Dobrý den, chystal jsem se vrtat do panelu kam potrebuji povesit botníky nad sebou, ale narazil jsem na kov na ktery ocividne narazim i na protejsi strane a i výše. Lze do toho dále vrtat? Uchytí se tam hmoždinka? Botníky mají být pověšeny na zdi, jsou plastové. Napadá Vás popřípadně jiné řešení jak botniky pripevnit? Děkuji!
Bude se jednat o panelovou zeď. Normálně koupit vrták na kov a vyvrtat díru a případně pak znovu vrtákem do betonu. Nejlepší by bylo hmoždinku celou namočit do sádry a ujistit se že tam sedí jak má. Hlavně nekupovat úplný aušuš a nejlevnější ale nějaké rozumné. Potom se na to můžeš klidně sám pověsit a ta hmoždinka se nehne. Tady to nevypadá že by to nedrželo, horší jsou zdi z cihel kde se může urvat omítka nebo vypadnout kousek cihly a bude velká díra.
Špatná rada !Armatura se nesmí provrtat, přeřezat ani jinak oslabit! Nutno vrtat vedle armatury!
peterka
Tak tam foukne chemickou kotvu v tubě ono to podrží. Aby se stalo naprosto cokoliv se statikou, natož s patrem tak by tam musel vysekat kapsy na odpadní trubky nebo kabely na elektriku ale fakt pár hmoždinek o průměru 1cm s tím neudělají vůbec nic, takže tu nešiř hoaxy a dezinformace.
@diesel : ano aj nie. Sam som odporca velkych zasahov do statiky bez posudku, ako napriklad drazkovanie elektro.
Vystuze su ale roznych druhov a niektora je cisto transportna, rozumej, aby to neprasklo pri prevoze a osadzovani zeriavom a preklapani vodorovne / zvislo.
Pane Peterko, že se na toto serýnkuje je jedna věc a druhá věc je to co je holý fakt "je zákázáno jakokoliv pořerušovat výztuže v panelech". Stejně jako je zakázáno řídit MV pod vlivem a přesto se to děje. Takže nepleťte si pojmy s dojmy!
V jednom případu se nic nestane ale může se stát že předchozí nájemníci a majitelé takoto toto porušili pa provrtali deset výztuží a to již může být problém. Druhá věc je ta že než se drbat s provrtáním ocele tak vrtnu díru vedle a je to extra rychlejší.
Vrtaci kladivo s pneu priklepem si poradi i s roxorem. To by tam musela byt nejaka traverza, aby to neslo vyvrtat. Pripadne jde vrtat trochu vlevo nebo vpravo?
filip
To bohužel nejde. Potřebuji ty botniky uprostred te steny…
Pri takto plytko ulozenych vystuziach sa mi osvedcilo zopar neodymovych magnetov (asi tak 30 x 15 x 3 mm) z Ciny, staci prejst po stene a kde je citit silu, tam je vystuz. Pohybom po stene potom ide vyskumat, ci je zvisla alebo vodorovna.
Kvalitny 4 britovy vrtak (Hawera, Bosch, Makita ...) si poradi aj s vystuzou, ale vrtacka musi byt s pnematickym priklepom a hlavne netlacit, nechat priklep posobit.
je někde blízko tady té vrtané díry spoj 2 panelů?.. poku ano, tak se jedná o transportní výztuž a tu tím vrtákem moc nějak nenarušíš...sice ji provrtáš, ale na statiku to vliv mít nebude
filip
Tak to bohužel netuším. Narazil jsem na to na jedne strane, a predpokladam že to bude i v teto rovine vsude nad tim i naproti… Drive jsem tam mel povesene uprostred 2 obrazy, tak se divim, ze jsem to trefil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.