Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cirkulárka háže kotouč do stran

Od: roman1 odpovědí: 15 změna:
Kolébková cirkukárka-háže kotouč. Dobrý den,prosím o radu - odpovědi typu jsi debil nevšimnul sis toho to si prosím nechte,měl jsem toho celý den hrozně moc, večer jsem jel koupit kolébkovou cirkulárku,vyzkoušel jsem pár polínek,dobrý koupil jsem ji a druhý den jsem si doma všimnul,že háže kotouč cca 3mm zleva doprava,je to stará MEZ Mohelnice na krerých se prý štípávalo přes kužel a z toho může být hřídel ohnutá nerozumím tomu ale asi bych to tak viděl? chci se samozřejmě nezávazně zeptat poprosit o Vaše názory jestli je možné s tím opatrně dál řezat nebo hrozí riziko vážného či smrtelného úrazu a hřídel raději vyměnit,p.s řežu s tím menší průměry a urážky si prosím nechte,děkuji za Vaše názory.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Mez Mohelnice je výrobce motorů, nikoliv pily jako takové , ale to je vedlejší . Zde je důležité zjistit, co vlastně hází. To se dělá jednoduše, měří se to úchylkoměrem, ideální je setinový. V první řadě změřím přírubu, jestli šmajdá, je jasno. Jestli jede rovně, bude velmi pravděpodobně problém v rovinnosti kotouče

OK, dobrý, ale kdo má doma měřidlo, o kterém správně píšete?

Asi takhle - když chcete zjistit, jestli je ve vodiči napětí, taky vystačíte s olizováním drátů jen po určitou mez. Pak je na místě použít měřák. Tady je situace naprosto stejná. Pokud šmajdá hřídel, nebo příruba, taky to poznáte okem jen po určitou mez. Přitom stačí házivost 0,1-0,2 mm a na zubu to pak dělá už hodně. Úchylkoměr není nijak extra drahý, ale je pravda, že běžný člověk panelákový to mít , pravděpodobně, nebude. No a to je situace, kdy si holt budete muset sehnat někoho, kdo o dokáže proměřit - buď po známostech, nebo prostě zaplatit. Prosté...

Děkuji za poučení, máte doma podobné měřidlo?

Mají ho ti, co opravují motorová vozidla, když měří klikovky.

Někdy stačí šikovnost, pravítko a fixa.

Samozřejmě, mám jich asi šest, některé tisícinové, většinou ale setinové, jeden v coulech. Dědictví po tátovi a dědovi. A krom toho - mě právě opravy dřevoobráběcích strojů živí, takže to mám v ruce denně. Ono to vůbec není jen o klikovce, používá se to všude, kde je potřeba měřit opakovanou přesnost najetí, vůle v mechanismu a pod. Známý to dokonce používá na seřizování výpletu ráfků na bicykl

0rion
hodnocení

3x

Žádný "úchylkoměr" není třeba. Postupujte podle rady pan Milana: ručně otáčejte kotoučem upevněným v přírubě a pomocí dřívka připevněném svorkou někde na konstrukci sledujte vzdálenost kotouče. Fixem udělejte čárky na kotouči v místech, kde se k dřívku přibližuje nejvíce. Pak kotouč povolte, pootočte v přírubě o 180 st. (neotáčet přírubou!), utáhněte a znovu otáčejte a sledujte. Pokud se bude kotouč přibližovat na stejném, tedy označeném místě, šmajdá kotouč, pokud to bude jinde, je křivá hřídel.

27.04.25 17:31

*palec*

Přesně! Takhle prosté je to! Stačí fixa, když není křivý kotouč (což je, pravda, nejvíc pravděpodobné) tak je křivá hřídel . Takže stačí vyměnit hřídel za nějakých pět a půl litru. Vysloveně oprava v současném trendu. Ještě současnější je vyměnit celou pilu, vždyť je to starý krám z temných totalitních dob, který se ani nedá připojit přes Blůůtůůt

Ale já néééé, já se nemůžu ani po dvaceti letech oprostit od starého způsobu přemýšlení. Proto sebou tahám bedny měřidel, abych zjistil, že hřídel není ohnutá, protože to se stalo za těch dvacet let skutečně jen jednou, ale často je jen místě orezlá příruba, nebo nějaký binec pod ní, nebo postaru úchylkoměrem zjistím radiální vůli a pak jen vyměním ložiska za pár korun. .To bývá nejčastější problém. Fakt neumím dělat dle současných trendů, stydím se...

hodnocení

2x
Dal bych jiný kotouč a zkusil, zdali to stále hází. Pokud je ohnutá hřídel, tak vyměnit.

hodnocení

0x

Háže do stran kotouč, nebo je ohnutá hřídel? Označíte kotouč křídou, pak pootočíte pilou na hřídeli o půl otáčky a opět zkontrolujete, zdali to hází na stejném místě.

Máte foto?

Když jsem si přečetl co vše nemám psát, tak nevím, zdali jsem nenapsal něco, co Vás rozlobí.

0rion
27.04.25 17:30

*palec*

sjsksjjs

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys milancukrar 27. 04. 2025 18:07:42
! Pravidlo Z2: je zakázáno psát vulgárně, napadat, urážet uživatele, používat urážlivý nick. Pokud nechcete tazateli poradit, nemusíte.

riva
hodnocení

0x

Hele, kotouč mi někdy při skřípnutí polene taky začne házet. Nevšímám si toho a on se časem srovná.

hodnocení

0x
Kotouč se může rozvlnit, když ho moc zahřejete (tvrdé dřevo a moc tlačíte na pilu, tupý kotouč, mokré dřevo..). Takové vlnění je dočasné a většinou háže na jednu stranu 2x na jednu otáčku, protože obvod se teplem roztáhl.
Pokud háže na otáčku jen jednou, tak může být ohnutá hřídel (postup kontroly uvedl p. Milan. i když pro laika možná dost stručně), nebo jen kotouč blbě usazen (třeba bordel pod podložkou). Na větším průměru 3 mm není taková hrůza, v otáčkách se srovná, ale samozřejmě je potřeba zjistit příčinu.
Rozhodně bych ale zkontroloval, že na disku není prasklina, to může být hodně nebezpečné.

Když nějaký umělec vyhřeje kotouč tak, že se rozvlní, tak je velmi důležitý přestat řezat a nechat pilu puštěnou. Pak se srovná, nesmí vychladnout zkroucený.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]