Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozvod tlakového vzduchu z kompresoru

Od: tomaskrejci® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, prosím o radu: lze použít na dočasný rozvod tlakového vzduchu z kompresoru (10barů) zahradní hadici na vodu která je označená pro tlak max. 30barů? Potřebuji příležitostně párkrát do roka vytáhnout vzduch 25m-3/4 z garáže na zahradu k pískovačce a nechce se mi dávat několikanásobek za spec. vzduchovou hadici.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

vzduchu z kompresoru (10barů) zahradní hadici na vodu která je označená pro tlak max. 30barů

Co je více, 10, nebo 30? Hadice to vydrží, pokud bude skladováno dobře. Opravdu budete potřebovat 10 barů?

hodnocení

0x
Hadici je jedno, jestli v ní proudí voda, či vzduch. Ostatně i rozvody po ďílnách děláme běžně z PPR trubek, určených pro vodu. Důležitý je hlavně tlak, který rozvody musí snést, stejně tak hraje zásadní roli průřez, kvůli tlakovým ztrátám

hodnocení

Ano 30 je víc 10, spíše jsem myslel když se dělají hadice specielně na vzduch, jestli by jí nevadilo třeba trochu oleje co vyleze z kompresoru nebo to, že vzduch bude po nějaké době teplejší než ta voda na kterou je to určený. 10 barů potlačí kompresor a neumím spočítat jaké tam budou tlakové ztráty, proto to zredukuji až na pískovačce.

Ještě k té světlosti hadice, kompresor dá 520l/min. Stačí na to ta 3/4 hadice při 10barech na 25m?

Důležitější údaj je to, kolik litrů vzduchu spotřebuje ta pískovačka. Ale od oka - kompresor 520 l/min je malý kocour, hadice 25m je strašně dlouhá. Jako lepší řešení bych viděl kratší hadici a delší prodlužovací kabel.
hodnocení

Je to jen na takové šudlání s tryskou 3mm. Kdybych vytáhl kompresor ven tak mě sousedi sežerou, stačí že jim tam budu trochu prášit.

hodnocení

0x

Tak hadici je sice jedno, jestli v ní jde vzduch nebo voda, ale jak správně píšete, dvě věci jí nemusí dělat dobře. Olej a teplota. Pro občasné použití asi OK, navíc hadice na vodu bývají z PVC a to s olejem nemá větší problém, akorát zhnědne. Vzít tedy hadici z PVC, u "gumové" by poměrně rychle mohl nastat problém. Co se týká pískování, spíš budete mít problém s vlhkostí, ale to nezávisle na druhu materiálu hadice.

doplněno 06.04.25 19:33:

Ještě poznámka: Nějakých 25 metrů 3/4 hadice na zahradě mám. Bez navíjení na nějaký buben je úklid vždycky zlatým hřebem programu. Ne, že by byla tak těžká, ale jak drží tvar, je potřeba balíkem otáčet, přičemž balík je větší než manipulant, respektive jeho ruce Takže balím jednu a druhou půlku a ty pak skládám na sebe. Jestli mě nějaký soused u toho někdy pozoroval...*smich*.

hodnocení

Na sušení chci udělat chladič z topenářských měděných trubek 22mm a dva cyklónové odlučovače z hasičáku. Sušičku se mi kupovat nechce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]