Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

LED žárovka

Od: futra odpovědí: 20 změna:
Máme ve stropnici klasickou žárovku 60 W.Manžel by chtěl více světla .Dá se nějak pomocí LED žárovky místo té klasické docílit většího světla.Stropnice má v popisu max. 60 W žárovku.Jde mi o ty lumeny .Děkuji.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Svítivost máte popsanou na krabičkách LED žárovek a zároveň také zda je např. světlo teple bílé, nebo denní. Každému vyhovuje něco jiného. Také tam bývá porovnání spotřeby.

Pokud chcete zachovat barvu světla vláknové žárovky, zvolte barevnou teplotu 2700K. Je možné i 3000K, ale LED s vyšší barevnou teplotou od 4000 do 7000K už mají světlo studené, namodralé s nevhodným barevným podáním.

vibe2 - mě to psát nemusíš, já žárovky nesháním. Odpovídej tazateli.

re4zon
hodnocení

0x
Zalezi kolik je tam mista a co to je za patici. V lampe mam led zarovku e27 40w a to hrave presviti i 150w klasickou zarovku. Akorat je velka jak krava.

hodnocení

0x

Klasická žárovka 60W (s wolframovým vláknem) má svítivost 900 lm.

Stejnou svítivost má LED žárovka 10W.

LED náhrada musí mít stejné uchycení (závit E27 / E14)

---

re4zon dnes 15:25, který má led zarovku e27 40w a to hrave presviti i 150w klasickou zarovku. Akorat je velka jak krava.

40W LED svítí 3600 lm ... (150 W klasická žárovka svítí 2250 lm)

nejenže bude 40W LED velká jako kráva, ale také vyžaduje otevřené svítidlo, jinak se bude přehřívat ...

re4zon
Ani ne, moc netopi, vyrobce evidentne myslel a nechal dost prostoru vevnitr a je tam solidni chladic. Navic za dve kila, kdyz vydrzi par let tak super. A nevim co je stropnice, tezko ma op 60w zarovku v aute jako osvetleni interieru.
halamus

Já to vím a google to taky ví, je to "stropní svítidlo".

google.com/...

re4zon
To jsem pochopil, ze to bude svetlo na strope. Je to teda nejaka zkomolenina, stropnice ma x vyznamu, ale svitidlo neni ani jeden z nich. Nicmene kdyz neupresni co to je za svitidlo, tezko se da poradit zarovka, pulka se jich tam nemusi vejit..

mll
hodnocení

0x

Stačí vybrat víc lumenů. Šedesátka má mít 860 lm, tak vente větší a je to v pohodě (dělá se běžně 1000, 1400, 1800, 2100 lm protože to jsou přibližné výkony 75, 100, 120 a 150 W žárovky).

60W nedosáhnete (to by bylo šajnu), no ale u žárovky je cílová teplota vyšší než u ledky, takže to s příkonem taky nepřehánějte. (U žárovky je omezením, co vydrží svítidlo, žárovka klidně může mít 150 stupňů a nevadí jí to. LEDky nemají moc rady teplo.)

Tak jednoduché to neni, LEDžárovky se dělají v několika provedeních (filament, kukuřice...) a musíte vybrat s vhodným rozložením světla.

Barva světla je to nejmenší, ale pokud neni zvláštní důvod ke změně, zůstal bych u teplé bílé.

vernon
hodnocení

0x
Kam se vejde 60W žárovka, tam se vejde i 15W, možná i 19W LED žárovka. A bude světla habaděj. 19W svítí jako 150W klasická.
Teplá bílá 2700K se hodí jen do ložnice a obýváku. Všude jinde je jednoznačně lepší 4000K. Venku klidně i 6000K - 6500K. Poskytují "normálnější" světlo...

Mluvíme o interiéru, takže 2700 - 3000K.

Venku snad 4000 a víc - ale to je undividuální. Ne každému vyhovuje mrtvolně bílé světlo venkovního LED osvětlení - dřívější zlatožluté sodíkové výbojky byly z tohoto hlediska lepší. Mimochodem. LED má svítivost okolo 100 [lm/W], sodíková výbojka [150 lm/W], tedy je účinnější než LED - ale nemá tak dlouhou životnost.

jirkaqwe
hodnocení

0x
Těch max 60 W je kvůli teplu, které žárovka vydává, aby se neroztavila objímka a kryt.
futra
hodnocení

Tak a teť vím to co neví ani prodavačka v Planeu.Té jsem řekla ,že tam může být max 60W žárovka .A ona mě řekla ,že nechápe proč .V duchu jsem si říkala ,že na prodavačku v elektru toho moc neví.
halamus

Jsou prodavači a podavači. Placení nejsou za informování zákazníků, ale nakolik dokážou zákazníka na prodejně ukecat ke koupi co nejdražšího zboží.

futra - Vy jste vážně chtěla informaci po "podavačce" v elektrooddělení *sok*?

Doba, kdy i prodavači museli být aspoň vyučení v oboru už je dávno pryč.

To mi připomnělo jeden starý vtip: "...jede ten vlak na písek?" "ne, na páru."*smich*

futra
hodnocení

Děkuji všem a nejspíš to světlo vymění za jiný typ.

km
hodnocení

0x

tak jsem se dozvěděl, co je to stropnice, já to doposud znal jako názvy obcí a řeky

To já si pod pojmem "stropnice" představuju tohle.;)

LED žárovka

ja
hodnocení

0x

Dobrý den,

v dotazu je sice "pomocí LED žárovky"ale šel by použít magnetický LED modul na 230V

např.

svet-svitidel.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]