Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chodníček z betonové dlažby v trávníku

Od: tm odpovědí: 10 změna:

Rádcové - přemýšlím, že bych si v trávníku vyrobil chodníček z betonové dlažby (mám 40x40x4 cm) v jedné řadě. Klidně jako dočasné řešení. Dlažbu mám, ale shánět štěrk kvůli 20 dlaždicím se mi úplně nechce. Lze strnout 4 cm půdy a dlaždice vyskládat rovnou na srovnanou hlínu? Případně mě napadlo dát pod dlaždice pás textilie, aby nerostl plevel a bylo to stabilnější... Asi by šlo dát pod každou dlaždici pár lžic betonu, ale kdybych se rozhodl chodníček zrušit/přemístit, dlaždice s betonem by se využily již blbě. Děkuji za nápady.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
V bežných podmienkach v trávniku - strhnúť terén a položiť dlaždice do jedného radu na pochodzí (nie pojazdný) chodník stačí. Podklad príliš nekyprite. Je možné, že niektoré si časom trochu sadnú a bude ich potrebné vybrať a podsypať.
Lepšie je podsypať ich malou vrstvou piesku alebo jemného štrku. S laťou / vodováhou ho lepšie zrovnáte do roviny a pokladajú sa lepšie.
Počítajte s tým, že aj v malých špárach začne prerastať tráva / burina.
Dlažbu dajte do roviny s trávou, aby ste o rohy nezavadili so sekačkou.
Ak by ste chceli širší alebo pojazdný chodník, už je potrebné rozmýšľať nad zložitejšou skladbou.
vili
Já bych jen doplnil ke zvážení, nechal bych je v případě pokládky jen jednotlivých kusů koukat tak o 1 cm ven. Pokládal jsem do relativně zhutněného lože jen do vrstvičky písku a za 2 roky, protože jsou asi bodově častěji zatížené, jsou o 1-2 cm pod terénem a tím pádem je přerůstají trsy trávy. Ty, co jsem nechal o kousek koukat, sekačce nevadí, minimální výška sekání je obvykle víc než 2,5 cm. Jinak souhlasím.

hodnocení

2x

Jen nápad, třeba pro inspiraci, vyzkoušeno na mé zahradě. Měla jsem takové velké placáky a trápila jsem se s trávou a mechem mezi nimi. Pak jsem mezi ty placáky zasadila ze skalky půdopokryvné rostlinky a maličké macešky a všechno, co bylo nízké, netřesky a teplomilně a suchomilné rostlinky. Vypadalo to moc pěkně. Kytky se naučily nelézt tam, kde se šlapalo. Nechaly místo na došlap.

Na ten nápad mě přivedla trhovkyně, která měla statek a říkala, že velký dlážděný dvůr jí kvete. Vysemenily se jí tam a mravenci roztáhali semínka maličkých macešek. Tak většina dvora kvete skoro celý rok.

hodnocení

2x
Jasně, že lze, ale s každÿm rokem bude trošku utopenější. My to tak taky místy máme. Zrovna loni, cca po 15 letech už to bylo hodně sedlé, tak jsme to vyloupali očistili, podsypali trochou písku a zase na 10..15 let ok.
doplněno 28.04.25 16:35: Abych se míň nadřel, tak jsem povrch (to, co místy přibylo a udusaná místa, kam jsme chodníček rozšířili, srovnal elektrickým rotovátorem. Ne moc do hloubky, jen jsem ho nechal slíznout to, co chtělo pryč pro usazenï dlaždic. Vlastně po projetí rotovátoren vznikl srovnané korýtko, který se jen lehce upravilo, dosypal písek a už se dávaly dlaždice.
tm
Také si myslím, že to jde. Ale co jsem hledal rady, tak všude je štěrk. Využil bych na to betonové dlaždice, pro které nyní nemám využití a zabírají místo. Nechce se mi objednávat auto štěrku a investovat do toho zbytečně))

re4zon
hodnocení

2x
Jasne za to tak jde. Idealne rycem objet obrys chodniku presne na dlazdice (nebo dlazdici, kdyby mely byt dal od sebe) a pak naplocho sliznout drn o 1cm mene, nez je tloustka dlazdic. Pak budou malinko vystouple a nezarostou tak lehce do travy. Pokud mozno vubec nehrabat do podkladu, nebo podsypat piskem. Textilie pomuze, neni ale nutna.

km
hodnocení

2x

ano, bez klidně textilie, strněte jen 3 cm, dlaždice si sednou a za 5 let budou viditelně níž než je trávník, tak s tím počítejte. u takového řešení preferuji "šlapáky", kdy mezi dlaždicemi je vždy mezera na trávu.

hodnocení

2x
Než nějakou textílíi tak raši podsipat něčím písčitějším. Tráva by stejně prorůstala. Položení na suco má tu výhodu že jde kdykoliv rozebrat a přeložit. Tak jak připravíte podklad tak se bude držet rovina, to jest čím vice do hloubky tím více musíte hutnit.

hodnocení

0x

Jak píšou ostatní, běžně se to dělá. Ze zkušenosti, tráva neproroste přes dlaždice, ale jen mezi dlaždicemi, když se uchytí semínko zvrchu, do spáry. Někde je to vidět v zámkové dlažbě, pod které je mnoho centimetrů kamene a tráva se uchytí ve spárách.

Když tak krásně udusáte spodek terénu, hlíny, uhladíte, udusáte, dejte pod dlaždu silnější igelit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]