Nejste přihlášen/a.
V tomto věku bych do hypo osobně šel. Situace na trhu sice není růžová, ale jestli jste teď v 1+1 za 14k měsíčně, tak bych se poohlédl po něčem podobném (1+1, 2kk) s akontací 10%. Jestli se podaří sehnat byt za 2mio, tak na akontaci už teď máte a rezervu si budete pomalu budovat znovu.
Nájem místo hypo bych si nechal pouze v případě nějakého opravdu výhodného nájmu (např. 3+1 za 10k se vším všudy), ale to v dnešní době sehnat je prakticky nemožné..
Stačí trochu matematiky a 20tis. měsíčně ušetřit je dost nereálné. Sám píše, že má příjem 40k (průměr z 35-45k) a jen nájem za 14k, takže mu zbývá 26k na ostatní. Když vezmu, že jídlo, pojistky a další ostatní výdaje budou minimálně okolo 15k měsíčně (a to se bude dost krotit), tak mu pak na účtu měsíčně zbyde max. 11k. Za 5 let možná našetří na 10% akontaci, když nebude mít žádné větší výdaje (např. auto)...
Pracuj víc (hlavou než rukama).
hold se 40000 musíš spíše se uskromnit.
Dnes jsem si nakoupil 4 rifle za 200,- (celkem a ne za jedny
A to mam Xx mega na investicích,
Kolik je průměrně utratí vždy za oblečení a jídlo za měsíc, schválně ty?!
Ps: ti nejchudší, finančně i men..., mají vždy největší výdaje, Čímpak to asi je? Kdybys vydělával 100 000 tak ty náklady razím budou 90 000 a prostě se nikam neposuneš, je to spíš o hlavě než o číslech (Pouze názor, nikomu to necpu)
Jako první byste si měl rozmyslet, jestli chcete zůstávat sám. Dluh jednoho je právně i prakticky těžko řešitelný problém pro vytvoření rovnocenného vztahu. Úrok z tak vysokého dluhu + platby SVJ je srovnatelná částka s nájmem. Kolektivní bydlení pod správou SVJ má od soukromého vlastnictví hodně daleko. V podstatě jde o spekulaci na růst ceny nemovitosti. Pokud jste sám a duševně aktivní, mohl byste své úspory zhodnotilt lépe.
"sám/nesám"
Podle poslední statistiky v 25 letech má muž 55,4 procentní šanci na to, že ještě panic tzv. INCELL Podle národního ústavu zdraví a jeho loňského výzkumu...
"Kolektivní bydlení pod správou SVJ má od soukromého vlastnictví hodně daleko"
- Co to jako má být? Společenství vlastníků jednotek je soukromé spoluvlastnictví ... Nepleteš si to s píše s družstevnictvím?
Jediná nevýhoda je, když ti dupej soused nad hlavou, no takže s tím chceš pomoct uděláš, než že se přestěhuješ, ale to je stejný když ti soused vedle imrvére řeže dříví nebo seká sekačkou.
Kámo Když chceš radit, potřebuješ k tomu zejména nějaké informace
Nepletu si to. S SVJ mám osobní zkušenost a jsem rád, že jsem se toho zbavil. Za vlastnictví považuji rodinný domek, ne něco, kde má jeden hlasovací právo necelou desetinu a kde se rozhoduje podle toho, jak se náhodou sejdou zájmy ostatních. Vlastnictví je jen formální. Je to postkomunistický folklór ještě z doby, kdy se levně rozprodávaly státní byty. V současné době to má smysl jen jako spekulace na růst ceny nemovitosti.
@hlada Dovolím si s vámi polemizovat. Žiju 35 let v domě, který byl 10 let družstevní, pak 25 let SVJ. Vidím dva problémy. Jeden problém je špatná právní úprava, která neumožňuje jednoduše se zbavit majitele, který porušuje stanovy. V družstevním domě to bylo vyřešeno celkem jednoduše, protože všichni byli nájemníci a nájemníka lehce přinutíte dodržovat stanovy. Zajímal jsem se, jak je to řešeno jinde ve světě, kde tato forma vlastnictví je běžná. Škoda, že naši zákonodárci, místo aby se inspirovali jinými zeměmi, tak vymýšlejí "lepší" pravidla. Druhý problém je ten, že majitelé často nechápou, že se musí o svůj majetek (celý dům) starat a myslí si, že se bude někdo starat za ně. V žádném případě to není postkomunistický přežitek.
Šel jsem do hypotéky o něco starší a určitě bych se ani dnes nerozmýšlel. V té době mi splátka tvořila podstatnou část příjmu. Platím stále a ještě pár let budu. Od té doby mi ovšem příjem narostl asi tak na pětinásobek a úrok se mi podařilo fixovat dost nízko, takže mě momentálně vůbec nějaký dluh "netankuje". Cena té nemovitosti je zhruba 2,5násobná oproti pořizovací hodnotě. Pokud by nastal problém, dokázal bych už tento dluh v dnešní době umořit obratem, ale jak píšu - při takovém úroku by to byla hloupost. Ty volné peníze se dají využít jinak.
Ve 25 letech už jsem měl dávno peníze auta a na cihle našetřený tak jsem dal na stůl prachy druhou půlku dala ženská ta si vzala hypotéku protože dělala v bance takže to měla z první ruky a uměla v tom chodit a hotové. Po pár letech jsem jí stejně vyplatil a šla...
Pokud dnešní mladý lidi dělal 5dx8h (my jsme mladý makali 6dx15h ) neuměj vydělat peníze, no tak holt musí do hypotéky...
Tehdy jsme ale neuměli vydělává 15% ročně v investicích protože prostě průměrný hodnocení takový nebylo, etfka nefrčela A dělat stock picking přes fio sice šlo ale... To jsem prostě sednul, zamakal a vydělal pořádný prachy, stále se peníze nejvíce vydělávají prací.
Pepík
Nevím, kdy vy jste byli mladí, ale my jsme mladí rozhodně nepracovali 6x15 hodin, protože to je hloupost. Pokud jsem potřeboval větší příjem, nikdy jsem to neřešil tím, že bych začal dělat od nevidím do nevidím. Vždy jsem šel dělat činnost, která při stejném nasazení přinášela víc peněz.
A co se týká hypotéky, tak posledních několik desítek let bylo vždy rozumnější si vzít hypotéku a nemovitost začít okamžitě používat, než se snažit roky spořit a koupit ji za hotové.
"Celkova splatka by odhadem byla 3500 za uver na 9 let, 13 500 za hypoteku na 30 let. Do toho sluzby a vydaje za byt mesicne treba do 3000.
Celkove by me takove bydleni vyslo na 20 000 mesicne. "
Tento odhad mi nějak nesedí. Bydlím ve 2+1 48m2 v osobním vlastnictví a měsíčně platím cca 8 000 Kč včetně elektřiny, plynu, voda, centrální topení... A to ještě nepočítám pojištění bytu a daň z nemovitosti.
To není tak jednoduchý! Máte pravdu že velkou roli hraje demografický vývoj v lokalitě jak se bude vyvíjet, ale také zejména za kolik se podaří ten byt koupit a pak při tom krizovém prodeji, jestli náhodou nebudou ceny dole jako v toče 2010 v ČR... To by tedy opravdu spíše hodně prodělal než naopak
Hlavně si musíš spočítat takzvané výnosové%
Příkladně byt stojí 2 000 000 Kč.
Když to vydělíš 20 lety, do jaké doby by se měl investiční byt zaplatit tak ti vyjde 12 třetina a to vydělíš 12 měsíci a vyjde ti holý měsíční nájem.
takže výsledek je 2000000/20/12=8 333 Kč měsíčně.
Pokud ti vyjde stejně a nebo více než se v místě a čase platí za holle nájemné pronajímateli, tak se koupit takového bytu nevyplatí a naopak.
Já bych do toho určitě šel. Do 35 let dávají banky hypo na 90%, pokud je to tvá první nemovitost. takže by něměl byt problem došetřit a jít do toho.
Jak tady někteří navrhují šetřti. Za 10 let našetříš 1M, ale za 10 let ten byt bude stát místo 3M třeba 6M, takže na urocich přeplatíš 6M místo 3M, takže sice si 1M našetřil, ale o 2M zaplatiš vice na urocich.
Samozřejmě za předpokladu že ceny pořad porostou.
Na druhou stranu jednotlivec s příjmem 40k.. My máme jako 4 členna rodina příjem třeba 75k. Což není úplně málo, ale jsme 4.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.