Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Demontaz zatuhleho rohacku

Od: rohovyventil odpovědí: 13 změna:
Dobry den vsem,
ceka me demontaz zatuhleho rohacku (nesel sikovkama povolit) ze zdi a bojim se, abych neutrhnul plastovou trubku (je tu vodni kamen a asi uz bude zarezly. Je nejaky zpusob, jak to bezpecne vymontovat, bez zniceni trubky? Napadlo me pouzit vetsi sikovky, ale jak rikam, nechci znicit trubku.
Dekuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

2x
Chytit do francouzaku nebo hasaku, ne sikovkama a pomalym a plynulym pohybem zkusit povolit. Prostriknout zavit wdckem se mi taky osvedcilo. Otazka ovsem je, kdo to jak montoval, jestli je tam vlakno nebo teflonka, pujde to lip nez jestli to nekdo omotal koudeli a utahnul na krev.

kenav
hodnocení

2x

Ten plastovy zastrik nepovolí ale utrhneš v něm ten rohacek tak na to buď pripravenej, hlavně to nenahrivej

rohovyventil
hodnocení

To nevadi. S tim uz bych si mohl pak poradit. Jde mi jen o to, aby trubka neskoncila utrzena.

bear
hodnocení

2x

Mnohdy to nejde, protože někdo chybně napakoval koudelí a ta nesmí do PPR. V plastové koncovce je totiž mosaznej prsten o pár závitech a koudel ho může rupnout. Pak se to nedá utěsnit a pořád to teče do zdi. nakonec se musí vysekat, ustřihnout a přivařit novou.

Druhý problém je ten, když si to někdo dělá dám a nechápe, že je potřeba zakončovat kolenem s nástěnkou, aby nedocházelo k protočení ve zdi.

Pakovat vždy Loctite nití nebo teflonovou páskou. A spočítat si, kolikrát roháčkem otočit z jakého místa. Nesmí se vracet točením zpět. Pak opět netěsní. Hlavně páska, která se chodem zpět přetrhne.

Rupne to,pokud to někdo neumí.Že se to na teflonu nebo niti líp povoluje taky neplatí vždy

hodnocení

1x
Niekedy pomoze problemovy prvok odrezat a potom opatrne zvnutra listom pilky na zelezo zavit oslabit.

lll
hodnocení

0x
Mám přesně ten samý problém, ta plastová trubka ve zdi pod dlaždičkama se kroutí (asi je v "mirelonu") a roháček ne a ne povolit. Radši jsem to nechal být.
Jsem zvědav jaké návrhy dostanete.
mll

Já právě taky. Trubka je sice skrz stěnu nějak přístupná (dost blbě), ale chytit se moc nedá. Je to na WC, kde naštěstí hlavní uzávěr neni daleko, takže při potřebě nějaké údržby se zastaví celý byt.

Uvažoval jsem, jak složité by bylo tu trubku něčím nahradit, plastová trubka je udělaná jako odbočka z kovové, to se dělalo v roce 90 když nám instalovali vodoměry a měnili stoupačky (a my měli WC rovnou ze stoupačky a jak jsem ze zbytků trubek zjistil před uzávěrem vody do bytu, což je zajímavé zastavíte celý byt, ale záchod normálně splachuje; to byl asi důvod, proč tam tehdy dávali novou trubku).

Pak mě napadlo řešení, že za ten roháček, který bez poškození trubky asi nedostanu pryč, dám normálně další kohout a ten roháček tam zůstane jen jako takové koleno. Jak si tak čtu zdejší příspěvky, bude tohle to nejsnažší řešení. Kdybych tu trubku urval, to by se nahrazovalo hůř.

rohovyventil
hodnocení

Pokud je trubka odkryta, pak je to jednoduche, staci chytit jednema sikovkama trubku a druhyma rohacek. Ale co kdzy je trubka zakryta a ve zdi? Pak muzu chytit jen rohacek.

hodnocení

0x
Pouzijte sikovky, ale nastenne koleno je potreba chytit do proti dalsima sikovkama. Pokud je to utopene pod obkladem, tak vystourat okolo, vysat a zasadrovat nebo pouzit chemickou kotvu. Koleno se zpevni a muzete zkusit povolovat.

makk
hodnocení

0x

Já to měl za kuch. linkou, takže jsem obouchal trochu omítku kolem, aby to šlo přidržet sikovkama. Tu plastovou trubku neutrhnete, ale je hodně pružná a kroutí se. Já to měl pakovaný koudelí + fermež, to pomůže ohřát, ale nesmí se zase moc, aby nepovolil ten závit v tom plastu, takže jsem šel raději metodou obouchání omítky a pak jeden držel a druhý povoloval.

hodnocení

0x

Řešil jsem to samé, milion rad, i tady, i v instalatérském obchodě, sikovky, nahřít a já nevím co, nakonec jsem to vzdal a zavolal opravdového instalatéra.

Takže přišel instalatér, žádné sikovky si nebral, vzal si čelovku a nastavitelný klíč a měl to za minutu povolené a ani to neškrábl.

Přijde mi, že hodně rad je od lidí bez zkušeností. Instalatéři používají nastavitelný klíč. A já to měl tak až zatuhlé, že sikovky se prohíbali a furt sklouzávali, tím nastavitelným klíčem to šlo hned.

re4zon
A co asi pisu hned jako prvni? Francouzak..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]