Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přemístěná paneláková koupelna – schodek na chodbě

Od: pidgiin® odpovědí: 19 změna:

Předchozí majitel bytu se rozhodl přemístit koupelnu z bytového jádra do komory. Kvůli vedení odpadu bylo samozřejmě nutné koupelnu umístit o něco výš, aby měl odpad spád.

Koupelna je 15,5 cm nad terénem a na chodbě vznikl krkolomný schodek vysoký 11 cm. Délka odpadního potrubí je zhruba 4 metry.

Jde mi o to, jestli by nešlo ten schodek o pár centimetrů snížit. Např. napojit odpadní trubku o kousek níž – přímo pod odpad od WC (viz fotka). Nebo použít oválnou odpadní trubku namísto kulaté.

Předem díky za radu!

Přemístěná paneláková koupelna – schodek na chodbě
Přemístěná paneláková koupelna – schodek na chodbě #2

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Použít přečerpávací stanici,odpad pak v rámci bytu můžete vést neomezeně. Oválná trubka - to je nějaký nový patent?

hodnocení

Pokud by bylo možné použít přečerpávací stanici, tak by to můj problém vyřešilo. Se schodkem 5 cm by se dalo žít ;)

2024
Pak by tam žádný schod nebyl, protože výtlak z přečerpávací stanice byste vedl pod stropem.

2024
hodnocení

2x
To je tak, když Pat a Mat dělají koupelnu.
Ale jako příspěvek na školení instalatérů v zácviku je to výborné.

krtek6
hodnocení

2x

už jsem viděl ledasco...ale evidentně ne všechno...*cteni*

2024
Pokud bych byl doktor a někdo za mnou přišel se zlomenou nohou z tohoto "úžasného výtvoru", tak volám na pojišťovnu a nechám mu to komplet zaplatit (nebo toho lidového všeumělce, který to takto doprasil).

petrovic
hodnocení

0x

Neni to nahodou byt ve ValMezu? Presne toto mel kamarad doma i s tou dlazbou. Tenkrat jsme premysleli, premysleli ale na jine reseni neprisli. Je tomu uz 8 let zpatky.

hodnocení

60 km od Valmezu :)

petrovic

Tak to by sedelo. Pry to delal kdosi, kdo uz neco takoveho v okoli delal. A ocividne pouzil i tu samou dlazbu. Svet je maly :)

krtek6

to by ledasco vysvětlovalo... "co je křivé, to je valašské"

hodnocení

Mně jeden instalatér říkal, že těch 15 cm, o které je koupelna výš, v zásadě odpovídá. Něco udělá sifon, 5 cm průměr trubky, spád 2 cm na metr.

Takže jde o to, jestli by se nešlo zaseknout do odpadové stoupačky o kousek níž. A ta přečerpávací stanice by byla super, kdyby to bylo možné.

krtek6

my tu, ale neřešíme to jestli je to technicky možné, ale to, že je to jak pěst na oko...tohle normálního člověka nenapade...a toho instalatéra a obkladače toho muselo umlčet od poznámek jen solidní počet natištěných Masaryků

km
krtek6: ale tazatel se pta jestli je to technicky mozne a neresi, jestli je to jako pest na oko.

km
hodnocení

0x
Prijde mi, ze k problemu pristupujete nelogicky. Jednak napojit odpad koupelny pod odpad wc pujde tezko, kdyz wc je napojene na nejnizsi urovni stoupacky. Dalsi veci je ze 5 cm je malo, to problem nevyresi, kdyz schudek je 10 cm. Nejlepsim resenim by bylo odbourat tu schudkovou debilitu v predsini a udelat tam normalni jeden schod bez sikmin. Na hrane oblozit kontrastni dlazbou, at je schod videt.
km

jako ještě pochopím: přesun koupelny = potřeba nahnat spád. ale proč probůh neudělali v předsíni normální schůdek zleva zprava, ale vytvořili toto viz foto, to mi opravdu hlava nepobírá *sok*

0rion
hodnocení

0x

O oválných trubkách jsem nic neslyšel, ale lze koupit plastové obdélníkové trubky na rozvody vzduchu, ovšem jejich pevnost nejspíš bude nedostatečná pro jiné použití. Jedině použít nerezovou obdélníkovou trubku a vymyslet a vyrobit spolehlivé přechodky na kulaté potrubí. Tím by se to možná dalo snížit.

hodnocení

0x

Všechno jde, ale v tomto případu by to bylo pracné a asi by to pomohlo tak 5-7cm.. -musela by se ta paneláková odbočka (oklo ní vybourat a kus podkladního betonu pod trubkou co máte červenou šipku aby celé šlo ještě níž- stím spojené uřezání odpadu a jeho prodloužení protože by vše šlo níže. Dle mého to vyjde možná s přečerpávacím čerpadlom o něco dráž, ale výsledek by byl lepší=podlaha by mohla být rovná a snížený podhled z +-250cm o dejme tomu 20cm ničemu nebude vadit .Toliko můj názor. Jinak u minulé firmy vodáci říkali s nadsázkou, že i rovina je spád, a běžně dělali spád 1-2%, u dešťáku klidně i 0,5%. Když je prý velký spád, že se to snadněji ucpe nevím nezkoumal jsem.

Něco podobného nyní dělal vodák ve vedlejším bytu-tam ale šlo o výměnu levé za pravou odbočku a její spuštění jen o 2cm níže. Měl štěstí podařilo se , když odřezal stoupačku že n bez ohledu na okolnost jen někdo vypustil vodu z dřezu a že nešlo en-óňo!

krtek6

tu odbočku už níž nedáš...musel bys do toho zainteresovat i souseda pod a už vidím jak tě někdo pustí, aby ses mu jebal v šachtě...řešil jsem s tou odbočkou něco podobného loni...taky jsem chtěl kvůli sprcháču níž...ale hrdlo té trubky pod mazaninou tě nepustí..viz. první věta

Tak někdy to jde, někdy to nejde, v případu viz výše to šlo-šlo by to asi i o víc než 2cm a dokonce i bez zásahu zezdola , ale nám to úplně stačilo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]