Nejste přihlášen/a.
Ahoj, ví prosím někdo, jak udělat v jeklu 5mm šestihrané díry na nýtovací matice?
něco jako je shop.simaf.cz/...
Neexistuje třeba nějaký přípravek na vrtačku? Děkuji
a proč řešíš 6hranou díru?..však vyvrtáš díru o průměru matice a pak ta nýtovačka se v tom zdeformuje jak ji lisuješ
Pokud se nepletu, tak šestihranné nýtovací matice jsou určeny do tenkých plechů, ve kterém si matice ten šestihran vytlačí pomocí nýtovacích kleští. Jekly mají silné stěny, takže si nejsem jist, jestli to bude fungovat. Každopádně šestihranný otvor vrtačkou neuděláte, o žádném přípravku nevím, jedině udělat menší otvor a doupravit čtvercovým jehlovým pilníkem, vzhledem k velikosti otvoru by to mělo jít rychle. Možná by postačilo propilovat do čtverce, nýtovačka to tam narve, jde jen o to, aby se nýt neprotáčel.
Problém s tisícihranem je ten, že pokud budu chtít v budoucnu povolit závit, hrozí to, že se to vtom tisícihranu protočí. Jen můj názor.
Pokud máte strach, že tisícihran/mnohohran nebude držet, tak jedině udělat otvor ne zcela kulatý, matice se při lisování do jisté míry přizpůsobí tvaru otvoru a v nekruhovém lůžku by se protáčet neměla. Pokud budete vrtat ruční vrtačkou, nejspíš uděláte otvory mírně trojúhelníkové, tak když použijete vhodný průměr vrtáku, mohlo by to vyhovět. Nebo tomu trochu pomoci pilníkem, nemusí se jednat zrovna o šestihran, prostě aby otvor nebyl kruhový, třeba jak jsem psal mírně do čtverce (nesmí se to samozřejmě přehnat, nejlépe nejdřív vyzkoušet na odřezku jeklu).
"že se to vtom tisícihranu protočí" kvalitně nalisovaná matice se neprotočí. Nesmíte to lisovat amatérsky dvěma matkama, ale použít profi kleště. A pokud použijete nerezové šrouby, abyste předešel korozi spoje, tak to bude povolitelné i za desítky let.
Vymýšlení všelijakých úprav a šišatostí otvorů je zbytečnost, nejvíce záleží na průměru díry a kvalitě lisování.
5mm materiál na závit rovnou stačí...co to bude zat+žovat? Nýtovací matky jsme dávali do 1,5mm plechu na rozvaděčových skříních...
nějaký přípravek na vrtačku****jako že točením vrtačky se udělá hranatá díra? To snad ne...
Nevím, jaký máte jekl, ale domnívám se, že vyvrtáte /kulatou) díru podle rozměru "C" a tlakem, zatlačíte nýt do díry. Šestihran se tam protlačí. Nebo dírku zvetšíte o desetinky mm.
U některýc matrošů se dopilovává hrana
Točením vrtčky určitě ne, ale viděl jsem přípravek, bohužel jsem neviděl v čem to bylo upnuté ale přípravek se strčil do díry a tlakem směrem k sobě prořezal šestihran.
Jinak mám ocelový jekl o síle 5mm.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.