Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vzít si hypoteku nebo ne?

Od: terz odpovědí: 27 změna:
Dobrý den, zajimal by me nazor ostatnich lidi, zda do takove situace jit nebo ne.
Pro zacatek, je mi 25 let, bydlim v najmu ve meste, kde ty ceny bydleni jeste jsou snesitelne. Muj prijem je mesicne od 35k do 45k.
Jiz delsi dobu premyslim o vlastnim bydleni. Dosahnout na to hotove je nerealne a uspory mam ve vlastnich rezervach asi 250 000, coz me jako samotnemu jednotlivci vzdy postacilo.
Bohuzel usetrit na oneh potrebnych 20% k hypotece pri castkach milionu za byt je pro me taky slozitejsi.
Premyslim o koupi bytu. U me ve meste se to pohybuje za 2+1 zhruba 2 az 3 miliony korun. U vetsich dispozic je to nad 3 miliony.
Budu tedy potrebovat zhruba 2.5 milionu na hypoteku a z nich jeste 10-30% jako akontaci pocatecni.
Otazkou je. Chce se mi takto zadluzit? Navic dalsich 250 000 budu potrebovat na zacatek k hypotece, ktere sice mam, ale nechci je davat ze sveho (mam to jako financni rezervu).
Takze je varianta takova. Vzit si uver na 250 000 a hypoteku na 2.25milionu na 30 let.
Celkova splatka by odhadem byla 3500 za uver na 9 let, 13 500 za hypoteku na 30 let. Do toho sluzby a vydaje za byt mesicne treba do 3000.
Celkove by me takove bydleni vyslo na 20 000 mesicne.
Momentalne mam vydaje 14 000 mesicne za byt 1+1 v najmu.
Situace je strasna, ale nejsem si jisty, jestli chci bydlet v najmu cely zivot ale predstava zadluzeni se na 30 let je pro me taky neskutecna.
Chtel bych znat vas uprimny nazor. Vice jak 50k se se svoji profesi bohuzel nedostanu, i tak pobiram slusny plat.
Dekuji

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V tomto věku bych do hypo osobně šel. Situace na trhu sice není růžová, ale jestli jste teď v 1+1 za 14k měsíčně, tak bych se poohlédl po něčem podobném (1+1, 2kk) s akontací 10%. Jestli se podaří sehnat byt za 2mio, tak na akontaci už teď máte a rezervu si budete pomalu budovat znovu.

Nájem místo hypo bych si nechal pouze v případě nějakého opravdu výhodného nájmu (např. 3+1 za 10k se vším všudy), ale to v dnešní době sehnat je prakticky nemožné..

jirkaqwe
hodnocení

0x
Tu chybějící částku by ti mohli půjčit (raději toto) (museli by si vzít sami neúčelovou hypotéku) nebo dát dodatečnou zástavu na jinou nemovitost například rodiče a na zbytek dát tu rezervu.
Na rezervu by sis pak mohl vzít neúčelovou hypotéku.
terz
hodnocení

Bohuzel nemam v rodine momentalne nikoho kdo by mohl rucit.

jirib
hodnocení

0x
A máte ověřeno,že vám banka půjčí na dvě půjčky...?
Našetřete vêtší částku a neskákejte do dluhové pasti!
Vy neušetříte 20.tis.měsíčně...?
Každý rok +240.tis...za 5let přes milión...,ať nežeru...
terz
hodnocení

A mohu vedet z ceho?
40 000 vyplata, 15 000 vydaje, jidlo, osaceni, palivo, pojistky - dalsich 10-15 000. Na setreni zbyva 10 000, coz ale nejce zarucit kazdy mesic. Nekdy prijde lekar, oprava auta, nedoplatek na necem apod.

Stačí trochu matematiky a 20tis. měsíčně ušetřit je dost nereálné. Sám píše, že má příjem 40k (průměr z 35-45k) a jen nájem za 14k, takže mu zbývá 26k na ostatní. Když vezmu, že jídlo, pojistky a další ostatní výdaje budou minimálně okolo 15k měsíčně (a to se bude dost krotit), tak mu pak na účtu měsíčně zbyde max. 11k. Za 5 let možná našetří na 10% akontaci, když nebude mít žádné větší výdaje (např. auto)...

Jestli máš investiční životní x tisíc, tak je to ta nejmíň výhodná investice a háže ti to vidle do hypotéky.
jirib
Dobře tak 10.tis. měsíčně...
Jde to,ale pomalu...milión za 10let.
Nevyhazujte peníze oknem,co budete dělat,až budete platit 30 let hypotéku...
pepik

Pracuj víc (hlavou než rukama).

hold se 40000 musíš spíše se uskromnit.

Dnes jsem si nakoupil 4 rifle za 200,- (celkem a ne za jedny :)

A to mam Xx mega na investicích,

Kolik je průměrně utratí vždy za oblečení a jídlo za měsíc, schválně ty?!

Ps: ti nejchudší, finančně i men..., mají vždy největší výdaje, Čímpak to asi je? Kdybys vydělával 100 000 tak ty náklady razím budou 90 000 a prostě se nikam neposuneš, je to spíš o hlavě než o číslech (Pouze názor, nikomu to necpu)

Pepíku to máš sice pravdu, ale u příjmu 100k je rezerva opravdu obrovská i u žití, které není moc skromné. U 40k je to docela problém, i když máš hlavu nastavenou rozumně a nějakou finanční gramotnost. Bydlet musíš, jíst musíš, někam občas zajít taky, jinak ti hrábne.

hodnocení

0x

Jako první byste si měl rozmyslet, jestli chcete zůstávat sám. Dluh jednoho je právně i prakticky těžko řešitelný problém pro vytvoření rovnocenného vztahu. Úrok z tak vysokého dluhu + platby SVJ je srovnatelná částka s nájmem. Kolektivní bydlení pod správou SVJ má od soukromého vlastnictví hodně daleko. V podstatě jde o spekulaci na růst ceny nemovitosti. Pokud jste sám a duševně aktivní, mohl byste své úspory zhodnotilt lépe.

pepik

"sám/nesám"

Podle poslední statistiky v 25 letech má muž 55,4 procentní šanci na to, že ještě panic tzv. INCELL Podle národního ústavu zdraví a jeho loňského výzkumu...

"Kolektivní bydlení pod správou SVJ má od soukromého vlastnictví hodně daleko"

- Co to jako má být? Společenství vlastníků jednotek je soukromé spoluvlastnictví ... Nepleteš si to s píše s družstevnictvím?

Jediná nevýhoda je, když ti dupej soused nad hlavou, no takže s tím chceš pomoct uděláš, než že se přestěhuješ, ale to je stejný když ti soused vedle imrvére řeže dříví nebo seká sekačkou.

Kámo Když chceš radit, potřebuješ k tomu zejména nějaké informace

Nepletu si to. S SVJ mám osobní zkušenost a jsem rád, že jsem se toho zbavil. Za vlastnictví považuji rodinný domek, ne něco, kde má jeden hlasovací právo necelou desetinu a kde se rozhoduje podle toho, jak se náhodou sejdou zájmy ostatních. Vlastnictví je jen formální. Je to postkomunistický folklór ještě z doby, kdy se levně rozprodávaly státní byty. V současné době to má smysl jen jako spekulace na růst ceny nemovitosti.

petrm

@hlada Dovolím si s vámi polemizovat. Žiju 35 let v domě, který byl 10 let družstevní, pak 25 let SVJ. Vidím dva problémy. Jeden problém je špatná právní úprava, která neumožňuje jednoduše se zbavit majitele, který porušuje stanovy. V družstevním domě to bylo vyřešeno celkem jednoduše, protože všichni byli nájemníci a nájemníka lehce přinutíte dodržovat stanovy. Zajímal jsem se, jak je to řešeno jinde ve světě, kde tato forma vlastnictví je běžná. Škoda, že naši zákonodárci, místo aby se inspirovali jinými zeměmi, tak vymýšlejí "lepší" pravidla. Druhý problém je ten, že majitelé často nechápou, že se musí o svůj majetek (celý dům) starat a myslí si, že se bude někdo starat za ně. V žádném případě to není postkomunistický přežitek.

hodnocení

0x

Šel jsem do hypotéky o něco starší a určitě bych se ani dnes nerozmýšlel. V té době mi splátka tvořila podstatnou část příjmu. Platím stále a ještě pár let budu. Od té doby mi ovšem příjem narostl asi tak na pětinásobek a úrok se mi podařilo fixovat dost nízko, takže mě momentálně vůbec nějaký dluh "netankuje". Cena té nemovitosti je zhruba 2,5násobná oproti pořizovací hodnotě. Pokud by nastal problém, dokázal bych už tento dluh v dnešní době umořit obratem, ale jak píšu - při takovém úroku by to byla hloupost. Ty volné peníze se dají využít jinak.

pepik

Ve 25 letech už jsem měl dávno peníze auta a na cihle našetřený tak jsem dal na stůl prachy druhou půlku dala ženská ta si vzala hypotéku protože dělala v bance takže to měla z první ruky a uměla v tom chodit a hotové. Po pár letech jsem jí stejně vyplatil a šla...

Pokud dnešní mladý lidi dělal 5dx8h (my jsme mladý makali 6dx15h :)) neuměj vydělat peníze, no tak holt musí do hypotéky...

Tehdy jsme ale neuměli vydělává 15% ročně v investicích protože prostě průměrný hodnocení takový nebylo, etfka nefrčela A dělat stock picking přes fio sice šlo ale... To jsem prostě sednul, zamakal a vydělal pořádný prachy, stále se peníze nejvíce vydělávají prací.

Pepík

Nevím, kdy vy jste byli mladí, ale my jsme mladí rozhodně nepracovali 6x15 hodin, protože to je hloupost. Pokud jsem potřeboval větší příjem, nikdy jsem to neřešil tím, že bych začal dělat od nevidím do nevidím. Vždy jsem šel dělat činnost, která při stejném nasazení přinášela víc peněz.

A co se týká hypotéky, tak posledních několik desítek let bylo vždy rozumnější si vzít hypotéku a nemovitost začít okamžitě používat, než se snažit roky spořit a koupit ji za hotové.

petrm
hodnocení

0x

"Celkova splatka by odhadem byla 3500 za uver na 9 let, 13 500 za hypoteku na 30 let. Do toho sluzby a vydaje za byt mesicne treba do 3000.
Celkove by me takove bydleni vyslo na 20 000 mesicne. "

Tento odhad mi nějak nesedí. Bydlím ve 2+1 48m2 v osobním vlastnictví a měsíčně platím cca 8 000 Kč včetně elektřiny, plynu, voda, centrální topení... A to ještě nepočítám pojištění bytu a daň z nemovitosti.

vili
hodnocení

0x
Splátka hypotéky ve výši 2 miliony bude při 25 letém úvazku kolem 13 tisíc. Plus samozřejmě poplatek do fondu a platby energií. Při delší době splatnosti bude splátka o něco nižší, ovšem zaplatí se celkově víc na úrocích.
Na druhou stranu, letošní nájemné je cca 14 tisíc. Příští rok může být 15, další rok 16, a za 20 let třeba 25. Ale hypotéční splátky budou stále kolem 13 tisíc.
Z dlouhodobého hlediska se tedy vyplatí určitě hypotéka s tím, že nyní bych si sjednal delší dobu splatnosti a co nejnižší splátky, po čase, v době refinancování, můžete splátky adekvátně navýšit a zkrátit tak splácení. Pořád budete mít náklady na bydlení přibližně stejné jako nájem, ale po 25 letech budete mít vlastní zaplacený byt, který navíc pravděpodobně zvýší svoji hodnotu. Při případném stěhování tak vždy můžete byt prodat, vyrovnat závazky bance a díky zvýšené ceně bytu v čase na tom zřejmě vždycky vyděláte. Při koupi jiného bytu pak budete mít lepší pozici než kdybyste jen prostě spořil z toho, co zbylo po zaplacení nájmu, protože mezitím tím "nájemným" splácíte vlastní majetek, který v čase zvyšuje vlastní hodnotu.
Tohle všechno bude platit ideálně v případě, že nekoupíte byt v nějaké špatné lokalitě, odkud každý spíše utíká.
pepik

To není tak jednoduchý! Máte pravdu že velkou roli hraje demografický vývoj v lokalitě jak se bude vyvíjet, ale také zejména za kolik se podaří ten byt koupit a pak při tom krizovém prodeji, jestli náhodou nebudou ceny dole jako v toče 2010 v ČR... To by tedy opravdu spíše hodně prodělal než naopak

Hlavně si musíš spočítat takzvané výnosové%

Příkladně byt stojí 2 000 000 Kč.

Když to vydělíš 20 lety, do jaké doby by se měl investiční byt zaplatit tak ti vyjde 12 třetina a to vydělíš 12 měsíci a vyjde ti holý měsíční nájem.

takže výsledek je 2000000/20/12=8 333 Kč měsíčně.

Pokud ti vyjde stejně a nebo více než se v místě a čase platí za holle nájemné pronajímateli, tak se koupit takového bytu nevyplatí a naopak.

vili
No jasně, ale on platí už teď 14 za 1+1. Nekupujte investiční byt, částka, kterou platí a platil by i pak, teď jde do nájemného. Když odečtu za energie, pořád je nesmysl platit nájem oproti hypotéce. Jemu to dají na víc než 25 let a tam už není vůbec co řešit. Splátky budou podobné jako dnešní nájem. A během roku či dvou nepředpokládám pokles cen, takže za zaplacenou částku nájmu by i při pozdějším poklesu nemusel prodělat.
Já před o trochu víc než 20 lety kupoval barák přibližně za pětinu dnešní ceny. Před cca 10 lety stály byty polovinu než teď. A výhled je stále takový, že ceny dolů nejdou ani při poklesu o víc než pár procent. Zvláště když to není někde, odkud se lidé spíš stěhují pryč. V jeho případě bych to prostě risknul.

km
hodnocení

0x

z více důvodů jsem si vzal hypo až v poločase, a zpětně si myslím, že to byla chyba, dnes už bych měl splaceno, takhle teprve začínám...

el
hodnocení

0x
Kupoval jsem ve stejném věku jako ty, ale je to vic jak 10 let a ceny byly o něco přijatelnější, i úrok. Ale šel bych do toho i ve tvém případě.
Jestli nepotřebuješ nutně auto, prodal bych ho, já tímhle vyřešil finanční rezervu a zbytek peněz investoval do bytu, navíc mi odpadly další výdaje a starostí.

fr
hodnocení

0x

Momentalne mam vydaje 14 000 mesicne za byt 1+1 v najmu
To je strašně moc, které to je město, prosím? Já dávám sedm a půl

petrm

Každý si pod pojmem nájem představuje něco jiného. Někdo holý nájem, někdo včetně všech služeb, topení, voda, odpadky, úklid, údržba,.elektřina, výtah,...

filda
hodnocení

0x

Já bych do toho určitě šel. Do 35 let dávají banky hypo na 90%, pokud je to tvá první nemovitost. takže by něměl byt problem došetřit a jít do toho.

Jak tady někteří navrhují šetřti. Za 10 let našetříš 1M, ale za 10 let ten byt bude stát místo 3M třeba 6M, takže na urocich přeplatíš 6M místo 3M, takže sice si 1M našetřil, ale o 2M zaplatiš vice na urocich.

Samozřejmě za předpokladu že ceny pořad porostou.

Na druhou stranu jednotlivec s příjmem 40k.. My máme jako 4 členna rodina příjem třeba 75k. Což není úplně málo, ale jsme 4.

Ceny nemovitostí rostou s drobnými výjimkami desítky let. Není důvod, proč by se tento trend zásadně měnil. V podstatě vždy se vyplatí vzít si hypotéku a koupit za současnou cenu, než se snažit spořit a koupit za draho v budoucnu. Jedině by sem vtrhnul Rusák a chcimírové jej vítali s vlaječkami v ulicích.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]