Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tarif elektřiny

Od: ilnur odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,
mám novostavbu rodinného domu a bydlíme v něm prvním rokem.
Nyní přišlo vyúčtování za elektřinu.
Roční spotřeba je 3,61MWh. Což si myslím, že je pěkné, když s elektřinou topíme a ohříváme vodu (tepelné čerpadlo). Dále máme rekuperaci a čistírnu odpadních vod. Nakonec jsou ještě napojeny běžné spotřebiče (lednice s mrazákem, pračka, myčka, sporák, trouba) a osvětlení domu.

Celková faktura za tento rok byla cca 34000Kč. Což vychází na 9,4Kč na kWh. A to mi přijde poměrně dost.
Máme tarif D01d a jistič 3x25A.
Přemýšlím tedy změně tarifu, ale když na to tak koukám s mojí poměrně nízkou spotřebou nevím zda se mi vyplatí např. tarif pro tepelná čerpadla D57d. Protože jsou zde o dost vyšší poplatky za distribuci.
Asi bych si trošku pomohl tarifem D02d.

Nemáte s tím někdo zkušenost, jaký tarif zvolit?
Předem děkuji za odpovědi.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tak jak radil kolega: prostudujte ceníky několika dodavatelů, případně použijte nějakou kalkulačku a dobře počítejte. Nabídky se liší podle dodavatele a mění se i v čase.

Nemáte pravdu, že cena za distribuci je u tarifu D57 vyšší, než D01, je to přesně naopak. Vyšší je jen měsíční poplatek za jistič, což dělá ve vašem případě asi 400. Ale protože za odebranou elektřinu ušetříte v tarifu D57 v součtu cca 3000/MWh, při vaší spotřebě se to určitě vyplatí.

hodnocení

1x
Proč proboha platíte D01d s tepelkem? Proč nemáte D57d? Tam je distribuce 12x nižší v NT který běží 22hod denně?
doplněno 07.04.25 14:08: Distribuce u D01d činí 3260kc za mwh a u D57d činí v NT 269kc za mwh a to je sakra rozdíl. Za jistič bude cena měsíčně o cca 400kc navíc, ale pořád je úspora výrazná. Další úspora by se dala řešit změnou dodavatele.

No 12x určitě ne, ale jak jsem psal výše, celkově mu to udělá 3000Kč na 1MWh. Taky nevím, proč má D01. Možná kvůli nízké sazbě za jistič, ale neuvědomuje si, že platí mnohem víc za distribuci.

ilnur
hodnocení

Dobrý den, děkuji Vám za odpovědi.

Vzhledem k tomu, že se jedná o novostavbu, kde byl původně tento tarif (při stavbě) a v domě jsme prvním rokem, tak jsem změnu tafiru moc neřešil. Nyní přišlo první roční vyúčtování a vím jaká je roční spotřeba a začínám se rozhlížet co by pro mě bylo nejvýhodnější.

Ten Vámi navrhovaný tarif D57d vypadá asi nejlépe. To znamená, že budu muset požádat o dvousazový elektroměr. Chytré elektoměry se asi neosazují pokud není FVE mám takový dojem.

Dále jsem například v horizontu 3-5 let počítal s fotovoltaikou, ale zde si momentálně nejsem jistý zda to bude ekonomické řešení vzhledem k tomu, že i když s ní ušetřím nějakou tu MWh, tak při mojí nízké spotřebě nebude ta ušetřená částka tak markantní, aby se mi FVE "splatila" v rozumné době.

To musíte mít superpasivní dům, když i s TČ máte jen 3MWh spotřebu. Mě udělá jen TČ 4MWh. Mám k tomu FV, takže to tolik nebolí. U vás je návratnost FV diskutabilní, ale možná vám to někdo dobře spočítá a navrhne.

ilnur
hodnocení

Je to pasivní dům, ale zatím tam bydlíme jenom ve dvou. Například dva pokoje pro děti (zatím prázdné), jsme pouze temperovali na nějakých 16stupňů.

Takže v budoucnu až nás bude více jistě dojde k nějakému nárůstu. Pak se ta FVE vyplatí více. Nyní s ní zatím počkám, a uvidím co bude za pár let za nové možnosti.

2024

To si pište, že dva svišťové Vám udělají značně vyšší spotřebu.

Jen dvě PC Vám za rok vezmou klidně 1MWh navíc...

2024
hodnocení

0x

Spotřebu máte velmi nízkou.

Bohužel zde je ten "paradox", že i když spotřebujete elektřiny v příštím roce jen 50%, bude cena za kWh ještě daleko vyšší a rozhodně účet nebude na 17000Kč. Tak to prostě je. Kolega má v garáži 1kWh elektřiny za 2000Kč, tedy kam se na něj hrabete. V našem RD máme za rok 2024 spotřebu VT-1773kWh a NT-6499kWh a celková platba byla 58744Kč. Cena 1kWh tedy u nás vycházela na 7,10Kč. Letos a v dalším roce to bude díky jinému ceníku výrazně lepší. Když jsem si ale dělal "simulované výpočty coby kdyby", tak i kdybych spadl se spotřebou na polovinu, tak faktura poloviční nebude a nebude (ve stejném roce, nemluvím o případu, kdy se změní meziročně ceník).

Snad každý dodavatel elektřiny má na svých stránkách kalkulátor, kde si můžete spočítat na základě vaši aktuální spotřeby různé varianty cen (jiné sazby, jiný ceník).

hodnocení

0x

Moje zkušenost s ČEZem spotřeba 1 500 kwh cena 16500 Kč.D 45 djistič 3x25 A. Za kWh 11 Kč.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]