Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavba u plotu

Od: jiricek® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

rodiče kdysi postavili drobnou stavbu blíže než 2 m od hranice pozemku, na straně souseda se jedná o zahradu, kde žádnou stavbu nemá. Dům jsem zdědil a vztahy se sousedem nejsou nejlepší.Může mě donutit stavbu odstranit, někde jsem zaregistroval, že tam funguje jakési pravidlo "vydržení"? To znamená, že když neprotestoval dříve, přesněji řečeno během stavby, teď by už neměl...

Děkuji

doplněno 08.04.25 12:56:

Zkolaudované ani v katastru to není.

doplněno 08.04.25 17:57:

Jedná se o dřevěnou budku 2x3 m, výška 2m.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

0rion
hodnocení

0x

Vydržení by bylo možno uplatnit například tehdy, kdyby stavba zasahovala na pozemek souseda, tohle je něco jiného. Je to otázka spíš do nějaké bezplatné právní poradny, ale podle mě je to promlčeno a soused nic dělat nemůže. Měl se ozvat dříve a ne až po letech.

kmet
hodnocení

0x

Není to tak jednoznačné. Často to dotyčný soused "zkousne" také díky dobrým vztahům s majitelem vedle, když se majitel změní, změní se někdy i tahle situace a je z toho problém.

hodnocení

0x

Je ta drobná stavba povolená/ohlášená, popř. zkolaudovaná a zanesená v katastru?

Viz otázka...není.

111®

Tak stará stavba nemůže být odstraněna na základě změny zákona že se smí stavět od 3m od plotu..

0rion

Pokud se jedná o tzv. drobnou stavbu dle zákona, tak na tu nemusí být povolení a nemusí být uvedena v katastru. Záleží o co se jedná, to nám pán nenapsal.

@jak123: Tazatelka doplnila na základě mého dotazu!

A myslím, že by si někteří rádci měli doplnit znalosti a neradit nesmysly!

0rion

Co konkrétně je dle vás nesmysl? Tedy podle vašeho názoru na boudu 2x3 m je potřebný územní souhlas a záznam v katastru?

@Orion: Přečtěte si prosím kdy jsem psal svůj příspěvek a kdy tazatel doplnil údaje o "stavbě".

Takovou "budkou" bych se vůbec nezabýval a kdyby šlo do tuhého, jednoduše bych ji rozebral. Proč si vlastně myslíte, že ta moje věta se týkala vás?

km
hodnocení

0x

jeden z důvodů proč stavět legálně.
toto nebude vydžení, bude spíše promlčení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]