Dobrý den, chtěla bych se zeptat víte jak máte doma pojistky na elektriku? Začalo nám to dělat opravdu divný zvuky a mám strach co se může stát. Mám nahraný i zvuk co to dělá kdyby to šlo přidám to tu. Prosím o radu Děkuji.
Když tomu evidentně nerozumíte, tak se na to bude muset kouknout někdo, kdo tomu rozumí. Elektrikář, revizní technik, ale klidně i známý kutil, pro kterého není elektřina něco neznámého.
Je to nebezpečná závada a vaší povinností je vypnout daný obvod nebo hlavní jistič. Povinností majitele je zajistit opravu od člověka který má potřebnou kvalifikaci.
Zavolajte si elektrikara, bude zrejme nutne dotiahnut nejake spoje, pripadne vymenit istic, ak uz doslo k roztaveniu plastu zlym kontaktom. Toto je vacsinou signal na zacatie celkovej rekonstrukcie vratane vymeny kablov.
lll
Uff, nestrašte jí hned celkovou rekonstrukcí! Dotáhnout spoj, a to co nejdřív. Zeptejte se po domě, sousedů, případně na svj, ať vám nějakého elektrikáře doporučí.
peter - opravdu je nutné dělat celkovou rekonstrukci elektro, když je někde zřejmě jen nedotažený kontakt? Nemáme žádné informace, jak jsou rozvody staré, nevíme vlastně nic. Rozumná rada je zavolat elektrikáře. A jestli je poblíž elměr, tak už jsem potkal takové, které vydávaly podobný zvuk.
jir
U nás v bytovém domě se povolený hliníkový drát ve společném rozvaděči projevil jiskřením a prskáním ve spoji. Přivolaný elektrikář musel odplombovat rozvaděč a drát zkrátit a utáhnout.
Pan Peter tam asi byl osobně, když si myslí, že je nutno vyměnit hned celé rozvody... Z mě zkušenosti - povolený hliník, na přívodní svorce v hlavním jističi.. ale nebyl jsem tam , nelze takto odvodit. Myslím,že člověk se způsobilosti to může vyřešit za cca hodinu, i s výměnou hlavního jističe. Není potřeba hned strašit tazatelku, že je potřeba vyměnit celé vedení, asi pan Peter má málo kšeftu? Nebo mu dělá dobře strašit laiky?
Logicky : prechodovy odpor na zlej svorke = vznik tepla = znicena izolacia vodica, samotny vodic skrehnuty = nutna vymena. Co je na nejakom starom hliniku problem. Tam, kde su taketo ohnove efekty, je na 99% stary povodny zanedbany stav bez udrzby. Nejake platanie nie je riesenie.
No ale první krok bude směřovat k oddálení větších škod, nějaká rekonstrukce se udělá později nebo taky nikdy. Ten zvuk je opravdu na vyhoření (byť instalace by měla být udělaná tak, aby tohle k požáru nevedlo, no ale co my víme co je okolo, a jak byla ve své době provedená).
V dotazu zaznělo slovo pojistky, pokud to jsou opravdu porcelánové pojistky, tak mohou být špatně zašroubované - potřebují dotáhnout (při tomto zvuku možná ale ještě očistit). No ale kdo má dneska doma nebo kdekoliv ještě porcelánové pojistky, takže spíš to budou jističe (tzv. automaty).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.