Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hl. jistič 1faz 25A pro RD

Od: volt odpovědí: 27 změna:
Vzhledem k extremistickým a dále růstovým cenám za distribuci, tedy i "za hl. jistič" jsem snižoval hl. jistič z 3x25A B na 3x16A B, ale extremisti z ERÚ opět schválili +20% navyseni za jistič, takže jsem cenove kde jsem byl. Nyni uvažuji i o úplném odpojeni a ostrovnim systemu zejmena jen na osvětleni, na čerpadlo jednou deně elektrocentrálu. Buhužel musim ještě pracovat a tak bych nemel az tolik času hlidat spotřebu, výrobu abych večer svitil. Zejmena by ale byl problem z chlazenim a mražením potravin, rozbehove proudy kompresorů jsou extremni pro malou levnou aku převazne jen na ono sviceni. Takze uvažuji o hl. jističi 1 faz 25A v B. Nešla by provozovat cirkularka, 3faz čerpadlo na 400V ve Y ponorka ve studni, toto napeti žadny frekvencni menic jednofaz nevyrobí. Uz ted jsem zoptimalizoval spotrebu na 100kWh mesičně na méně jak 30% původní spotřeby doby předfialové. Ještě by šel odstavit mrazák a použivat notebok misto PC. TV jsem zcela trvale odpojil, nesleduji. Nechci podporovat extremisty solarni barony a jiné EU zlatokopy poplatkem OZE a distribučními sazbami Fialově "optimalizovanými".(OZE-Obcasne Zdroje Elektriny)

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
A poradit chcete s čím? Nebo jste si jen přišel postěžovat na "Fyjalovu drahotu"? Na to tu máme volnou diskuzi.

hodnocení

4x

Jsi sociálně slabý, kolenovrt, nebo jenom posedlý...?

Nemusí být úplně sociálně slabý, kolenovrt, líný, neschopný...Stačí mít na krku mastnou hypotéku.

riva
hodnocení

1x

Všechno je řešitelné. Třífázové spotřebiče napájet frekvenčním měničem. Jsou i zvyšující, které dovedou z 1x230V udělat 3x400V. Sám takový používám.

Pokud nechcete být závislý na síťových dodavatelích (tady na dodavateli elektřiny) a pokud máte vhodné podmínky, postavte si fotovoltaickou elektrárnu. Návratnost dlouhá, musíte se o to starat, ale jste nezávislý a po většinu roku nemusíte sledovat elektroměr, protože máte stejně elektřiny více, než jste schopen spotřebovat. Denní výrobu mojí elektrárny v tomto roce vidíte na obrázku. Soběstační jsme z 92%. A to máme spotřebu cca 10x vyšší než je u vás.

Hl. jistič 1faz 25A pro RD
volt
hodnocení

Jsem z oboru elektro, delam i s menici, ale sam jsem, vcetne kolegy nikdy nenarazil na menic vstup 1x 230V a vystup 3x400V, asi si to pletete s vystupem 3x230V s fazovym posunem vyrobenym menicem. Sleduji vzdy časovou navratnost investovane castky, coz u velke osttovni FVE nedava smysl, vzhledem k presne opacne krivce vyroby nez je potreba vzhledem k rocnimu obdobi. Neosttovni FVE postrada take pro me ekonomicky smysl vzhledem ke snizujicim se vykupnim cenam a dalši zpetne platbě disttibuci tentokrate za dodavku elektriny z vlastni FVE, že... Plním direktivy EU Komis a plán GD na 98,15%!
riva
Zdravím kolegu. O těch zvyšujících měničích z nichž jeden používám je víc na cnweiken.cn/...
A co se týká ceny, návratnosti a podobně, tak to záleží na možnostech a preferencích každého. Jít cestou zmenšování spotřeby znamená žít chudě až nuzně.
mll

Jestli děláte v oboru elektro s měniči, jistě jste slyšel o zapojení back to back (kdy jsou dva frekvenční měniče spojené svými stejnosměrnými stranami, jeden pak funguje jako usměrňovač (takže invertor v inverzním režimu, no v angličtině to zní zvláštně) a druhý jako střídač (invertor)). Firma ABB tomu udělala slušnou reklamu sloganem 3 dráty dovnitř, 3 dráty ven (o víc se nemusíte starat). Takové sestavy dělá více výrobců (Siemens, ČKD). Fungují plně čtyřkvadrantově a tím že místo normálního (neřízeného) usměrňovače mají aktivní usměrňovač, tak mají o nějaké procento horší účinnost (98 a ne 99% což se při megawatových výkonech dost řeší; pro nízká napětí bude ta účinnost horší).

Takový měnič jde postavit i na jednofázový vstup. Nikdy jsem to nedělal, ale udělat to jde. A neni problém z 230 voltů na střídavé straně dostat potřebných 600-700 voltů (a i mnohem víc), aby z toho další měnič udělal 3x400 nebo třeba 5x400 (vícefázové systémy byly svého času hitem, na nějaké lodi měli snad 107 fázový motor, ale normálně se počítá s menšími prvočísly jako 5, 7, 11...).

Sluneční elektrárny prý aspoň dobře korelují s potřebou elektřiny na klimatizaci (když víc svítí, je potřeba víc klimatizovat). To větrné, ty nekorelují s ničím. Ale v zemi, kde klimatizace neni běžná (nesnesitelně je pár dnů v roce a nemá smysl takové zařízení pořizovat) je nám to k ničemu.

jir
hodnocení

0x
I ty třífázový motory jdou zapojit na jednofázový rozvod. Použije se vhodný kondenzátor a motor se přepojí do trojúhelníka. Výkon pak má cca 70%. Problémy s mrazákem se dají eliminovat zrušením mrazáku a vykopáním vhodně hlubokého sklípku.

hodnocení

0x

Počkej ještě chvíli. Třeba doba fialová skončí a nastane blahobyt a nebudeš muset vymejšlet nějaký ptákoviny.

volt
hodnocení

Tak, tak! Az všude a všichni budem plnit na 100% GD geniálni plán Velké EU Komis, všude se bude zpívat a tančit s radosti a Slunce bude svitit vstřic svetlým zářným bezemisnim zitřkům nové Evropy s konečnm řešením ruSSácké otazky! Sama Boží prozřetelnost je s námi!

hodnocení

0x
Pre vas len emigraciu kdesi do pralesa, bez elektriny, mrazaku a vlady.
Vsetky vymysly ako solar alebo centrala na benzin budu drahsie, ako odber zo siete, po zohladneni nakupnej ceny.

sas
hodnocení

0x

A kdo dnes potřebuje cirkulárku? Vždyť lidi jsou čím dál línější a nejšikovnější a ještě by jsi uřízli prsty :)

A 400V čerpadlo? Já mám 30m vrt a čerpadlo i se šňůrou 3x0,75mm2 (max. 800W, jinak frekvenční takže běží většinou na 1/2 prikonu) 230V, stálo něco málo přes 3000,-

Takže 1x230V stačí i na barák. Zejména když máš HDS až na pozemku na baráku :-D

Btw, Průměrný příjem za posledních 10 let vzrostl o 80%. I přes ten výkyv kovidový.

Takže některé položky podražily, Některé méně, třeba jídlo, vepřový jde koupit stále za 80 Kč kilo v akci že ;)) Některé více. Hlavně se z toho neposr.. ;)

volt
hodnocení

No já občas optimalizovane přijmu dřevo z panskýho a i ze skromné válečné zahrady, tak řežu na rozbeh Y/D na cirkule, dřive jsem chodival i na modřinove "koléke" na topeni. Tři svetry jsem si uz poridil, abych nepodporoval Putina a oligarchy a korigoval spotrebu dle dikektiv Komis a GD. No v 30M studni mam ještě zlý sockový litonový 3F Nautila čerpadlo, musel bych zaplatit firmu aby mě ho vytahla, ty zlý sockovy pozink trubky i se sloupcem vody na těžkým čerpadlem sám nevytáhnu a když kladkostrojem, tak stejne potrebuju dalsi par ruk na povolovani pozink trubky co 4-5 metru, to sam neda ani superman. Nejaký zlý ruSSacky Mališ 1F čerpadlo taky nechci, abych nepodoroval Putina. FVE jsem nekupoval novou abych nepodporoval komunistickou činu a jeji rejdy v EU, mám bazarové jistě již ideologicky časově vyčišt3né FVE panely a přímo bez činskeho střidace SS slozkou napajim spiralu bojleru. Nyni váhám co s Teslou, protoze je jednoznacne nove ideologicky závadná s proruSSáckým narativem US oligarchy ... S Ukrajinou na věčné časy a nikdy jinak!
sas

Jj nautila ještě z první republiky ne? To je asi překonaná technologie. Navíc to stojí nesmysl.

Do vrtu se nedává malyš, to by ho rychle zničil vibracemi, Kdyby to teda nebyl vrt rovnou do skály, ale do nějakých písku hlín atd

seš blázen? jeden podporovatel nic neovlivní ... Piš normálně o co ti jde, zdá se že poradit nechceš... Frustrace z politiky si řeší jinde, třeba nějaký psychoterapeut? ;)

hodnocení

0x

Vaše rozhořčení nad podporou občasných zdrojů elektřiny je spravedlivé. Pro zachování duševního zdraví je ale dobré malé věci řešit rukou mávnutím. Za předpokladu, že v rodinném domku bydlí dva lidé s celkovým příjmem zhruba 70 tis. a spotřebují celkem elektřinu za 700, je to s dostatečnou přesností výdaj 1 %. Má vůbec nějaký smysl věnovat čas, pohodlí a nervy úspoře z takové částky?

volt
hodnocení

Aktualne jsem v RD sam a celkové naklady na E+P mam za 12M cca 34k czk, minus 4000bonus na P a minus 2 500 na E(deleno dvema protoze E je smlouva na 2R) Coz povazuji za extrémní naklady na jednu osobu, když vytapim sotva 1/3 RD a zbytek temperuji...i ten P mam za jednu z nejmenšich cen na trhu, co je to platne, když Sikelo-Fialová junta svými nazi protičeskými zásahy i do tranzitu plynu (skandalni nakup predluženeho pateřního distributora plynu)a nakupu zasahla tak, že jejich ERÚ jim jde na ruku a extremne zvysuje distribučni poplatky i, i za P...Těžko se nachazi pro jejich Zločiny slušná slova, absolutni ZLO, zeleni a Zelenskij nacisti...
Jestli máš podezření na jakýkoliv zločin, měl bys to nahlásit. Udělal jsi to?
@jenyk
A kdyby byly zločiny "kryté" pomocí zákonů? Jako by někdo mohl říct třeba Green Deal?
A je jedno jestli dělal zákony Andrej Bureš a jeho tlupa, nebo Petro Fialenko a jeho tlupa

hodnocení

0x
Čerpadlo mám jednofázové o příkonu 600W, vyměnit čerpadlo je levnější, než pořizovat 3f měnič. Cirglkulu jsem už par let nepoužil, řežu v lese rovnou na kotlovou míru, nebo doma elektrickou řetězovkou.
Jinak také uvažuji vyměnit jistič před elektroměrem, protože platit za to co ani za rok nevyužiji bude drahý luxus.
volt
hodnocení

Zatím dělá rozdil plateb za rok 3000Kč u mé D45 a pripadne D25 1F 25A. Primotopna sazba vychazi pri mem stavajicim 3F 16A podstatne levneji nez D25 3F 16A i pri me velmi nizke spotrebe. I přesto me nyni prisla faktura za 4mesice 400kWh, kdy me konecna prumerna kWh stoji 9Kč, bez odpočitani tedy 2R smluvniho bonusu 2500Kč od dodavatele, ktery jsem po dlouhé smlouvaci anabázi dosahl i na svoji nizkou spotřebu. Takové rocní výše faktiry za 12M cca 12 000Kč jsme platili pred par lety za 3x vyšší (+200%) spotřebu ! Pro ilustraci jak nás Fialová protičeská junta masivne okrádá...Jde mi o princip, osobni integritu, těm fakticky nacistům za každou cenu neplatit vice než naprostou nutnost. Jen na jejich vyrobene rlektricke inflasi mě okradli o vyšši statisice na úsporách i kdyz jsem mel čast v protiinflačnich st. dluhopisech...inflace je jeste vyssi nez priznana ...
Současné trendy už zajistily minulé vlády.
Výhled do budoucna je takový že silová elektřina bude na celkové faktuře tvořit méně než polovinu. Až budou všude nainstalované 4Q elektroměry tak teprv budou velké změny sazeb.
Já jsem loni odebral ze sítě 0,5MWh, jedna kilowatthodina mě přišla na několik desítek korun.

hodnocení

0x

Jakou máte spotřebu (elektřina + plyn) za rok?

Za udržitelnou hodnotu se považuje 60 až 80 GJ na osobu za rok (16,6 až 22,2 MWh na osobu za rok).

---

Jestli si tohoto ukazatele všimne EU a bude pokutovat nadspotřebu, nevím ...

Hl. jistič 1faz 25A pro RD #2
mll

Jo dřív se přidělovaly uhelné příděly a něco podobného na elektrické vytápění. Přídělový systém naštěstí skončil po roce 90 a dneska si může každý spotřebovat kolik je schopný nebo ochotný zaplatit.

Jo taky se dřív platilo za nadměrné metry, a v obecních bytech se tak prý platí dosud (aspoň to říkal člověk, co dělal školníka a byl v tom školním bytě sám se ženou a právě prý platil za nadměrné metry, ale je to člověk, který si normálně dost vymýšlí, takže je otázkou, jestli tomu věřit).

volt
hodnocení

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys milancukrar 27. 04. 2025 17:28:38
Prosím, vynechte urážky. Děkuji.

mll
hodnocení

0x

Ono zdražilo všechno a ještě o víc, než nějakých 20%. Nezapomeňte, že posledních několik let tady máme dvoucifernou inflaci i když se snad už prý dostala na jednocifernou.

Za jednofázové připojení se platilo nějak víc, takže možná skončíte, kde jste byl.

Tak jak všechno zdražuje, tak zdražuje i elektrika, na tom bych neviděl nic nenormálního. O to dostáváte na výplatní pásce víc peněz. Říká se tomu inflace, z výplaty si koupíte pořád steně, jen počítáte s vyššími čísly (jo horší by bylo zdražování, jakože výplata by byla stejná a zvedaly by se jen ceny, to by nebyla inflace).

3f motor a čerpadlo můžete provozovat přes měnič (z 220 střídavých udělate v pohodě 650 stejnosměrných a to na výrobu 3x400 bohatě stačí), ale to by se trochu prodražilo (takový měnič neni levná záležitost).

Televize budou jen drobné. PC víceméně taky, ale výměna za ntb neni nic proti ničemu.

Nejsou to dneska už AZE (Alternativní Zdroje Energie). Vím, že jsem byl v šoku, že se pod OZE počítá mj. i zemní plyn (ten je vážně obnovitelný?). Zřejmě proto se pak ta zkratka změnila na AZE.

volt
hodnocení

Průměrná inflace, pruměrná, činí za necele roky Fiala "vlady"nejméně, nejméně 40% a to bez ohledu zda vám ji zaměstnavatel vyrovná valorizaci také o 40%, inflace to bude tak či onak, protože se jedna "o zvýšení cenové hladiny", bez ohledu zda budou zvednuty příjmy spotřebitele. Neznate definici inflace. Mě koroprace mzdu zvedla za ty 4roky sotva o 15-20% podobne jako drtivé vetšině občanů v závislé výdělečné činosti. Čili nás tento režim jednoznačně poškozuje a okrádá už i užíráním zdaněných příjmů a úspor. Čili nechci z principu tento režim podporovat vice než je nutné. Za 1F 25A se platí podstatně nižší distribuce než za 3F, mě to dělá ročně 3000czk.
zif

A to průměrný schopný člověk vydělá třeba za hodinu. A vy už jste tady naplácal spoustu zbytečného času a zkrátil si tak život :))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]