Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu obložit OSB z obou stran EPS?

Od: giovanni odpovědí: 34 změna:
Dobrý den, zatepluju venkovní pergolu uvažoval jsem o skladbě zvenku
Fasáda,EPS,OSB a zevnitř dát na OSB perlinku lepidlo. Teď ale sem viděl na YouTube video že to popraská a že to doporučují zakrýt EPS. Mě zajímá co se stane hlavně s vlhkostí když uzavřu OSB z obou stran EPS.
Děkuji Giovanni.

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Asi jste viděl skladbu podobnou.

omítka, lepidlo, perlinka, lepidlo, EPS 1-2cm, pěnou přilepeno, OSB. pěnou přilepeno EPS 10-20cm, lepidlo, perlinka, lepidlo, penetrace omítka.

Tak to bude OK, pokud uvnitř bude slabá vrstva polyše.)

km
To bude vlastne v podstate stavba z polystyrenu. :)
giovanni
hodnocení

Jo víceméně ano akorát jsem chtěl dát zevnitř 40mm EPS abych ho mohl přikotvit talířovou podložkou. Myslíte že je lepší dát jenom 20mm a přilepit? A zevnitř bych dal mezi EPS a OSB parozábranu co myslíte? A OSB natřít hydroizolací?

dát zevnitř 40mm EPS abych ho mohl přikotvit talířovou podložkou.***proč kotvit, asi nevíte, proč se polyše kotví a kdy se kotví?

Když je sání větru, je třeba v některých případech kotvit.

Myslíte že je lepší dát jenom 20mm a přilepit?****Nemyslím, ale vím to, že je to lepší, jen správně přilepit

A zevnitř bych dal mezi EPS a OSB parozábranu co myslíte? ***vůbec není třeba, to tam určitě nedávejte, nebo proč to chcete?

A OSB natřít hydroizolací? ****Maximálně v místě dotyku podlahy, pokud tam není hydroizolace. Ale tu tam asi máte.

km, jako dřevostavba se tak dělá.

giovanni
hodnocení

Tak když se dává na OSB se má radši přikotvit prý kvůli špatné nasákavosti jako pojistka. A parozábranu kvůli parám zevnitř ať se nedostávají do OSB ale asi není nutné no. Asi to moc hrotím ja jenom jestli to je vůbec možné.

prý kvůli špatné nasákavosti jako pojistka.****to tak určitě není, pojistka nejsou talířovky

Když myslíte, že je to třeba kotvit, tak to klidně prošroubujte vruty. Ale když zkusíte na vzorku, přilepit EPS pěnou, tak to druhý den určitě neodtrhnete. Je to vyzkoušené

mezi EPS a OSB parozábranu***jak to chcete tecnicky provést, tedy jak připevnit? Polyš lepit na igelit? Klidně to tak udělejte, pak dejte vědět, jak to (ne)drží. Kolik páry projde polyšem?

giovanni
hodnocení

Máte pravdu. Děkuju :)

Ta pravda je od učitelů, školitelů, a troška praxe, s pokusem a omylem.

km

také si myslím, že je technicky neproveditělné a hlavně to s polyšem nedává úplně smysl

km

pro zajímavost vkládám obrázek. fasáda s perlinou se urvala ve štítě z osb a jelikož byla propojená s fasádou pod štítem, strhlo se to i tam z polyše. urvalo to i úzké osb "pod římsou"

Můžu obložit OSB z obou stran EPS?

Ale já vidím, že lepidlo s perlinkou se odlouplo od polyše, pokud to bílé je polyš.

Ale už vidím dole pás asi z OSB desky. Jen nevidím disperzní lepidlo, ale jen cementové, které je pro OSB desku nevhodné.

Nevhodné materiály, asi i špatný postup...

km: Čím to bylo k OSB přilepeno? OSB ve štítu se mi zdá naprosto netknutá, takže to šlo velmi snadno dolu, vůbec to nedrželo. Mimochodem, to mi připadá dosti nevhodné dát si OSB na štít domu.

nevhodné dát si OSB na štít domu****ale možné, synek staví a má všechny štíty z OSB desek, páč nemá podkroví.

km

milancukrar: jaké disperzní lepidlo myslíte? mě nepřijde, že by perlinka byla na osb přilepena cementovým lepidlem, osb i perlinka upadlá na zemi se jeví čisté
orion: proč nevhodné?

km

orion: čím to bylo přilepeno nevím, jen jsem to potkal, ale vím, že pár let to drželo, než to spadlo

km, za mne se často používalo lepidlo 301 DK a 301 DS.

Dneska jsou určitě i lepší. Páč to lepidlo bylo drahé, tak se začala používat pěna (mnoho druhů od tůzných výrobců) na lepení EPS na OSB desky a podobné materiály.

km

milancukrar: a tím lepidlem se zde (fotka ode mě) mělo lepit co? děkuji

hodnocení

0x

Trochu mi utíká smysl polepení obou stran - já mám garážové stání, na stojkách z úček mám vingl k propojení celku a přišroubování OSB desek - na této desce mám polystyren z vnější strany, na něm perlinku a fasádu. Polystyren jsem kotvyl vruty do dřeva s podložkou - ušetřil jsem za perlinku a práci a drží to zatím 13 let bez potíží.

Vnitřní stranu ale nebudu řešit polystyrenem, když tam chci něco dávat - poličky, držáky na nářadí, magnetické lišty... - to všechno v pergole možná budete chtít také - jak to tam dáte? Přes 40mm tlustý polystyren?

Vnitřní stranu, pokud chcete řešit, si dořešte třeba fólií, tapetou, palubkama,... něčím, na co se dá připevnit další potřebné a praktické věci.

giovanni
hodnocení

Chtěl jsem to tak abych mohl udělat zevnitř omítku. Protože pry když se udělá omítka čistě na OSB tak to popraská. Ale máte pravdu že tapeta by to taky vyřešila. Děkuju za myšlenku.

Nebo taky levnější řešení, sádrokarton.

giovanni
hodnocení

Přesně tak 2h zpátky mi to došlo že sdk bude vlastně úplně nejlepší hodím ho napřímo na to OSB zevnitř a polys dam jenom zvenku. Díky chlapi.
Super, jen bacha, dát tam zelený!

Proč zelený?

Já testuji již asi 12-15 let v koupelně bílý SDK, jen vybílený, ještě jsem neobjevil problém.

km

ano, sdk mě také napadl. mě teď uniká už to proč polepovat venkovní pergolu polyšem ať už je to z jakékoliv strany a přoč ji dávat do omítky. možná, že je to nějaký specifický neběžný architektonický záměr, nebo je tu chybně použito slovo pergola, nevím jak ta stavba vypadá a neznám její účel a proto mi to přijde docela zvláštní ten polyš a omítka. stejně tak se mi jeví zvláštní zateplovat garážové stání, možná, pokud to slouží zároveň jako dílna nebo je z nějakého důvodu vytápěné, pak ano.

milancukrar: nerozumím té zvláštní zálibě v ušetření a čekání, jestli to něco udělá časem. kolik jste ušetřil užitím bílého namísto zeleného sdk? nebo šlo o zpracování zbytků?

giovanni
hodnocení

Bude to prostě pergola akorát zateplená nevím jak to líp pojmenovat. Ale chci tam dát klimu a mít tam příjemně jak v zimě tak v létě. Tak prostě proto ji chcu oblepit EPS. A do omítky protože bude z jedné strany přiléhat ke zděné budově takže ať to je ve stejném stylu.

km, zde nešlo vůbec o šetření peněz, ale o výzkum. Páč cena sádroše byla pro mne téměř nulová. Takže rozdíl mezi bílým a zeleným není žádná.

Na rozdíl od jiných mám vlastní zkušenost, že koupelna bez okna a ventilátoru, obložená bílým polyšem na stropě a jedné stěně, ničemu nevadí.

To samá, když je bílý sádroš okolo komínové trubky od kotle. Nebo bílý polystyren, na jižní straně, bez jakékoliv upravy, od roku 2008. Víte co se s ním stane? Já ano.

Takže nikoliv šetření, ale výzkum. Páč když někdo sdělí, že to nejde, je to pro mne výzvy, že by to mohlo jít jinak. A těch výzkumů za roky života ve stavebnictví bylo habaděj.

Přeji hezký víkend.

km
giovani: cs.m.wikipedia.org/...
milancukrar: to je fajn. Ale ptate se zbytecne na ten zeleny. Ne kazdy ma na to penize, cas, naladu, testovat jak se co casem zachova.
giovanni
hodnocení

Km: Tak dobře bude takový zahradní domek. Ja sem z Ostravy sem zvyklý na pergolu to je kratší.
A zelený SDK bude jistější a vyjde to jenom o 2000kc takže ho tam dám.
km
*palec*
me osobne se se zelenym i mnohem lepe pracuje

km, Ale ptate se zbytecne na ten zeleny, **** proč se nezeptat, abych měl více informací, zkušeností od jiných?

Proč tam nedat protipožární, když to jde na hořlavou podložku?

dle mého názoru - co shoří, neshnije ;)

Nejsem z oboru, ale když dáte ve stavbě bílý tam, kde má být zelený nebo červený, asi s tím bude mít problém stavební dozor. Netuším, jestli to nějak testoval, ale prostě z pohledu ing. je to špatně.

Jinak co se týče červeného, to jsem pochopil, že je nutné dávat v oblasti komína ... prostě tam, kde se kontakt s výrazným teplem očekává. Proto dovětek @milana, že se to dává na hořlavé dřevo chápu spíše jako provokaci, než radu.

km

jmlc: červený si myslím, že bude požárně odolný (odolnější), jakože odolný vyšším teplotám tzn. že zdi budou delé držet a oheň se nebude šířit po budově tak rychle. ale spekuluju...

Sádrokarton je sádra mezi papírem. Ten papír je vícevstvý, podle druhu použití. Sádra je "obyčejná" v deskách GKF je přidáno skelné vlákno do sádry, aby se po odhoření papíru sádra "nevysypala"

Shoří to všechno, ale s tím vláknem to má delší čas na destrukci. To je to důležité.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]