Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Protékající wc v nájmu

Od: dxc odpovědí: 24 změna:
Zdravím, zajímalo by mě kdo finančí ručí za tuto opravu? Spadá to pod drobné opravy, které si hradí osoba v nájmu hradí sama? Na druhou stranu je to vada na bytě nezpůsobena cizí vinou a na majetku který nevlastním takže za veškeré tyto opravy a by měl ručit majitel? Zacal mi prostě protikat hajzlůk a vubec nevím čí je to zodpivednost v tuhletu chvíli. Nechci to nechat ležet kvuli unikající vodě ale zároven sam to nespravím, vim ze bych to jeste pokazil.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
Je to drobna oprava, zavolejte si instalatera nebo hodinového manzela na opravu.

hodnocení

6x
Za mě je to drobna oprava kterou si hradíš sám
Většinou začne protejkat napouštěcí ventil
koupit novej ventil a vyměnit nic na tom neni
A udělej to co nejdřív at ti zbytečně neroste spotřeba vody a ty se nedivíš až přijde účet

hodnocení

4x

Odstranit víko nádrže a trochu mechnismem uvnitř zahýbat, možná tam vadí zrnko písku nebo usazenina z potrubí a nedoléhá = netěsní uzavírací manžeta a propouští vodu. Za to určitě majitel bytu zodpovwdný není.

kenav

Uživatel by měl zjistit zda je to napousteci nebo vypouštěcí ventil pak můžeme radit

riva
hodnocení

4x

No tak máš nejvyšší čas začít pronikat do toho, jak věci fungují. Každý někdy začínal a před protékajícím WC stál poprvé.

On je někdy problém se k té nádržce dostat

hodnocení

4x

za veškeré tyto opravy a by měl ručit majitel?***to se velice mýlíte. Zkuste se podívat po internetu, co vše platí nájemník. Po schválení novely toho bude ještě více.

ale zároven sam to nespravím***tak si pozvěte na kafe kámoše, ten Vám poradí a ukáže jak to opravit příště.

hodnocení

2x
Zalezi na celkove hodnote opravy a ta se pocita dle nejakeho koeficientu, kde hraje roli vymera bytu. Do nejake castky platite vy, nad tu castku majitel, pokud jste skodu nezpusobil vy.
Jakou ale mate vymeru a ten koeficient vyte pouze vy nebo majitel, takze mu rano zavolejte a zeptejte se.
A radim resit to, protoze mi presne takto pres kapajici zachod ukapalo 30 000 kc
To musel "kapat" plným proudem, jeden samostatný průtok v řádu nekolika litrů za hodinu vodoměr neroztoci.

mll
hodnocení

2x

Příčina může být dole, tj. že netěsní vypouštěcí ventil (to těsnění-manžeta stojí do 50 korun), ale častějc je příčina nahoře, že protéká (nezavírá pořádně) napouštěcí ventil, což teda stojí trochu víc (řekněme 300, někdy se dá pročistit a opravit, já ho měnil v době, kdy stál 90-150 korun a to mi za to fakt nestálo). Obojí je oprava na 10 minut (plus půl dne hledání jak na to). Obojí jsou podle mě drobné opravy, které si zajišťuje nájemník. Koukněte, jestli protéká hned po spláchnutí (spodem), nebo až po naplnění nádrže (přepadem).

Záleží, jak se k tomu dostanete, jestli to neni zazděné pod dlaždičkama, tak bych s tím vůbec domovníka neobtěžoval.

Taky se dá zastavovat voda, aby zbytečně neunikala, pokud tam je před nádrží funkční kohout. Na dovolené jsem se setkal s tím, že asi den před odjezdem začla stříkat hadička (ona už předtím dost nenápadně ale pak hodně), ale ta byla rovnou ze zdi, žádný kohoutek, takže jsme museli zastavovat vodu v celém apartmánu. Pak jsme to jen na recepci ohlásili při ček-autu.

hodnocení

2x

Pojem "drobná oprava" je definován v Nařízení vlády č. 308/2015 Sb.

Z této právní normy vyjímám:

Podle věcného vymezení se za drobné opravy považují...

g) opravy vodovodních výtoků, zápachových uzávěrek, odsavačů par, digestoří, mísicích baterií, sprch, ohřívačů vody, bidetů, umyvadel, van, výlevek, dřezů, splachovačů, kuchyňských sporáků, pečicích trub, vařičů, infrazářičů, kuchyňských linek, vestavěných a přistavěných skříní,

Výborná citace, ale pana tazatele to asi nezajímá.

hodnocení

0x

Je to vždy otázka smlouvy, vzájemné dohody a vztahu nájemce - pronajímatel. Jestli platíte vysoký nájem a domácí vám nic neodpustí, nechte ho to opravit. Jestli platíte rozumnou částku, on vám vychází vstříc a vztahy máte dobré, nepruďte ho opravou za tisícovku.

hodnocení

0x
Zavolej instalatéra, který ti to opraví nebo vymění. Z oprava jednoduché a levné se pak stane věc nákladná nad částku 1000 Kč. Fakturu pak přepošli vlastníkovi bytu. A co jako? Jsme snad všichni povinni umět opravovat i jen drobnosti?

OK, se pak stane věc nákladná nad částku 1000 Kč. Fakturu pak přepošli vlastníkovi bytu...pak mu majitel sdělí, to si musíte zaplatit sám(a)

Důvod? Tohle nemusí být drobná oprava do 1000Kč. Jak to pozná jako neodborník?

hodnocení

0x

Máte určitě svou domácnost pojišťenou, tak zavolejte asistenci

V tomto případu se na toto snad žádné pojištění nevztahuje?! To že začne WC protékat je po letech běžné, stejně jako že se po letech provozu poroucháva (opotřebením ) cokoliv jiného. Jiné by to bylo, pokud by šlo o havárii, kdy hrozí vytopení sousedů. Nebo je i na takové věci pojistka?

hodnocení

0x
Ze zákona je to dost jasný případ drobné opravy, kterou platíte vy, i když ve vás jistě vyvolává divné pocity, že máte platit opravu cizí věci. Zvlášť hloupé je to v případech, kdy jste v nájmu krátce a platíte opotřebení, které způsobil někdo jiný.
Současně se na to podívejte z hlediska pronajímatele, nájem není hotel, abyste měl neustále veškerý servis. Dávalo by možná smysl, že opravu zařídíte a pronajímatel ji zaplatí, ovšem možná byste pak platil vyšší nájem.
Druhou věcí je, že pronajímatel může být vstřícný a vzít to na sebe, zvlášť, když je zjevné, že to bylo staré 20 let a opotřebené to již bylo, když jste byt převzal.
doplněno 11.04.25 12:54: Vidíte, zrovna dnes článek, že limit se zvedá z 1000 na 1500 ve váš neprospěch:
novinky.cz/...
Ovšem je otázkou, jak se dívat na to, když si ten ventil za 150 Kč podnájemník vymění sám, nebo když na to pozve firmu za 2000..

Firmu by měla hradit pojišťovna, mimo náhradních součástí

hodnocení

0x

Ono záleží taky na smlouvě s majitelem. Já mám ve smlouvě že majitel hradí vše - nicméně s výměnou žárovky neotravuju.

hodnocení

0x

Pokud to není "geberit"=závěsné WC ale normální=kombi (nebo combi) pak je to jednoduchá a banální oprava-výměna napouštěcícho ventilu nebo je špatný vypouštěcí mechanismus. Pokud je to závěsné WC pak se obrátit na majitele a dle něj pak někdo z Vás dvou musí kontaktovat nekterého z vodáků či plyno-vodo-topo firmu (u Nás třeba PVT Valek=plyn voda topení nebo Gastop)

0rion
hodnocení

0x

Pokud se vejdete do 1500 Kč, tak byste si to měl opravit sám, resp. ve své režii. Já bych doporučil poradit se s nájemcem, aby pak nebyl překvapen fakturou od instalatéra s vyšší částkou.

0rion

Chtěl jsem napsat poradit se s pronajímatelem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]