Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytyčení inženýrských sítí

Od: markos odpovědí: 5 změna:

Zdravím, po několika hodinách v tom docela tápu a jsem v tom nováček. Chystám se rekonstruovat plot okolo domu, z části zde už plot postavený je, ale budu ho chtít měnit za betonový. Do tvaru L.
Moje otázka zní, z pohledové strany pozemku vedou inženýrské sítě (metalika-internet, voda, odpad, plyn, elektřina)
Budu tedy potřebovat zřejmě vytyčit a označit všechny tyto sítě vedoucí pod zemí před výkopem do země, je potřeba obepsat všechny správce dotčených sítí? Jak to funguje? Borci přijedou, zaměří a vyznačí sprejem trasy od plotu, které vedou až do domu, aby se to náhodou nepřekoplo? Jedná se o Jihomoravský kraj. Plot bude stát na mém pozemku, do výšky 2 metrů, takže povolení už potřebovat nebudu. Třeba u EGD po mě k souhlasu při práci v ochranném pásmu chtějí i projektovou dokumentaci, kterou samozřejmě ani nemám k plotu.
Díky za odpovědi.

Vytyčení inženýrských sítí

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ochranné pásmo nn podzemního kabelu je 1 metr na obě strany od krajního kabelu, takže EG.D asi mají pravdu. Snad jim postačí náčrt a řez základem.

Dobré by bylo dát kabel pod základem / v základu do (dělené) chráničky.

Jinak - všude už je zavedena digitální mapa, kde si můžete najít veřejné údaje o technických sítích.

https://cuzk.gov.cz/DMVS/Kontakty/DTM-kraju.aspx

Pro Jihomoravský kraj zde:

https://dtm.jmk.cz/portal/

2024
hodnocení

0x
EG-D stačí jednoduchá situace stavby s pár kótami. Tedy něco, co nakreslí skoro každý během několika málo minut.

markos
hodnocení

Šlo by o betonový plot, takže by se betonovali jen sloupky po určité vzdálenosti a do toho nasunout betonové panely. tak mi příjde divné, že Gasnet tohle po mě zatím nechtěl, ale EG.D k tomu požadují dokumentaci. Bude mi to dělat firma, ti požadují vytyčení sítí (což je logické, kdyby se něco překoplo). Jen jsem to nikdy nezařizoval, tak jsem potřeboval poradit, jak to celé funguje.

km
hodnocení

0x

1/ jak hluboko budete kopat? bude to do hloubky kde už jsou sítě?
2/ projektová dokumentace bude pravděpodobně jen nákres, který bude vypadat alespoň trochu smysluplně a reálně
3/ pokud se jedná o rekonstrukci, podle mě ani nic nahlašovat nemusíte
4/ firma požaduje vytyčení, ale podle mě jim bude stačit jen výkresy, které dostanete zdarma od těch majitelů a správců sítí
5/ píšete o betonových panelech... tak to ještě zvažte, protože tyhle zdi jsou sice dnes moderní, ale na 95 % míst kam se osazují se to nehodí a je to prostě hnusný. k RD se rozhodně nehodí.

markos
hodnocení

Co jsem četl, tak sloupky se budou zapouštět do cca 80cm, co píše internet, tak vodovod apod by měli být v nezámrzné hloubce, tzn. 1,2-1,5m. Vodovod bych dokázal načmárat i sám, protože vidím, kudy vede přípojka od silnice k vodoměru na mém pozemku. Jediné, co nechám zřejmě vytyčit je metalický kabel, protože tam absolutně netuším, kde by mohl být, mám jen vyjádření od cetinu k existenci se zakresleným hrubým místem, kudy by měl vést. Další věc je ten HUP, bude se kopat okolo něho, takže asi určitě bude potřeba zajistit vyjádření minimálně od GASnetu, kdyby náhodou, ale uvidím, co mi potom stavoš řekne, až přijede přímo na místo a uvidí to sám.
Jinak betonový plot volím, kvůli odstínění od sousedů z pravé strany (taky kvůli jejich psovi), zatím je tu jen pletivo. Jinak z pohledový strany na barák bude poloviční betonový s nějakým kováním, takže si myslím, že to hrozně vypadat nebude. Celý dům nebude oběhnán 2m betonovou zdí, jak to mají někteří, to máte pravdu a je to hnusné.
Momentálně je tady celý kovaný plot do metrové výšky cca, který půjde pryč a nahradí ho cca 1,6m nový, ale z betonu a budou se zapouštět sloupky, tak z toho důvodu se raději ptám, minimálně požádám o vyjádření GASnet, co mi na to řeknou, protože je tam určitě nějaké ochranné pásmo jako u elektřiny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]