Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dostala jsem tuhle pračku ROMO R 190.1 b - /..., má s ní někdo zkušenost? Musí se po praní prádlo ještě máchat ve studené vodě určitě. A jaký prášek na praní je nejlepší? Chtěla bych, aby prádlo po vyprání opravdu vonělo čistotou, když ho rozvěsím. Poradíte? Já jsem sama, tak mi stačí tahle malá.
Pračka je skvělá. Umí vyvařit, umí vyprat. Ale to je všechno. Prádlo je čisté, ale plné mydlinek, zbytků prášku, zbytků špinavé vody. Z pračky ho musíš vymáchat a vykroutit ručně, protože ždímačku nemá. Mokré prádlo je těžké, špatně se s ním manipuluje a některé kousky z dobrého materiálu kroutit nesmíš. A to všechno nejlépe 3x. Tedy 3x půl vany vody. Ještě teď mě bolí svaly, když si vzpomenu na kroucení ložního prádla, ručníků, plen. Na závěr, hodně mokré prádlo povesit tak, aby mepokapalo nic, co mokré být nemá. A úklid koupelny, hodně velké vytírání. Zahřívání vody, 3x vana vody, tedy nic levného. To raději se poohlednot po repasované automatce.
Taky přidám vzpomínku.
Když měl syn asi 10 dní (byli jsme doma z porodnice jen pár dní), zlomil se mi na dvířkách automatky takový malý čudlík, dveře se otevřely během praní a vyvalila se voda a mokré nevyprané plínky. Tenkrát byly jen látkové, denně jsem vyvařovala. Naštěstí mi kamarádka z domu půjčila tuhle mini Romo a ždímačku Perla. Vydržela jsem s tím několik dní, než se manželovi podařilo sehnat a vyměnit ten čudlík. Dnes je to téměř na den 38 let. Prala jsem v mini Romce všechno, i na staršího syna, a byla jsem užaslá, jak se všem těm zašmírovaným tepláčkům a punčocháčkům vrátily barvy a zmizely dlouhodobé fleky, a těm mírně zašedlým plínkám po starším bráchovi vrátila mini Romo oslnivou bělost. Automatka mi takto nikdy nevyprala.
Jako krám co se někdo chtěl zbavit dobrý.Vypere - to ano a ždímačku to nemá.Ručně a pověsit nebo ždímačka zvlášť.Odmočit spoďáry nejlépe v prášku NAMO a pak to snad ta stará pračka zvládne.Taky byla na staré porucha a tak jsem ji dal pryč a zdarma i s dovozem BOSCH WLX 20462 BY.Použitá ale funguje.Vonět byste měla hlavně Vy-tak nějak lidsky.
V podstatě se dá říct, že je to automatická pračka bez programátoru . Prášek se používá stejný jako do automatické, nastavíte teplotu a čas a pustíte. Chcete předeprat? Uděláte to samé ještě jednou. Chcete máchat? vymácháte buď ručně ve vaně nebo do pračky dáte jen vodu. To samé s aviváží. Prostě "automatická" pračka, která nic nedělá automaticky, ale každý krok si musíte nastavit ručně. Akorát teda neždíme.
Princip praní je trochu jiný, prádlo se nemotá v bubnu, ale vodou i prádlem motá ta vrtule. Výsledek je +/- stejný
Ako bonus potom nasobne vacsia spotreba vody, ciastocne elektriny a zle vyprate pradlo plne zvyskov pracich prostriedkov.
Já jen nechápu, jak je možné, že tato pračka je stále v prodeji a dokonce i dost stojí, určitě je spousta lidí, co ji kupují a používají, jinak by ji už přestali vyrábět a stáhli by ji z prodeje.
Povytírat zem vodou z pračky může jen blázen. Úspora 20kč? A zem nasmrádlá a kluzká od detergentu pracího prášku.
Na youtube je z USA dokument největší držgrešle. Doporučuji zkouknout. Tam nejsou lidi líní ani vybírat popelnice a hledat zeleninu v bioodpadu ze supermarketů nebo pořádat ples k 18tinám své dcery v tělocvičně nebo v domově důchodců, aby se ušetřilo. Nebo se vykoupe celá rodina v jedné vaně či používá celá rodina jeden zubní kartáček.
Tohle vyprávěla babička, jak se dřív hospodařilo s vodou. Ono když se každý kousek musel donést od studny, to si člověk rozmyslel jen tak vylít vodu z nádobí nebo z koupele. Takže se voda několikrát použila než skončila spláchnutím WC (měli prý splachovací WC, ale bez nádrže, splachovalo se kýblem). Už si to přesně nepamatuju, ale měli to naši předkové vymakané. (Dnešních 100 litrů na osobu a den by asi působil jako luxus.)
Ono i z běžné pračky by bylo možné tu vodu jímat a na něco využít, ale fakt to asi nikomu za to nestojí.
Dneska když voda teče z kohoutku tak nad tím nikdo neuvažuje.
Dobře, tak ale když nepoužiji na praní prášek, ale gel, tak tam žádné zbytky prášku nebudou, gel tam asi nezůstane, navíc pak si to vymáchám ve vaně. Já toho prádla moc neperu, tato fyzická práce mi nepřijde nějak šíleně těžká, to mě víc nebaví odmrazování lednice, to mi přijde jako větší pakárna.
Ano, měla jsem ji od roku 1975.
Jenomže jsme ji měli v domě, ve sklepě tzv. prádelně.
Ohřát vodu ve velkém kotli a udělat si na máchání takový systém.
Měli jsme několik stolečků a na nich dětskou vaničku a velký škopky.
Prádlo se roztřídilo od světlého po tmavé.
Prádlo se v pračce točilo a naučíte se, kolik ho dát do lázně, aby to šnek utáhl.
Velký povlak na přikrývku dát samostatně. Máchání tohoto a ždímání budete mít jako posilovnu.
Je pravda, že dětské pounčocháčky a tepláčky byly pěkně zamotané. Ale to vlastně nemáte.
Měla jsem na vyndavání lavůrek a silný klacek na vytahování. Můžete použít velkou vařečku.
Ždímačka by byla dobrá, ale měla jsem zdravé ruce, tak se z mydlinek vyždímalo a potom asi třikrát máchalo, dokud nebyla voda čistá.
Prádlo je barevně lepší, jak píše rádce nade mnou, z důvodu, že vkládáte prádlo do teplé vody (a je ji více) a ne do studené a též mácháte ve vlažné (poslední bývala studená). Je fakt, že prádlo většinou musíte potom více žehlit, automatka je šetrnější.
Problémy u této pračky u různého druhu prádla: vyvařování - to chce hodně vařící vodu (my jsme vyvařovali extra v tom kotli), ale to Vy nemáte.
Namáčení - prádlo jsme den předem namáčeli, ale to mě nebavilo, tak jsem to dost šidila. Také byly kdysi jiné, náročnější textilie. Musela jsem vlastně i škrobit.
Takže po utěrkách byste musela počkat, nebo dopustit studenou vodu na barevné 50 - 60 stupňů.
Pozor na jemné prádlo, to jsme prali dost v ruce.
Záclony se musely přežehlovat.
Když na to teď vzpomínám, tak to byla tedy robota. Ale jestli máte málo prádla, tak to půjde.
Jinak si na vanu pořiďte nějaké prkno a na to velký škopek, ať se nemusíte při máchání shýbat do vany. Za chvíli byste si zničila záda /bederní páteř/.
Když nebyly malé děti, tak stačilo vyprat jednou za týden, za deset dní a výhoda byla, že se vypralo opravdu všechno. Ale člověk strávil dopoledne v prádelně. Nikde nic nezbývalo, jako dnes u automatické, kdy čekáte, až se příslušný typ prádla nashromáždí.
Jestli jste starší, tak do budoucna, až nebudete moct, síly ubývají, tak Vám stejně tu automatickou pračku doporučím, soudím podle sebe. A ano, prádlo hezky voní, zvláště, pokud ho dáte ven na šňůry. Prášek můžete jakýkoliv, i třeba Jelena, nebo Marseilské mýdlo = to je voňavé.
To jsme měli doma když jsme byly malé děti. Pak si rodiče pořídili automatickou pračku, když to už šlo (ona jejich dostupnost nebyla nijak slavná, to neni jako dneska, že zajdete do obchodu a vyberete si z několika desítek vystavených).
Prádlo z této pračky se muselo vymáchat ve vaně a vyždímat va ždímačce. Během praní se to míchalo takovou velkou vařečkou. Prostě bylo to opravdu velké prádlo, ne jako dneska, kdy dáte prádlo do pračky a za hodinu si ho vyzvednete vypané a pověsíte ho. No ale vzpomínky jsou opravdu mlhavé, tuhle pračku jsme jako zálohu drželi ještě dlouho, ale když jsme zjistili, že opravář přijde do týdne (nemusí se čekat 3 měsíce) nebo nová pračka druhý den po jejím objednání, tak jsme tento kus historie zrušili. (Mimochodem zálohou za tuhle pračku byla valcha, ale za ty roky se to stalo jen jednou, že by se porouchala, to pamatuju, že u nás doma se pralo na valše.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.