Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nosnost hmoždinky v ytongu

Od: michalfuchs odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,
poprosil bych o radu při zavěšování skříněk do 10cm pórobetonu.
kuchyňské skříňky jsou s nádobím dost těžké, proto se raději ptám.
1) jaké hmoždinky
2) zavěšení na malé 10cm lišty, nebo mám koupit lištu v celku(200cm)

Děkuji.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Z osobní zkušenosti: pro zavěšení těžkého nábytku jsem nepoužil hmoždinky, ani ty speciální do ytongu, ale dal jsem šrouby (závitovky) do chemické kotvy a na ně jsem pak přišrouboval nosnou lištu pro kuchyňskou linku.

hodnocení

2x

Dlha lista lepsie rozlozi zataz. Hmozdinky fischer kotva do pórobetónu FPX alebo Hmoždinka do pórobetónu Fischer FMD

chlapik
hodnocení

Co tyhle? Nestačily by?

Nosnost hmoždinky v ytongu

Mozno ano, ale preferujem istotu, na tych 200cm dlzky nema vyznam setrit a pouzit plastove. Dalsia moznost je chemicka kotva a zavitova tyc.

hodnocení

2x
Lišta vcelku je rozhodně lepší, ale zase musis u každý skříňky vyříznout roh.
Nebo nařezat lišty na vnitřní rozměr skříněk, pečlivě rozměřit a pověsit. Pak by každá lišta mohla být přišroubovaná několika vruty.
km

proč je třeba vyřezat rohy skříněk? děkuji

Pro tu průběžnou lištu se musí nahoře vyříznout kus strany. Jinak by nahoře skříňka neseděla na zdi, alébrž na liště. Tím pádem by byla skříňka i šikmo.

km
14.04.25 14:21

děkuji

hodnocení

1x
Do pórobetónu sa mi na ťažké predmety osvedčila jedine chemická kotva a dieru vyvŕtať mierne do kónusu, aby sa v pórobetóne mechanicky zakliesnila. Všetky typy hmoždínirk mi nakoniec aspoň v jednom prípade vyliezli - nevydržali namáhanie na ťah.
S chemickou kotvou sa pracuje, samozrejme, horšie. Oi. je styčník, ktorý do nej zastrčíte, chvíľu živý, má tendenciu posunúť sa smerom dole. Tu sa dá využiť lišta v celku. Prikotvite ju najprv na presno na pár nekritických muestach hmoždinkami a až potom natlačte do pripravených dier chemickú kotvu a založte styčníky prevlečením skrz lištu. Do vytvrdnutia chem. kotvy ich lišta stabilizuje na mieste a následne ich už len dotiahnete.
Len na okraj, namiesto lišty uprednostňujem závesy typu “Bystrica”. Skrinka nespadne, ani keď do nej omylom vrazíte. Ak lištu, tak v celku aj za cenu úpravy korpusov a od troch skriniek a viac. Skrinky prešroubujte aj nábytkovými šroubami navzájom cez bočnice. Krajné závesy bývajú u lišty problematické. Môžu pomerne ľahko spadnúť, prípadne som videl už aj ohnutý koniec lišty. Ak budú korpusy aj prešroubované, čiastočne to poistí stredná skrinka.
V prípade delenej lišty kúpte hotové výseky s ušami po okrajoch, ktoré zamedzia skĺznutiu háku pri nechcenom posunutí skrinky do boku.
km

jak vrtat do konusu? děkuji

Najprv vyvŕtate dieru a následne jej koniec sunutím vŕtačky do strán a dopredu-dozadu trochu rozšírite. Vrták použijete v podstate ako frézu. Chce to určitý cit, aby ste zbytočne nezväčšovali začiatočnú časť otvoru blízko omietky. Nakoniec je vhodné z diery aspoň povysávať prach. Ešte lepšie je ho následne aj vyfúknuť fúkačkou či kompresorom.
Sú na to aj špecializované vrtáky, ale za peníze v Praze dům.

krtek6
hodnocení

1x

Není v tom třeba hledat atomovou vědu...stačí, aby hmoždinka s vrutem byla dostatečně dlouhá...takže do 10cm stěny 7cm délky... a pro ty paranoidnější vrtat mírně po úhlem směrem dolů...o zbytek se postará elementární fyzika...

hodnocení

0x
Když občas nevěřím klasickým hmozdinkam (třeba ve spáře ve staré maltě mezi cihlama) a nechci se patlat s chemickou kotvou, pro jistotu do díry pod hmoždinku natlačim aspoň nějaký lepidlo na způsob tekutých hřebíků.

hodnocení

0x
Dej to na chemickou hmoždinku ja bych o ničem jinym zvlaště co se týče kuchyně už ani neuvažoval neb už sem pár vytrhlejch skříněk ze zdi osobně zažil a i to na chemii předělával

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]