Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu. Soused dal na svou zahradu v těsné blízkosti mého víkendového domu úly se včelami, které mne obtěžují při pobytu na mém pozemku. Prosím o radu, jak mám postupovat aby soused včely přesunul jinam do bezpečné vzdálenosti od mé chalupy. Se sousedem není možná žádná domluva, jeho chování vyplývá z jeho snahy zámerně mi znepříjemnit pobyt na chalupě.Nikdy jsem tomuto člověku neublížil, jeho zaujatost nezná hranic. Prosím o radu, jak se mohu bránit.
Děkuji ZuzanaK
Moje celoživotní zkušenost se sousedem a jeho včelařstvím.
65 let mě provázejí sousedovic včely, které má umístěné dva metry od našeho plotu. A je to přístřešek 10-12 m dlouhý.
Myslím, že se včely rojily tak dvakrát za rok, většinou za horkého počasí.
A když jsem dělala na zahradě a měla zpocenou hlavu, tak začala vždycky jedna lítat v kruzích okolo. Stačilo si přetáhnout tričko na hlavu, zavřít ústa a jít domů. To byl takový vyslanec, který upozorňoval. Vlastně i v tom včelíně bylo slyšet, že jsou včelky neklidné. Pokud vlétla do vlasů, stačí se zklidnit, nemávat rukama a pomalu odcházet třeba za dům. Včela se mi vždycky vymotala z vlasů sama. Nejhorší je si vlasy prohrabávat rukama, to včela bere jako ataku.
Prostě se ten den nedělalo, dokud se roj neusadil, nebo neodlétl do lesa.. Když vylítl mrak bzučících potvůrek bylo zajímavé sledovat, kde se uvelebí. Povětšinou na naší vysoké hrušni.
Soused si je po zklidnění vždy setřásl.
Včela mě píchla každý rok, neboť jsme měli místo trávy bílý nízký jetelíček, včely se na něm pásly a já chodila bosa.
Brala jsem to jako očkování včelím jedem. Nejsem alergická. Píchly mě vosy, včely, čmelák i jednou i sršeň. Nejvíce bolestivé je od čmeláka. Bolest u sršně byla menší než od včely.
Mírné omezení pro tazatelku s chovem včel souseda jistě je, ale tak zásadní, aby proto vznikaly třenice?
Včely nám za to opylovaly ovocné stromy. Pokud dlouho nezapršelo, dávám vodu na zahradu do misky s kameny, kde se vždy slétnou a sosají.
Pokud má soused možnost, ať si dá včelín - úly na druhou stranu pozemku. Má vůbec možnost je dát někam jinam, píšete, že má, tak snad se domluvíte, i když je jaro a to nevím, jestli je nejvhodnější doba přesun řešit.
Včely ubývají, jakmile včely zahynou (nemoce, chemie), tak to jako lidé pocítíme a odrazí se to i na našem životě.
Snad nebude mít soused nějaký typ agresivních včel, myslím, že soužití možné je.
Správný včelař pozná, kdy se nová matka narodí a pokud se sousedem dohodnete, aby Vám dal včas vědět, tak byste ani k žádnému žihadlu nemuseli přijít. Prostě byste se v blízkosti úlů nepohybovali a našli byste si jinou činnost, nebo výlet.
Já mám dojem, že každý včelař musí být zaregistrovaný u Českého svazu včelařů, neboť jeho včelstva mají být evidována už kvůli nákazám v kraji. Já bych se s takovým dotazem obrátila na nejbližší včelařský svaz a chtěla radu. Oni mají nějaká pravidla ohledně chovu včel, je možné, že je chlap porušuje.. A fotku úlů, dispozic i nateklého obličeje můžete přiložit. Možná tam bude páka na bezohledného souseda.
v bývalém bydlišti jsme včelařili mnoho let , pomalu v každé chalupě byly aspoň 3 včelstva a nikomu to nevadilo, Všichni byli zvyklí na včely. Zkuste si taky pořídit pár včelstev ...Jsou lidi, kteří pobyt na vesnici ( myslím klasiku se zvířaty, ne moderní sterilní satelity) nedávají. Jeden soused si stěžoval na kokrhání kohoutů, další na psy, další na kejhání hus...proč se pak takový člověk stěhuje na vesnici?
Další co nepochopil meritum věci. Paní problém s včelami neměla, dokud ji soused nenarval úly těsně k místu, kde paní pracuje na zahrádce. Já jezdím na kole velmi často skrze vesnice a vidím, kde mají lidé včelstva. Většinou jsou mimo zahradu u lesa apod., a pokud jsou na zahradě, tak někde na vzdáleném konci. Nepamatuji si, že bych úly viděl umístěné u domu pod okny.
Tady je pěkný článek z advokátní poradny a podrobné vysvětlení, co a jak s obtěžováním včelami. Co se dá proti tomu udělat. Takže doporučuji paní tazatelce přečíst, protože je tam dost věcí, o kterých se tady ve vláknu píše.
Vysvětlení, že obtěžování včelami je vlastně nepřímá imise.
Ale pokud toho už bude přes čáru, velkým množstvím včel a neustále, tak lze označit i jako přímá imise.
Ovšem to už potom musí rozhodnout soud, a ten je jak časově, tak finančně dost náročný kvůli znaleckým posudkům.
----------------
Zajímavé: včela je hospodářské zvíře, a dolétne až 4 km (ne tedy 5 km jak uvádí jenyk, ale i ty 4 km je dost záhul, včely se vlastně upracují k smrti). A tu jednu lžičku medu, co si ráno dáváte do čaje, nebo na chleba, tak to je vlastně celý život 1 včely.
Pokud včela ráno navštíví jako první květ třeba bezinky, tak už celý den vyhledává pouze tyto.
Výborný článek, doporučuji přečíst každému včelaři, který si myslí, že si úly může dát kam chce a všichni jsou povinni to strpět. To platí samozřejmě i pro "rádce" ve vláknu s podobně bezohledným vnímáním lidského soužití.
jenyk: Smyslem toho opatření není zabránit vletu včel k paní na pozemek, ale omezit ho, a též snížit rizika poštípání při rojení. Snad se shodneme na tom, že mezi vzdáleností včelínu a množstvím přilétávajících včel je nepřímá úměrnost.
Docela by mě zajímalo, jak tě sousedovi včely obtěžují
Celý život máme sousedy, kteří mají včely, 40 let na jedné straně, pak starý pán umřel a pár let se o ně staral jeho vnuk, potom se oženil a odstěhoval se, pak si včelstvo pořídil soused na druhé straně, má 4 malé děti a žádné problémy.
U mě se na zahradě každou chvíli rojily včely, a že bych nějak moc žihadel dostal, to asi ne.
Dokonce mi i při stavbě patra prolétal roj stavbou bez oken a královna se usadila na trámech střechy, když byl roj pověšený u nás na jabloni, tak jsem k němu chodil a hladil si ten hrozen, samozřejmě až když už byl usazený, a taky bez žihadel.
Včely prostě nemají rády prudké pohyby, žlutou barvu, pot a různé chemické smrady, ale hlavně se jim nelíbí parfémy, tak pokud se někdo postříká nějakým smradem a pak jde plít záhonky, tak se ani nedivím.
Já si jich prostě na zahradě nevšímám, pokud kolem jenom létají a nerojí se, tak jsou v pohodě, pokud jich letí víc a lítají splašeně, tak se začínají rojit a to je lepší jít domu a počkat, ale to zase není tak často.
Znám a chápu, už mnohokrát mě sousedovy včely prohnaly po mé zahradě.
Nemusím ani sekat trávu, stačí jen trhat plevel na záhonku, či projít kolem.
Je to hodně nepříjemné a člověk tam pak raději ani nechodí a je naštvaný, že má zahradu a nemůže na ni chodit.
A to má úly aspoň 10m od mého plotu.
Dobré řešení neznám.
Máte u víkendového domu kvetoucí stromy / keře a trvalky / jednoletky? Pak buďte rádi, že je včely opylí.
Včely bezdůvodně nikoho neobtěžují.
Soused je trvale bydlící nebo také jen víkendový host?
Vidíte a mě obtěžují bezdůvodně také. Pokud byste zažila budete mluvit jinak.
A to nemluvím o dětech, které mi na zahradu z tohoto důvodu nejdou ani za nic.
Za brněnskou přehradou stál kdysi úl /vagon/ blízko turistické cesty. Turisté, co šli proti nám, nás varovali, ať to někudy obejdeme, že včely jančí a sotva se někdo pohybuje po cestě, pronásledují ho. Šli jsme tedy s dětmi pomalinku a velkým obloukem, přesto na nás divoce nalétávaly. Jestli měly nějaké své dny, nevím. Jinak včeličky mám ráda a na zahradě je vítám.
Pořád nevím: Soused je zde trvale bydlící (= vesničan) nebo také jen víkendový host (= lufťák / lufťačka)?
Je to stížnost lufťáka / lufťačky na vesničana nebo je to mezi dvěma lufťáky / lufťačkami?
---
Aha, tak už vím - z vaší odpovědi jinde:
Za nehnutelnost platím daně stejně jako občané, kteří tam mají trvalý pobyt a mám snad právo na pohodu v čase víkendu, kdy se na chalupě zdržuji a nemovitost máme povinnost udržovat. Soused pokaždé chodí do včelínu ošetřovat včely a rozdráždí je tak, že jsou agresivní. Snad mi nechcete vnutit myšlenku, že já ty včely provokuji?
---
Vy tam nejste doma. Včely území považují za své teritorium.
Pokud někdo neumí poradit, měl by se věnovat jinému tématu a neplácat nesmysly. Včely mají žihadlo, o tom jste hošani asi ještě neslyšeli. Samozřejmě, že si včelař nesmí dát úly těsně k vašemu pozemku bez vašeho souhlasu. Kdybyste byla alergik, ohrožovalo by vás to na životě, a i když alergik nejste, o nadměrný výskyt včel na pozemku stojí asi jen pánové pečenkav a vibe2, já bych také nebyl zrovna nadšen. Já bych zkusil dotaz na nejbližší hygienickou stanici, tam by vám měli umět poradit jak se bránit, případně na koho se obrátit.
Vás včely obtěžují 5 km od úlu? Děláte si legraci, že? Přesunutí úlů na jiný konec pozemku by nepochybně pomohlo, jenže tady evidentně jde o naschvály souseda.
Tak to máte paní smůlu, ani odstěhování úlů 5 km daleko nepomůže, ty mršky si vás stejně najdou
NOZ § 1013
. .
Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.
. .
Ještě doplním, že bodavý hmyz by případný soud pravděpodobně uznal jako nežádoucí imise, pokud jsou způsobeny bezohledným jednáním souseda a jejich výskyt překračuje místní poměry a omezuje užívání pozemku. Leda by s včelínem pod svými okny paní vyslovila souhlas, což se nestalo.
. .
Nemáte zač.
Ten zákon říká, že nesmíte způsobit, aby se imise z vašeho pozemku dostávaly na cizí pozemek. Hmyz sice v zákoně není výslovně uveden, ale snad chápeme, že nelze vše vyjmenovat, proto je tam uvedeno "a jiné podobné účinky". Omezuje to užívání pozemku? ANO. Ohrožuje to souseda nějak? ANO (dokonce i na zdravotním stavu). Čili to naplňuje skutek, proti kterému je zákon zaměřen. Precedenty vám vyhledávat nebudu, tolik času tomu věnovat nehodlám.
jenyk: tak snad je každému jasné, že čím je včelín blíž a čím má víc úlů, tím je riziko větší. takže včely se sice neptají, ale pokud by byl někde na "bezpečném" konci zahrady (mnoho zahrad ale takové konce nemají), bylo by riziko a potažmo obtěžování mnohem nižší. a pokud se ptáte na to co má včelař dělat, tak má provozovat svůj koníček/obživu tak, aby tím pokud možno nikoho neobtěžoval. včelař dokonce nemusí ani vlastnit pozemek, na kterém má úly, stačí, když se s někým domluví a může ho mít někde u lesa.
@zuzanak - Prosím o radu, jak se mohu bránit.
Základní odpovědi zde Právo pro podnika/... Další je na vás.
Jak již tady zaznělo - právně není ošetřeno, kde mohou být umístěny včely na pozemku. Je to jen o lidských vztazích. Jak to nejde jinak, tak se budete muset asi soudit. Včela není ochočené hospodářské zvíře, které je možno zavřít do ohrady. Ale rady jako použít na ně nějaký jed je barbarství.
Že se člověk snaží ochránit je v pořádku, barbarství je to co udělal soused, narval úly těsně k místu, kde paní pracuje na zahrádce. Představte si situaci, že k ní přijede kamarádka s děckem, které je alergické na včelí bodnutí (ani o tom matka nemusí vědět).
Ještě by to chtělo pohled druhé strany-včeař tam může mít úly desítkylet, kdy tehdejší sousedné nebyli proti přírodě a kdy kdy ještě tazatelka=majitelka nynějšího sousedního pozemku čůrala do plenek a pozemek nepatřil ani jí ani jejím příbuzným .
Chtělo by to vyjádření tako v tmto ohledu-kdo tam byl dříve!
Milá paní, měli jsme včely 45let sralo to sousedy neboť Maj zahradu hned vedle bohužel jsme na vesnici barák na baráku neboť se dříve lidé namlouvali i z vedlejších gruntú.Tak co? Nechali mladým pozemek hned vedle nikoho nenapadlo že později si lidé půjdou po krku kvůli smradu z komína z chléva kurníku hluku motorky sekačky jiného moderního stroje dokonce že maji třeba trávník gril a pergolu a prosedi a proflámuji tam spousty času kdy obyčejní dřou jak voli..jejich cesta...teď na některé bohužel jezdí "lufťáci"neřeši žádný klid v neděli svátek kostelní či cokoli jiné.. ne všichni.taky jsou tu takoví kteří se hodí do spodního prádla a serou třeba manželky pánu sousedů tak navádějí i přes jejich nelibost činit naschvály...možná zkuste zajít za sousedem se sekerou v jedné ruce a vinkem v druhé a projevit chuť zakopat onu válečnou sekeru,nechat se místo okopavani kytek i trochu poučit co a jak neboť včely je hodně zajímavé společenství, muže na zimu vykopnou ze včelína,aby jim všechno v zimě nesežhraly,protože včela se dožívá možná několik týdnů ani ne let a padne vyčerpáním protože dělnice jen sbírají pyl a daleko od úlů dorozumívaji se tanečky v letu a dokážou určit místo kde mají ostatní letět. Ano a mají žihadlo pane orione ale se zpětnými háčky takže pro ni je to jistá smrt a pro úl ztráta byť pro nás zanedbatelná.nějaký vědec prohlásil že pokud zmizí včely do 3 let skončí i lidstvo ...jasně člověk vždy něco vymyslí. Můžu jen poradit chodit na zahrádku brzy ráno,chodila sem tak i s kočárkem kdyz prckové spali,vím vše je orosené takže víc špíny na rukou a botách, taky dát nějakou zábranu"clonu,mezi pozemek a včely pokud se nedomluvite na jiném stanovisti úlú včela neni blbá trefí do svého ,pak třeba rychle rostoucí živý plot nebo i neživý pak.musi nadleťět maji rády volný prostor k rozletu,taky když se v nich vrtá není to kvůli tomu že jste tam vy ale protože musí a nemůže tam vrtat kdy chce i když jsou jeho tak taky dostane žihadla prostě se jim sere do jejich domu,vylepuji si takové kalíšky v rámech z vosku a proto je pak možná i okuřuje což jste si možná všimla. V tu chvíli je pak podezřelý každý a včely.ktere hlídají úl proženou kazdeho v jeho blízkosti. Opravdu si zajděte a nechte si o nich povídat...chodila sem do kroužku jenže jednou sem.dostala alergickou reakci na několikáté bodnutí že sem.taky skončila v nemocnici popíchaly i moje děti ale člověk.musi být připraven nejen když má úly vedle baráku i kdekoli jinde ty včely nejsou jen blizko úlu,kdyz se rojí následují matku u nas se klepalo treba na kosu tim se i rucne sekla trava jdyby nekfo nevěděl a nebo se strikalo vofou z hadice aby roj neuletěl dakeko no byka to akce vsech okolo ale vzdy ten vcelař se nejak odmění.nedělá to jen oro sebe a věřte že ti není sranda se starat o včely, no co vím.mame i úspěšného mladého včelaře vyhrál bejskou soutěž v zahraničí. Klobouk dolů.
můžete ležet na dece přes den a půjdete kopat ráno nebo navečer máte klid zaručený a možná i hezky pokec se sousedem, jzs dříve se lidé bavili zpívali si proč to nejde pořád vždyť nikdo nechce po vás milion ani vás nechce o nic obrat, slovo ani úsměv nic nestojí, no když budou všichni myslet na prvnim místě on mi dělá zle,tak to vždy bude končit u soudu,máte tolik času trávit svůj čas trávením se vlastními zlými.myslenkami když stačí otevřít rozhovor a klidně se zeptat co.můžu udělat aby mi vaše včely neublížily .třeba pak.dostanete na konci léta i skleňák medu protože to je lék hlavně tam.kde jste i díky vaší zahrádce.jo jsem optimista ale chtit už musí každý za sebe. Proč pořád na sebe vytahovat § díky pepr#
@zuzanak - Kdo na to nemá povahu, musí ustoupit až do krajnosti a ani zákon mu nepomůže... zákon a vymáhání soudem stojí nemalé peníze, a že je to ta nejkrajnější, nepopulární a nejtěžší možnost, jak si vydobýt svá práva.
Zákon by vám pomohl - jenže když na to nemáte "povahu a peníze" (nebo nechcete ani jedno investovat), pak váš problém nemá řešení. Tedy kromě zabití včel nebo souseda
Nevím, co znamená věta?: " Včely bezdůvodně nikoho neobtěžují. " Já přece ty včely nedráždím. Když pracuji na záhonku a jsem trochu zpocená, tak na mne útočí. Minulý rok, když se včely rojily, tak mne dobodaly do obličeje a byla jsem celá nateklá i v očích, vůbec jsem neviděla. Rojení probíhalo několik hodin a na dvorku se vůbec nedalo pohybovat, ani pracovat, ani odpočívat, byl to hluk a bzučení, agresivní poletování ve velkém množství. Za nehnutelnost platím daně stejně jako občané, kteří tam mají trvalý pobyt a mám snad právo na pohodu v čase víkendu, kdy se na chalupě zdržuji a nemovitost máme povinnost udržovat. Soused pokaždé chodí do včelínu ošetřovat včely a rozdráždí je tak, že jsou agresivní. Snad mi nechcete vnutit myšlenku, že já ty včely provokuji?
Když jsem zvonila sousedovi u dveří aby viděl můj nateklý obličej, tak mi ani neotevřel. Co by tak asi dělal v případě, kdybych měla na bodnutí alergii? Snad mi nechcete vnutit myšlenku, že já dělám zbytečně povyk?
Soused má velkou zahradu, proč musí mít včelín právě na hranici pozemků hned pod mými okny?
"proč musí mít včelín právě na hranici pozemků hned pod mými okny?" prostě je to buran, co na to říct
pecenkav: idiot nejste, ale moc rozumu co se týče včel jste také nepobral, co si budem povídat
Pane Orione máte asi malou paměť a nevíc ani nevíte co píšete!
Orion 19.04.25 18:15
Idioty ignorujte.
Jen tak mimo mísu NE nejsem včelař , med nekonzujmuji takže žádný nemám jsem alergik a diabetik.
km, nějak jsem nepochopil to tvoje konstatování o rozumu, jenom jsem napsal svoje zkušenosti se sousedovic včelama
Ne o ignoracei ale o tom že blb považuje za blba každéhio. Vy stejně tak považuijete ASI za idiota každého kdo má jiné zkušenosti a názor. Páč opakuji Vás opět :"Ignorujte IDIOTYů!
A máte důkaz že to jsou sousedovic včely? Jeho vylétají na východ a vás obtěžují ty ze západu.Ano - prase se potí a smrrdí i při nicnedělání.
Říkejte si všichni co chcete . Ale pokud jsou na Vás včely agresivní, pak je něčím, byť ne vědomě a ani o tom nevíte, ale něčím je dráždíte. Třeba přirozená vůně těla?Nebo nějaké pohyby?
Dobrý den,
nejsem žádné " prase, které smrdí i když nic nedělá". Nejsem ani konfliktní člověk, nadevše miluji klid a porozumění.
Bohužel, tam, kde nefunguje normální sousedská komunikace a bezohlednost druhého přesahuje meze, tam se musí použít zákony. Proto mne zajímají nejvíc odpovědi na právnickém podkladu a zákony. VČELIČKY však žádný zákon důkladně neřeší a v současné době bohužel vyhrává ten, kdo má široké lokty a hroší kůži. Problémy se včelami tady byly dlouhá léta a rozhodně já nejsem ten, kdo tady rozpoutává válku. Jsem pouze ten, kdo se musí proti bezohlednosti bránit, protože ustupovat až do krajnosti se donekonečna nedá. "Právo jednoho končí tam, kde začíná právo druhého", tak se to říká, ale bohužel zákony jsou napsány tak, aby měl biznys i v tomto směru zelenou.
Se sousedem se normálně a bez zbytečných emocí komunikovat nedá, protože jsme jiní (snad vzděláním, hezčím domkem, životním stylem, názorem a pod.) a už to je důvod na konflikt. Demokracie a svoboda u nás nikdy nebude, protože sobectví a soupeření v dnešní době vyhrává. Kdo na to nemá povahu, musí ustoupit až do krajnosti a ani zákon mu nepomůže.
Přeji Vám všem hodně štěstí a spokojenosti a jak říkávala moje babička "hlavně klid v duši".
ZuzanaK
Ještě dodatečně vyslovuji Vám všem velké díky, kdo jste se do diskuse zapojili. Dá se z toho vybrat velké množství dobrých a poučných informací a hlavně děkuji za ty rady právníckého charakteru !
Bohužel nic jiného, než zákon tady nepomůže. Zkoušíme to již dlouhá léta, aby ty včely přesunul jinam, ale bohužel bez odezvy. Pan soused je velice znalý svých možností a ví moc dobře, kam až může zajít a taky ví velice dobře, že zákon a vymáhání soudem stojí nemalé peníze, a že je to ta nejkrajnější, nepopulární a nejtěžší možnost, jak si vydobýt svá práva.
Moje životní cesty byly vždy plné kamení a překážek, zvykla jsem si již na to. Včeličky však opravdu nemohou za to, že je někdo používá jako prostředek na vybíjení si svých negativních emocí. Včeličkám já nikdy neublížím, protože je mám ráda i s jejich žihadlem. Asi bych měla víc vědět o jejich chování, abych předešla případným konfliktům. Rozhodně však vím, že kdybych si toto dovolila já vůči sousedovi, tak by mi POŘÁDNĚ vysvětlil pravidla.
S pozdravem ZuzanaK
Prozatím jsme se dozvěděli jenom to, že soused si na vás vybíjí negativní emoce.
Nevymáčl jsem z vás ani informaci, zda máte na zahradě kvetoucí rostliny, na které včely přirozeně létají.
Celá diskuze je jednostranná a potřebovali bychom názor souseda. Zkuste se na věc podívat jeho pohledem - on je starousedlík a vy mu narušujete víkend.
vibe2 - tak včely létají na květiny i kvetoucí stromy a ničeho si nevšímají. Píchnou leda když na ně nechtěně šlápnete, nebo sáhnete. (Sbírala jsem prádlo a včela odpočívala na druhé straně a zmáčkla jsem ji s prádlem.)
Tazatelka píše, že jí včely poštípaly v obličeji, tedy útočily záměrně na hlavu.
Možná by to chtělo nyní pozorovat, když by přijela na chalupu, co ty včely dělají, jestli si hledí svého, nebo na ni nalétávaji.
Syn právě seká benzínovou sekačkou trávu okolo včelína, zpocený, (Old Spice) do půl těla nahý a žádná včela si ho nevšímá, nenalétává.
--------------------------
Pokud se nerojí a včely paní kdykoliv obtěžují, tak mají agresivní matku a celý roj je potom agresivní. Tak bych to viděla já. Ale mstít se na včelách to ne. Soused by měl dostat za vyučenou, že nemá dělat naschvály a řešit tyto situace.
Zmiňujete zde peníze za právní zastoupení. Jenže vy máte nárok na úhradu vynaložených prostředků na svoji obranu od žalované strany, tedy i peněz za advokáta. Samozřejmě jen v případě, že spor vyhrajete. Oslovte nějakého advokáta a on vám řekne, jestli do soudního sporu jít či nikoliv.
. .
Náhradu nákladů řízení upravuje občanský soudní řád v § 142 a násl. Platí, že účastníkovi, který je ve sporu úspěšný, je přiznána náhrada nákladů právního zastoupení a dalších výdajů. Ti, kteří svůj spor prohrají tak musí kromě svých nákladů zaplatit i náklady protistrany. To však neplatí, pokud vítěz sporu zavinil nějaké náklady svým jednáním (zmařený úkon – například neúčast na jednání).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.