Dobrý den,prosím o radu.. po instalaci nových plastových dveří se nám začaly dělat kolem dveří mokré fleky. Jedná se o stary dům, který prošel rekonstrukcí novou střechou a fasádou. Základy domu nemají vodorovnou hydroizolaci tudíž máme obavy se vzlínající vlhkostí. Zajímavé je, že jinde se vlhkost neobjevuje pouze u vchdoových dveří.Děkuji moc za pomoc S pozdravem Petr
V tomto případě měla rekonstrukce začít vodorovnou hydroizolací. Starý dveře netěsnily a tak se vlhkost stačila lehce odvětrat. Teď se neodvětrá a vlhnou zdi. Okna jsou taky nový, nebo původní?
Muze to byt take kombinace vice faktoru. Muze byt zed v tomto miste vyzdena z jineho materialu, ale i z podlozi zde muze prichazet vice vlhkosti. Tim chci rict, ze nic neznamena, ze jinde v dome se vlhkost neobevuje. Vidim to na svem dome. Bohuzel 3 roky jsou kratka doba muze se stat ze dalsi vlhka mista se jeste objevi.
Okna jsou původn, ale ty byly již dříve plastové. Jedná se dvougenerační dům a je zajíme, že u druhých vchodových dveří tento problém nevzniká. Není možné, že jsou dveře špatně instalované a táhne studeny vzduch a uvnitř kondenzuje? Jinde po celém domě tento problém není. Děkuji mnohokrát
Pokud je to v současné době, jedná se zřejmě o zemní vlhkost. Pokud je to i v zimním čase, může to být kondenzací promrzáním.
petr11
Děkuji moc za odpověď. V zime to rostlo více a dveřmi opravdu táhne tudíž bude muset nechat seřídit a uvidíme. Spíše mě zaráží, že vlhkost stoupá spíše podél dveří nahoru než, že by se rozlézala dále do domu.
Popište podrobněji, jaké je složení stěny, na které je flek. Když pomyslně provrtáte zeď, co vše provrtáte?
0rion
První co bych udělal, půjčil bych si někde bezkontaktní teploměr a změřil teplotu dveří a okolních zdí. Kdyby to táhlo vlhkost ze základů, tak by podle mě ten flek vypadal jinak. Není nějaká závada zvenčí na fasádě?
Závady jistě nějaký jsou. Jistá je chybějící hydroizolace. Ale dle všeho bude závad více. Třeba blbě namontovaný dveře, nebo zkroucený křídlo, těžko říci, z jedný fotky se toho moc nepozná. Chtělo by to být přímo na místě.
petr11
Zdivo je smíšené (cihla,kamen). Flek se začal dělat v dolním rohu dveří a začal být vidět až po vymalování( po vymalování vlastně vylezl jako kdyby barva v tomto místě nechtěla vyschnout) a po té se již začal takto zvětšovat cca po 2 letech do tohoto stavu..bohužel z vlastní blbosti jsme až do této chvíle nerešily
Z těch fotek nejsem moc moudrej. I když si je otočím tak vidím asi dveře a metr vedoucí odnikud nikam. Dát polystyren na nepodřezaný barák byla chyba, velikánská chyba.
petr11
Ano jak říkáte byla to chyba...už před realizací fasády jsem se toho bál a údajně dle stavebního projektanta to neměl být problém a polystyren se mohl použít. Bohužel nyní asi budeme muset dle mého názoru alespoň soklovou část polystyrenu odstranit aby jsme dom pomohly s prodyšností. Chtěl jsem se spíše ujistit zda je to tím a nebo zda nemohou mít vliv i táhnoucí dveře, když u druhého bytu kde montáž dveri prováděla jiná firma a tento problém nevzniká
petr11
Omlouvám se za nahrání fotek obráceně, bohužel takto se mi na stránky nahrálo ikdyž jsem vkládal správně. Každopádně zeď u dveří je i s tloušťkou rámu dveří 45cm bez 10cm polystyrenu tedy nějakých 35cm
0rion
Táhnoucí dveře by to teoreticky mohly způsobit za předpokladu, že venku je velká zima a v chodbě značně vlhký vzduch, kdy by průvan mohl zdivo ochladit až pod teplotu rosného bodu vzduchu v místnosti, ale koncem dubna se mi to zdá nepravděpodobné, spíš bych tipnul opak, že táhnoucí dveře budou zdivo u futer vysušovat. Pokud je ta zeď v tom místě hodně studená, tak na ní samozřejmě může vlhkost ze vzduchu v chodbě kondenzovat (netěsnící dveře k tomu nejsou třeba), proto ten teploměr.
petr11
Ano nyni zed u kraje zárubně kde táhne dveřmi schne nejvíce se dělalo právě v zimě kdy profukal studený vzduch dveřmi na zed, která potom vlhla. Problémy budou tedy:asi nejspíše dva a to jak prodfukující dveře a následná kondenzace tak chybějící vodorovna hydroizolace a vzlínající vlhkost. Jak píšu chtěl jsem si ujistit zda to není pouze dveřmi když jinde problém neni
kdy profukal studený vzduch dveřmi na zed,****nejdříve toto odstraňte, pak teprve další. Je třeba měřit povrchovou teplotu a vlhkost na stěně. Na zimu malý větráček za dveře. Topí se v té chodbě?
petr11
Ne na chodbě se netopi a o proti dalším místnostech je chladnější co se týká vlhkosti stěny na mokrém fleku je zaměřena 100%vlhkost na ostatních zdi kolem 25% a hned vedle mokrého fleku kam ještě nepostoupil je na nějakých 35%
Jak dlouho tam ten polystyren máte? Mám také starý nepodizolovaný dům ze smíšeného zdiva a polystyrenu se kvůli možné vlhkosti bojím. Tak do dvou let bych čekal problémy.
petr11
Fasadu máme 3 roky a jak píši nikde jinde problém není jenom u dveří
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.