Plíseň mě také nadla, ale sluneční světlo ji zlikviduje. Spíš fasády jsou porostlé mechem na severních stranách.
mm
Na základě analogie s interiérem plíseň každého napadne jako první. Ale v místnostech bývají splněny všechny tři podmínky pro růst plísní:
- vhodná teplota
- trvalá vlhkost
- přítomnost organických živin (v prachu domácností je jich dost)
Naproti tomu na fasádě to bude skutečně vlhkem ulpělý prach, protože přinejmenším ta vlhkost je jen dočasná (navíc hlavně v zimě, kdy je pro plísně nepříznivá teplota) a těch organických živin tam také moc nebude.
Kdyby to měla být plíseň, musely by být zastíněné domky někde u vody plesnivé odshora dolů.
Je to všehochut-prach, plíseň... Řeší se omytím tlakovou vodou , a obnova fungicidním nátěrem. (Než jsem "pověsil řemeslo na háček", tak se dp. toto obnovovat cca po šesti rocích!)
Je ale zajímavé že se toto děje víceméně jen na moderních fasádách. Na stíkané či škrábané (brizolit, případně hladké štukové omítce se toto v tak krátk-ne moc ne máloém časovém úseku jako na soudobých fasádách neděje!
Asi je pro to živnou půdou nějaký umělý pojivo v těch akrylátových omítkách, zatímco klasický vápno tomu naopak brání. Aspoň když jsem zkusil staré spáry dlaždic ve sprše "naimpregnovat" disperzí, plesnively rychleji.
Plísně, řasy, bakterie - tvoří se tam kde je vlhko a stín, převážně na severní straně domu. Nedoporučuje se větrat, protože koncentrace bakterií je vysoká a škodí zdraví, zejména dětí v místnosti při větrání. Muzou za to omítky na fasádách, které mají nízké pH, v kyselém prostředí se kvasinkám a plísním daří. Na domech s brizolitem se tohle nedělo, vápenec má velmi vysoké pH, tedy zásadité a to prakticky vylučuje možnost bakteriím přežít. Ale i dnes existují silikonové omítky, které nemají tak nízké pH jako akrylové, ale jsou hodně drahé. Takže tyhle klasické omítky je třeba pravidelně ošetřovat , mnohdy se fleky začnou tvořit již po pěti letech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.