Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Geotextílie do výkopu pod kamení a štěr, pro chodník

Od: daan odpovědí: 30 změna:

Dobrý den,

dělám chodník na zahradě z vyřazené chodníkové dlažby co jsem koupil od obce. Dlaždice 30x30x4cm ve dvou řadách, šířka chodníku 60cm.

Chci se zeptat zdali se má do výkopu (25cm) naspod položit geotextílie, nebo to jen vyspat kamení a na to štěřk (frakce 4/8) a zhutnit to? (a na to dlaždice)

Jestli když to bude bez geotextilie jestli se do toho nedostane zemina po deštích... Nebudou tam obrubníky.

Děkuji

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

2x

do čeho se má nebo nemá dostat zemina po deštích? já nevidím smysl té geotextilie...

tm
hodnocení

0x
Momentálně přemýšlím nad něčím podobným - akorát že mám v plánu chodnicek v trávě z jedné řady dlazdic 40x40. Viz můj dotaz zde. Ve vašem případě bych určitě dal obrubníky. Rozjede se to a mezi dlazdicemi budete mít větší a větší díru - viz mnoho chodníků po obcích. Asi bych víc řešil obrubníky než 25 cm podklad pro obyčejný chodník...

machr
hodnocení

0x

Ano dává se tam geotextilie, je to lepší. Ale když ji nemáte, tak nemusíte. Máte to jen na chození...

Kdyby to byla cesta pro auta nebo parking, dal bych geo na 100%, aby se nezatlačovaly šutry do hlíny, i to prorůstání kořenů atp... záleží zda geošku umíte levně sehnat...

tm
Tak třeba ji nepotřebuje shánět levně
krtek6

filc...nejlevnější položka celé akce..

hodnocení

0x

Zbytečné, i ta hloubka 25cm je zbytečné.

daan
hodnocení

Dobrý den, mám ještě doplňující otázku.

Výkopy vysypávám betonovým recyklátem. (nahoru pak příjde štěrk 4/8, a pak chodníkové dlaždice 30x30x4cm)

Nicméně mám trochu suťi z vybouraných příček v domě. A chtěl bych je také použít do spodní vrstvy.

1) Lze použít (samozřejmě podrcené) červené duté cihly do podkladní vrstvy? (někdo mi tvrdil, že jenom kamení a drcený beton)

2) Zbytek suťi, kde jsou omítky a malta - na pár místech na hromadě se objevila trváva, když to bude v té podkladní vrstvě nebude šance, že od spodu se uchytí nějaká tráva a bude se pokoušet prorůstat nahoru? (bude nad tím ještě vrsta štěrku 4/8 a 4cm betonové dlaždice)

Děkuji

1) ano, klidně

2) tráva nikdy nevzejde zespodu, ale spadem zvrchu.zaklíčí mezi dlažbou, štěrkem

km

1) ve vašem případě je to asi jedno. cihla se časem rozpadne a změní svojí vlastnost na běžnou zeminu, kdežto kámen zůstane kamenem. takže nahradit štěrk pod vozovkou drcenou cihlou není dobrý nápad.

2) ano, tráva se objeví, ale spíš ze semene než z původních trsů

km, v bodě jedna, to máte odzkoušeno, nebo jen tipujete?

0rion

Taky na to koukám a přemýšlím, proč by se měla pálená cihla rozpadnout na "běžnou zeminu". Nepálená cihla jistě, ale pálená? Ale možná za 100 let se v trvalé vlhkosti rozpadne, to nelze vyloučit.

Pane Orione, já mám podklad pod zámkovou z celých cihel, někde i kousky. Důležité je, hodně hutnit.

Jezdila po to nákladní auta, 10 tun,. a VZV vozík.

km

tak jednak to ví snad každý kdo se o tyhle věci trochu zajímá, nebo kdo kouká kolem sebe, druhak to mám ověřené z vlastní zkušenosti. píši o klasické cihle, ne o tvrdě pálené cihle. podívejte se na normy a vlastnosti cihelného recyklátu, kde a jak se používá. samozřejmě se dává i do vozovek, ale jen do určitýh vrstev nebo v kombinaci s cementem. dokonce se cihla přidává i do betonů, ale dle jasných technologických pravidel a takový beton je kvalitativně někde jinde. cihelný recyklát je spíš šetření zdrojů, nikoli o kvalitě, stejně jako v případě tazatele.

ale jak jsem napsal, v tomto případě je to úplně fuk.

ONo je cihla pálená a pálená! Vidlě jsem fůru CP která se po půl roce při působení povětří opravdu rozpadla že zní byla načervenalá hmota velmi podobná prapůvodní surovině, ale taky CP které byly na vlivu počasí několik let a nic se jm nestalo!

Pravd je to již pár desetiletí-bylo to ta první varianta v Olomouci u plotu tehdejšího Farmakonu (dnes tuším jen Farmak)

km

vyprávění z rodiny: na stavbu v 80. letech bylo objednáno auto CD TÝN, cihly složeny na ulici, v noci masivní déšť a druhý den večer kupa hlíny *smich* ale to je opravdu extrém...

daan
hodnocení

Dobrý den, mám další dotaz. Zjistil jsem že budu potřebovat více suťi a štěrku než mám k dizpozici.

Mám namysli po spodní vrstvu podsypu. V sousedství teď rekonstruovali střechu a je k dispozici suť z červených pálených tašek. Je to vhodné k použití do podsypu? (nahoru příjde štěrk 4/8)

Domnívám se že ano, když na střeše odolávají počasí.

Já to tak udělal, vůbec žádný problém není.

Hlavně dusat a dusat...dusat a dusat----dusat a dusat

km

pálené tašky je totéž co cihla, dejte to tam

krtek6

vhodné to není...ale dělá to tak každej druhej hobbík

Nežli zaplatit odvoz tašek a uložení někam, dovoz správného štěrku, je lepší to nechat doma a rozdrtit to.

Kutilové často udělají lépe práci, nežli firmy. Ale to je dávno známo, i ze zdejší poradny.

krtek6

no a v tom je právě zakopaný pes..rodrcené tašky, cihly a podobné keramické výroby sice člověk rozdrtí jednoduše...a pak je někde zasype...ale i přes to, že to bude x krát hutnit...tak se v průběhu času může onen keramický výrobek rozdrit ještě víc...a pak to všechno zase sedne nebo sllehne...což u kameniva nehrozí...proto se to nedělá

Pane Krtku, každý máme nějaké zkušenosti. Já nemám v dlažbě žádné koleje, ani propadliny. A to jsem jezdil s náklaďákem, skládal tunové palety, jak VZV, tak i paleťákem. A drží to.

U kámoše dělala firma dlažbu, po 6-8 letech to předělávala jiná, páč tam byly koleje po osobním autě.

Od té doby tvrdím, že je velice důležité hutnění.

Rok 2008

Geotextílie do výkopu pod kamení a štěr, pro chodník
Geotextílie do výkopu pod kamení a štěr, pro chodník #2
km

milancukrar 19.05.25 08:06: souhlasím

daan
hodnocení

Prosím vás, když se teď mluví o tom zhutnění, mám to v mém přípabě hutnit to žábou nebo vibrační deskou?

Tady je foto reálné situace. První fotka - před zasypáním štěrkem.

Druhá a třetí se štěrkem, a dlaždice pokládám jen provizorně, před hutněním je zase oddělám.

Ještě se zeptám - viděl jsem v minulosti že při dokončování zámkové dlažby, že přejížděli po zámkové dlažbě vibrační deskou. Mám to udělat taky? Jestli je to i u takto velkých dlaždic nutné. Děkuji

Geotextílie do výkopu pod kamení a štěr, pro chodník #3
Geotextílie do výkopu pod kamení a štěr, pro chodník #4
Geotextílie do výkopu pod kamení a štěr, pro chodník #5

Jelikož jsem nedělal kilometry dlažba, ale jen stovky metrů, berte vše ode mě jako moji zkušenost. Co člověk, to několik názorů.

Já dělal vše jen žábou, páč ta to více uhutní. Ale když vezmete desku, 1,5tuny, tak to je taky síla a pro chodník to je až až.

Co je pro Vás snadnější? Funkčně je to jedno.

Ve Vašem případě bych na závěr nejezdil deskou po dlažbě, to není třeba. Stačí kvalitně urovnat.

Přeji jen hezkou a bezproblémovou práci.

km
Jsem bez zkusenosti. Jel bych zabou jen ten hrubej material. Pak zasypal jemnym, polozil dlazbu a prejel deskou, pokud bych ji mel.

km,

pokud bych ji mel

to já měl tu možnost, že jsem desku (samodomo) měl více jak rok.

km

daan: jinak tedy není úplně šikovné, že chodník bude do zatáčky, protože to bude vypadat nepěkně. jak to chcete řešit, nestejně velkými spárami?

daan
hodnocení

milancukrar 20.05.25 09:50

Děkuji! Zvolím vibrační desku.

daan
hodnocení

km:

Do zatáček dám mezi dlaždice malé kameny které vytvoří pevné mezery mezi dlaždicemi. A na pár místech dlaždice sežíznu do úhlu bruskou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]