Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
při nedávných záplavách mi byl zatopen elektromotor (2,2 kw) domácí vodárny (SVA) vodou a bahnem. Motor jsem rozebral, vymyl, důkladně vysušil a vyměnil ložiska. Jenže jsem si v tom spěchu zapomněl poznačit pravou a levou stranu. Vše jsem sestavil, ale podle svorkovnice při zapojování kabelu jsem si uvědomil, že jsem dal stator naopak - zrcadlovitě. Vše sice funguje a na sebe pasuje, ale chci se zeptat, zda hrozí nějaké riziko poškození elektromotoru, třeba po nějaké době. Kdyby mělo být vše v pořádku, ušetřil bych si práci s demontáží a práci se stahováky.
Děkuji za odpoveď. J.
Pokud to do sebe pasuje (svazek plechů rotoru se kryje se svazkem plechů statoru), tak podle mě nic nehrozí. Pokud se nekryjou, tak by mohly vznikat axiální síly, které by nepříznivě působily na ložiska.
Poznačení polohy byla jedna z prvních věcí, co jsme dělali před bouráním motoru, když jsme se to je škole učili přemotávat (nutno říct, že od té doby jsem nic takového nedělal). Nebývá to symetrické (z jedné strany je ventilátor tak je rotor k jedné straně). Ani ten ložiskový štít nejde libovolně natočit.
Z tvého popisu nechápu skoro nic.
Přetočil jsi rotor nebo stator nebo obojí?
Rotor motoru má jednu výstupní hřídel s drážkou pro pero a jeden konec na ventilátor. Takže asi těžko přetočíš rotor.
Stator má pouze vinutí a svorkovnici, jinak je to taky kruhová symetrická součást. Když přetočíš stator, tak nemusí být symetrický podle svislé osy (levá a pravá strana cívek statoru se může lišit.
Ale pokud všechno funguje, tak se maximálně motor může točit na opačnou stranu (opačné otáčky).
V rámci tréninku bych to klidně znovu rozmontoval a zkontroloval.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.