Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Schodišťové zapojení světel

Od: alike odpovědí: 8 změna:

Poradil by mi někdo z místních guru?

trochu jsem si hrál s rozvaděčem, nějak jsem nemyslel a odpojil si schodišťové zapojení svítidel :D Potřeboval bych poradit, jak pospojovat vodiče, abychom zase mohli svítit :( Věřím, že je to úplna blbost, ale mě to prostě nejde a nedochází mi, jak jsem to 2 roky zpátky zapojil.
Jsou to vypínače 6 - 7 - 6. Světla byla napojená wagovkama v rozvaděči. Jo, že by měly být jiné barvy vodičů, to vím taky, bohužel znovu už bourat nelze. Předtím to v pohodě fungovalo

Poradíte mi prosím?

Schodišťové zapojení světel

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

3x

Už teď to neplní normu díky CYKY-J ve vypínačích. Fáze se do zelenožlutého nesmí zapojovat a ani přeznačit!

Na jeden konec 6ky přívod a na druhej konec 6ky odvod do svítidel.

PE pospojovat a N propojit z rozvaděče do svítidel.

doplněno 27.04.25 19:29:

Překontrolujte si, zda dráty vedou na dané kontakty dle obr nebo jinak a dle toho zapojte.

Neřiďte se schématem, pokud nevíte, kam dráty vedou, zda na pevné kontakty přepínačů či na pohyblivý jazyk kontaktu!

Schodišťové zapojení světel #2
alike
hodnocení

Dekuju, promyslim a vyzkousim nejhorsi, co se muze stat, ze vypadne jistic. Ale podle zapojeni v krabickach pod vypinacem je to takto spravne
bear

Jistič to nevyhodí. Je vidět, že tomu vůbec nerozumíte.

Maximálně co se stane, tak klidová poloha klapek nebude u všech dolů při vypnutém světle, ale při vypnutém světle bude cik-cak (přehození u Vás žlutého a modrého)

Další problém natane, že přepnutí jednoho přepínače znefunkčníte okruh zbylých dvou přepínačů, kterými světlo nepůjde rožnout (přehození s hnědým)

her

K tomu přece stačí přehodit 2 drátky v vypínači tuším Ř.6.
Což málokdo ví. A pak budou všechny DOLŮ = OFF, pokud nebyly. Stejně jako změna otáčení 3f motoru...

Raketová věda :-D

bear

Klidně to může přehodit na 7dmičce. je to fuk.

Popisuji jen, co nastane při špatném zapojení. Ty píšeš řešení. ;)

alike
hodnocení

Perfektni, fungujeme, az budete v HK, zvu vas na dlabanec :)
bear
28.04.25 20:32

hodnocení

2x

Este by to mozno slo prerobit zo spinacov na tlacitka a do rozvadzaca impluzne rele, ale to sa z vasej omalovanky povedat neda.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]