Nejste přihlášen/a.
Počítám, že nepropustné prostěradlo je stejný vynález, jako jsme dávali pod normální prostěradlo holkám. Je na tom vrstva jakéhosi "pogumování", tedy píšou, že je to polyuretan. Klasický technický polyuretan ovšem vydrží přes 100°C. Jenže tohle je nějaká srágora a pokud píšou na 60°C, tak bych to víc rozhodně nepokoušel. I při praní na těch šedesát a normálním používání se to za pár let sloupne. A lovit z pračky tisíce "škraloupů" fakt nechcete.
Tak jsem vyzpovídal ženu, poněvadž jsem si živě pamatoval, jak se cosi kolem teploty praní u těhle podložek řešilo. Máme 2 sady na výměnu. Obě z téhož e-shopu, objednané v rozmezí několika let. Obě pod jednou položkou. První sada byla s cedulkou do 90°C, druhá, ač měla být stejná, přišla s cedulkou 60°C. A jedna ze sad se rozpadla na prach. Tedy látka vydržela, plast ne a to i při praní na 60°. Z ženy teď vypadlo, že vlastně neví, která sada se rozpadla, poněvadž s rizikem záměny začla prát všechno na 60. Takže optimistická varianta je, že to, co má cedulku do 60 těch 60 skutečně pár let vydrží a pesimistická varianta...
No, pořád platí, že prát max. na 60.
Nevyvářejte, perte na tolik, kolik je na štítku.
Bude tam nějaká umělotina a kdoví, jak sežvejkané to z pračky vytáhnete, anebo už nebude nepropustný.
Tady jeden druh prostěradla, nevím, jaký máte.
Povrch: 100% bavlna
Boční látka: 100% bavlna, výška boků až 35 cm
Spodní nepropustná vrstva: 100% polyuretan
Údržba: Potah je možné prát při teplotě 60°C s šetrným pracím prostředkem, vždy bez aviváže! Po vyprání ihned vyjměte z pračky a pověste. Nežehlete, nebělte a nesušte v sušičce. Při slabším znečištění doporučujeme praní při teplotě 40°C, prodloužíte tak životnost nepropustné vrstvy.
Každý výrobce, než dá něco na trh, tak dělá všechny možné zkoušky. Ne jednu, ale více. Jestliže píše výrobce u Vašeho prostěradla 60 stupňů, tak se tím řiďte.
Nic špatného se nestane.
Že jiné prostěradlo, od jiného výrobce, má nastaveno prát na 90 stupňů, tak proč ne. Ten si dělal zase takové zkoušky a kdoví, jaký materiál právě použil.
Jedná se o reklamaci, pokud nedodržíte doporučení, nemůžete reklamovat.
Co je "nepropustný"za blbost?
100% bavlnu klidně, ale častým takovým praním bude křehké jak papír a bude se snadno trhat.
Taky můžete horší skvrny zaprat. Takže ideálně nejprve skvrny vhodně odstrańte (ocet, sůl, soda, amoniak, vanish, jar, tableta do myčky, atd...).
Musel jsem se dovzdělat.
Nepropustná prostěradla jsou většinou froté nebo hladká Jersey.
Nepropustná prostěradla s PVC vrstvou lze prát na 60 °C, vrstva z PU (polyuretanu) snese 90 °C. Perte samostatně, aby nedošlo k poškození nepropustné vrstvy. Ze stejného důvodu sušte vyvěšením.
Nepropustná prostěradla nevyvářejte, nemandlujte ani nebělte.
Vím o inkontinenčních podložkách. O prostěradlech mě to trklo, až když jsem to hledal. Používají se i v nemocnicích. Držel bych se těch 60˚C, jak uvádí výrobci. Jak se to PVC poláme a zkřehne ve vysoké teplotě (zváště, pokud je starší), tak už nebude propustné.
Inkontinenční podložky a prostěradla jsou sice pratelné,ale opatrně s teplotou.Vždycky jsem je pral zvlášť od ostatního prádla a na padesát a pračku jsem dal 2x-krásný,čistý,voňka do prvního použití..Za těch osm let jich tady mám cca.deset a nikdy jsem žádné nezničil.Na poukaz jsem je fasoval pro manželku zadarmo.Ty podložky jsou lepší u skoro nehybných - popo.se.re se a podložka se vyhodí,spodek umeje a utře a funguje se dál.Ale i tak je lepší dát ink.prostěradlo a na to podložku.
Co moc nechápu - zůstali tady dvě chodítka (občas používám když jdu pro pytel granulí),inv.vozík,tři páry berlí..a nikdo to nechce zpátky ani omylem.Ani zadarmo v DD.Jasně-oni si nafasují nové a potom se brečí jak je zdravotnictví drahé a že se skoro všude platí i za pozdrav.
Takže NEE - vyvářku rozhodně nepoužívat.Raději 2x prací program na padesátku.Moje zkušenost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.