Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Účtovat jako OSVČ tomu pro koho dělám benzín, cestu?

Od: honzas odpovědí: 19 změna:

Dobrý den pánové a dámy. Jsem OSVČ řemeslník. Dělám pro elektrikáře, co shání zakázky, ať už menší domky,nebo jiné.

Účtuju si hodinovou sazbu.

Je normální, běžné účtovat i za benzín, kdy používám vlastní auto? Kolik si říct na jeden kilometr?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

2024
hodnocení

8x

Ano, účtovat si náklady za auto je zcela normální.

V případě že jsou délky cest autem "malicherné", pak si to můžete rozpočítat do hodinové sazby a zvlášť pak neúčtovat. Pokud děláte na druhém konci republiky, už to samozřejmě musíte mít spočítané zvlášť, včetně ztráty času a dalších nákladů.

Kolik na km, to si přece musíte umět spočítat, jinak nechápu jak můžete podnikat. No a pochopitelně záleží i na tom, jestli jezdíte Velorexem, nebo Tatrou 815, ty náklady se pak velmi podstatně liší.

hodnocení

5x

Navíc pokud uplatňujete skutečné výdaje a né paušál, tak se vyplatí uplatňovat cestovní náhrady pro dopravu osobním autem nezahrnutým v majetku firmy/osvč.

hodnocení

1x
Samozřejmě jako soukromnik bys měl do práce zahrnout veškerý svý náklady na práci kterou pro někoho vykonáváš

km
hodnocení

1x

záleží na charakteru, místě (místech) práce a na dohodě. běžné je účtovat. ale mnohdy jsou částky nadhodnoceny a neodpovídaji realitě, tedy je to jen jedna z dalších položek, které zdražují zakázku a zvyšují zisk řemeslníka.

hodnocení

1x
Jsem OSVČ teprve rok, ale co dělám pro 2 firmy poměrně pravidelnou práci v téměř celodenním rozsahu, mám placeny jen hodiny ( oboje cca 12km od domu). U občasných jednorázových činností beru případnou cestu po Praze prostě jako čas, ujeté kilometry s 24let starým autem na lpg neřeším (servis samodomo, kompletní náklady na km odhaduju do 3kc se vším).

hodnocení

1x

Ano, je to běžná položka faktury. Pokud uplatňujete v daňové evidenci skutečné výdaje, je cestovné daňově uznatelným výdajem. Protože o nákladech na provoz auta mají lidé často zkreslené představy, je dobrým vodítkem vyhláška o cestovních náhradách. Sazby se mění, je potřeba sledovat poslední znění vyhlášky.

krtek6
hodnocení

1x

Já osobně tohle nepodporuju, protože jak tu zaznělo..někdy ty částky jsou tak astronomické a mimo mísu, že tomu řemeslníkovi by potom stačilo objet 10 zakázníků za den a nic neudělat a jen na tom by vydělali víc než normální člověk

bear

Tak potom si navýším hodinovku a spokojenost je na obou stranách.

krtek6

nenavýšíš...když po mě budeš chtít 600,-hod za práci v taxe 250,- tak ti to nedám ani tak

bear

Vždy je to nabídka x poptávka. Pak už ti zbyde jen svépomoc.

Žádnej řemeslník podnikatel nebude dotovat svoji práci, protože by krachnul. To není zlodějna, jak si mnozí lidé, kteří nikdy nepodnikali stále myslí. Přitom jak se v totalitě v zaměstnání kradlo vše a všude je jakoby zapomenuto.

Takže je zcela normální, že si někdo umí a někdo neumí naúčtovat svou cenu a dle toho si vybírá zakázky. Cenou vpodstatě ty lepší a výnosnější. Pod cenou by totiž nestíhal a lítal jak čamrda za málo peněz, že by ani neměl čas a peníze na pravidelnou stravu.

Zákazník má pak vždy na výběr. A stále platí, že kdo si neumí říct o peníze, tak svou práci většinou odflákne. Jako instalatér bych ti kupříkladu za almužnu při výměně roháčku u WC nevyměnil hadičku. Raději za pár let přijedu na výměnu hadičky zas. Protože vím, že pokud na tu ztvrdlou hrůzu šáhnu, tak její stáří po letech nezajistí, že po takové operaci nezačne téct.

Naproti tomu kdo zaplatí, tak má full servis, kdy to prohlédnu celé a nemusí mě zákazník volat dalších 5 let na tuto akci s WC. A navíc bonus, kdy zákazník se nemusí bát o vyplavení sousedů, kdy jeho hadička lacině ušetřená prdne v době, kdy bude v práci a během toho vyplaví sousedy a vznikne tisícová až desetitisícová škoda.

Proto spousta řemeslníků takové rádoby vychcánky co řeší, že nezaplatí řemeslníkovi cestu, už nenavštíví a nebo už předem odmítnou asertivně tak, že nemají čas a nebo schválně napálí cenu, aby závěrem bylo:" Tak sbohem".

Normální jednání.

krtek6

@bear: nebudu ti brát iluze, ale konkrétně ve stavebnictví neurčuje cenu prací zhotovitel, ale objednatel...čím dřív to pochopíš a přijmeš tuto skutečnost, tím dřív to bude všude v pořádku...;)

krtek6
A nakonec to odskáče zákazník, protože přece z toho vytriskat co nejvíc chechtáků.
bear

Ve stavebnictví se nepohybuji. Tak špatnej příklad...

rudla
hodnocení

0x
Většina řemeslníků samozřejmě účtuje. Když ale některý chce za 2x10 km 500 nebo tisícovku a dá to předem do nabídku, vyřazuji neb je to zloděj. Pokud narovinu řekne, že bude chtít třeba 200, nemám s tím problém a pokud mám pocit, že mě nenapálil ještě jinak, rád mu dám něco navíc, aby přišel ještě někdy.
Ze své zkušenosti říkám, že je to i o tom si taky připravit a promyslet co všechno vzít s sebou za nářadí na práci. Nakládka a vykládka z auta, nejenom nářadí, i materiál.
To není o tom jen sednout do auta a jet do prdele...

Je to tak, někdy práce na chvíli, ale doma si rozmyslet a naložit všechno harampádí, případně nějakou drobnost zajet koupit nebo někde najít a a objednat, vyzvednout. Pak furt není čas se tam stavit to udělat někdy cestou, až tam nakonec jen kvůli tomu jedu o víkendu. Půlden v prdeli a vlastně za děkuju.
bear

Přesně tak. Cesta není jen k zákazníkovi a zpět. Ale i pro materiál do prodejny nebo cena za dopravné ke mě na firmu. Pak přijedu a zjistím, že je potřeba ještě tohle a tamto, protože zákazník má nestandartně nějaké provizorium, které je potřeba taky uvést do nějakého stavu dle předpisů, protože já, když budu poslední, kdo do toho šahal, tak mohu být nařknut, že jsem udělal i to původní provizorium.

Jako elektrikář, když jsem měl jet vyměnit jen zásuvky a zjistil jsem, že do zásuvek do kuchyně vede 3x1,5mm2 Cykyna, kterou tam svépomocně dělal dědek soused od vedle, kterej byl hrozně šikovnej a celej život takto sousedům pomáhal, tak jsem se sbalil a odjel. Protože kdybych do takové instalace osadil nové zásuvky a podepsal se pod to, tak v případě požáru a nehody na majetku nemohu být podepsán pod takovou prasárnou mimo normy. Jak bych vysvětloval pojišťovně, že jsem tam byl jen na výměnu zásuvek a připojil jsem je na neschválenou elektroinstalaci jako elektrikář s platnou vyhláškou. A jističe jsem nemohl k vůli kabeláži vyměnit za 10A, protože by jim to neustále padalo.

Nakonec bych byl za blba já, že kdo Vám to dělal, když Vám padají neustále jističe a před tím to normálně jelo na 16ku s 1,5kou a zapojenou rozdvojkou pro troubu, myčku a rychlovarku, která se přehazovala s mikrovlnkou. Jo. na jedné 16tce vše.

I takové akce jsou. Pak si majitel zavolal souseda zedníka a libuje si, jak to opět funguje a nebyl problém vyměnit zásuvky. Až ovšem vyhoří, já jsem vpoho.

Úplně ze života:)
Nemám "padesatku", tak se eletro nezivim, ale výjimečně něco drobného i v instalaci udělám, jen doma teda všechno.
Nedávno něco podobného, něco jsem vezl od kolegy staré paní a ona jestli bych ji neprilepil víčko od krabice pod stropem, že nedrží a já bych tam dosáhnul. Ještě aby drželo, když zpod něj vychází šňůra (prodluzka) se zásuvkou na konci, jen na mikrovlnku a vysavač... V krabici věneček a hliník světelného okruhu, v rozvaděči jištěný 16A.
Přitom to bylo sotva 2m od nového rozvaděče!
To prostě nešlo takhle nechat, takže koupit lištu, přivézt hmoždinky, najít starší zásuvku na zeď, aby nebyla jak pěst na oko vedle starýho vypínače, všechno nářadí, jet tam, hodina práce, jet zpátky, uklidit vercajk... A ještě jsem ji cestou dovezl na středisko:)
Přitom co si za to říct, když ona si vlastně ani neuvědomovala, jak to tam má špatně a nebezpečně a vlastně by to ani měnit nepotřebovala, jen to víčko přidělat...
@boban
Pokud máš své vlastní bydlení a nemusíš platit měsíčně 20 tisíc hypotéku, je to v cajku.
Ale dost takových není

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]