Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyměnit hadičky k dřezové baterii?

Od: petrhj odpovědí: 17 změna:
Dobrý den, mám v pronájmu v bytě starší kuchyňskou linku a obyčejnou pákovou dřezovou baterii. Už jsem to před rokem měl dole protože jsem připojoval myčku a měnil sifon ale vůbec nevím jak povolit ty hadičky abych je mohl vyměnit. Jaké tam hadičky dát a jakou budou mít MINIMÁLNÍ životnost ( třeba 4-5 let ) než je doporučíte opět vyměnit, když tak poprosím i odkaz na nějaké a rozměr těch závitů. Nelze nahrát foto tak odkaz na veřejné Google obrázky ať se chápeme.
images.app.goo.gl/...

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Postup přesně opačný - sundat starou baterku,vymontovat hadičky,zjistit závit a jít je koupit.Dělá se několik rozměrů na obou koncích , Podle stavu baterie - kartuše - bych uvažoval o výměně celé baterie

Hadičky mají obvykle šestihran na 10 (nebo větší) klíč,většina výrobců doporučuje dotahovat jen rukou

hodnocení

0x

Jsou tam nejspíš tyto hadičky. Povolíte příslušným klíčem (nejspíš 12-13 mm). Závit obvykle M10, na druhé straně netuším, nejsem věštec, je třeba změřit. Udávaná životnost 2-10 let, já mám některé už 18 let a drží.

bear

M10 je nejčastější. Hlavně u CZ baterií Novaservis. ;)

bear
hodnocení

0x

Nejlépe se hadičky povolují, když je baterie mimo umyvadlo či dřez a mezi hadičkama nezavazí podkova se závitovou tyčkou.

Závitovou tyčku doporučuji zkrátit dle umyvadla nebo dřezu, aby přes matici příliš netrčela. Pak na matici nejde nasadit normální ořech gola klíče a je nutno použít trubkové klíče a s těma se kolem hadiček blbě manipuluje. Také je vhodné závit pořádně namazat vazelínou.

Většinou co jsem se setkal pod baterií hned u příruby závitová tyčka uhnije a místo povolení upadne.

Hadičky neutahovat silou. Těsní přes ty O kroužky.

Druhé konce jsou nejčastěji 3/8 na roháčku, který pokračuje do 1/2.

Málo kdy někdo použije roháček s výstupem na hadičku 1/2.

krtek6
hodnocení

0x

No pozor! jsou baterie kde se hadičky z baterky nevymontovávají...musíš vyměnit celou baterku včetně hadiček...

bear

To jako výrobce vyrobí tělo baterie s hadičkami napevno? Který výrobce to je, ať si dám pozor? Díky

Kupuju jen Novaservis a Grohe.

Treba zrovna Grohe ma hadicky fix. Jsou uchycene pres zavlacku pod kartusi a jen tak lehce se tam nedostanete.
bear

Tak já hadičky vždy měnil na nenamontované baterii na dřez zkrz lepší přístup. Takže závlačka "no problem".

Ono ani u Novaservisu to nejde nikterak pohodlně, když je baterie osazena a zavazí kolem hadiček tlustá podkova a trčící závitovka (pokud tedy hadičky nemají konce s dlohým prodloužením).

Tak to bych chtel videt ten ,,no problem’’. Tady nekdo pekne keca….
bear

Proč kecá? Jak píšu. Nejlíp se s tím manipuluje, když je to mimo dřez. U Grohe to snad ani jinak nejde nebo si to neumím představit. Natočil jsem hrnec s vařící vodou a octem, celou baterii se starýma hadicema vykoupal asi na hodinu a pak rozebral páku, kartuši, koukl dovnitř a jak to bylo čisté, tak bylo krásně vidět, že je v těle baterie vnitřek s hadičkama, který by šel vyklepnout. Tak jsem vyklepnul a na vnitřním válečku hadičky a čumí mezi nima závlačka.

Jak je to vše odmočené bez vodního kamene, tak to jde hezky pomalu jako u nové. Taky jsem to dělal celou sobotu a u kamaráda jsem to měl i s obědem. Na to, že jsem to dělal poprvé, tak jsem si hrál 5 hodin napohodu. Nebylo kam spěchat.

Podobně složité mě možná příjdou repase zadních třmenů kotouč. brzd na autech.

Tak to sedi. Drbacka na pet hodin. To je pomalu lepsi dat novou baterii, nez menit hadicky na Grohe baterii. Jinak jen pro info… hadicky nejsou pryzovy, ale plastovy s nerezovym opletem.
bear
16.04.25 23:50

;)

krtek6

JJ přesně Grohe a HansGrohe to mají na pevno...proto to zmiňuju...sám jsem nad tím špekuloval když jsem tu baterku instaloval doma..dokonce jsem i návod četl...musel jsem hadičky přes mufnu prodlužovat

hodnocení

0x

zavřít vodu povolit ty hadice na přívodu pak povolit matku co drží baterii

baterii sundat demontovat hadičky a dát nové

pokud máš v háji i ventily co zavíraj vodu pod dřezem vyměn je taky

osobně bych dal komplet novou celou baterii ta stará bude ve stavu kdy urveš ty zajištovací šrouby a prohráváš

další co múže překvapit je vyhnilá díra v kuchynský desce pak budeš potřebovat podložku 2kusy o vnitřním průměru 35mm a venkovní dle díry já nedávno dával 60mm

Jak vyměnit hadičky k dřezové baterii?
Jak vyměnit hadičky k dřezové baterii? #2
Jak vyměnit hadičky k dřezové baterii? #3
bear

Doporučuji nekupovat tyto nejlevnější roháčky. Po letech nejdou zatáhnout a nebo pak kapou. Většinou je měním po 5ti letech, když přestávají fungovat a nejdou zatáhnout (máme tvrdou městskou vodu).

Před měsícem jsem kupoval roháčky s keramickými vnitřky a za 200 sadu od Slovarmu.

Paní v prodejně říkala, že je to novinka asi rok a instalatéři si je pochvalují.

koupelnovevybaveni.cz/...

tydle roháčky už něco pamatujou váleli se mi doma pěknejch pár let tak uvidim co vydrží

nák sem to nechtěl sponzorovat a když netušim jak dlouho dcera v tom podnájmu vydrží ;)

bear

Chápu, potom bych postupoval stejně ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]