, když už toto nestačí a čas nutného čištění se zkracuje, je potřeba rozebrat a vyčistit sifon a pérem vyčistit trubky.. .

0rion

Pokud nasypete/nalijete do odpadní trubky louh, tak nedoporučuju s tím jakkoli pumpovat, louh může vytvořit obtížně se hojící poleptání.

runner2
hodnocení

2x
Rozebrat a vyčistit sifon. Prace na 5min.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, možností je celá řada - zašpuntovat výlevku, napustit horkou vodou a vytáhnout špunt. Potom třeba zvon, soda s octem (vyvolá bouřlivou reakci), množství chemikálií k tomu určených až po instalatérské péro (nikoliv péro pana instalatéra ). A také rozebrat i vyčistit sifon pod umyvadlem. Zdravím!

P.S. Prevence je nevylévat do umyvadla kávový logr či mastné tekutiny.

doplněno 03.05.25 12:15:

Upozornění - pokud máte pod umyvadlem flexibilní sifon (harmoniku), tak se stává, že ho použitá chemikálie (např. Krtek) "prožere" a budete kupovat nový (vlastní zkušenost).

sifonaksifon
Nejen u flexibilniho, ale i nerezovy bude v haji po dvou letech prolivanych krtkem (nebo jak se to rika tomu cistici). Z vlastni zkusenosti - vidim to casto u klientu. Nejlepsi je rozebrat a vycistit komplet sifon. Pokud nechce sifon rozebirat, lze dole oddelat takove kolecko, pustit vodu a spina, vlasy, ucpavky Vam vytecou do kybliku.
ben®

sifonaksifon - tomu věřím (zvláště, pokud jde o čínský nerez). Já jsem zvědav, jak si s náročným úkolem poradila tazatelka a jestli nebude mít třeba silnou či naléhavou potřebu zde za rady poděkovat a výsledek nám napsat (nebo také nikoliv).

To je velmi zajímavá informace. Můžete mi, prosím, vysvětlit, jak dokáže Krtek (tedy chemicky louh sodný, neboli NaOH) rozleptat PP , ze kterého je ten flexibilní sifon vyroben? Je to totiž stejný plast, ze kterého jsou vyrobeny lahve, ve kterých se tato chemikálie prodává a skladuje. Stejně tak mě překvapuje informace, že louh prožere i nerezový sifon. Především proto, že stejný louh se používá v pivovarech pro vymývání pivních sudů, které jsou z nerezi vyráběny ,

0rion

Nerez nevím, ale u tenké PP trubky by to NaOH teoreticky mohl protavit, protože pokud ho tam někdo nasype hodně, tak se v tom místě klidně může na chvíli vytvořit dost vysoká teplota. A druhak, žhavý louh určitě bude o hodně agresivnější, ale jestli má pak nějaké dekompozitní účinky na PP netuším, nemám s tím zkušenost.

host
hodnocení

0x

video jak vyčisti sifon asi 9 minut

je na

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]